Søren Espersen om Trumps tweet: »Det er ikke noget, man ville sige til danske parlamentsmedlemmer«

Tidligere justitsminister Søren Pind er rystet over de tweets, som USAs præsident Donald Trump har rettet mod fire kvindelige, demokratiske kongresmedlemmer, der har rødder i andre lande. Men det er ikke noget, der kunne ske herhjemme, mener Dansk Folkepartis Søren Espersen.

Søren Espersen mener, at Donald Trumps tweets er åndssvage helt generelt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leah Millis

Det går sjældent stille for sig, når den amerikanske præsident Donald Trump kommer med udtalelser på Twitter.

Søndag skrev Trump på Twitter, at »progressive, kvindelige, demokratiske kongresmedlemmer, der oprindeligt kommer fra lande, hvis regering er en katastrofe, burde tage hjem og ændre det.«

Og selvom han ikke nævnte nogen ved navn, skrev de internationale nyhedsbureauer, at han formentligt tænkte på de fire kvinder Alexandria Ocasio-Cortéz fra New York, Ilhan Omar fra Minnesota, Ayanna Pressley fra Massachusetts og Rashida Tlaib fra Michigan.

Det fik blandt andet tidligere justitsminister Søren Pind til at reagere:

»Tænk hvis landets statsminister og Dronningen sagde, at @naserkhaderdk , @mattiastesfaye og @cekicozlem skulle »tage hjem hvor de kom fra«. Det er hvad Trump netop har præsteret at sige til 4 medlemmer af den amerikanske kongres. Det er så rystende det der foregår i disse år,« har han skrevet i et tweet.

Men det, mener Dansk Folkepartis Søren Espersen, der kalder Trumps tweets for »åndssvage«, aldrig vil kunne komme på tale i Danmark. Han mener, det er vigtigt at adskille dem, der er danske statsborgere fra dem, der ikke er, når man taler om, hvorvidt folk skal vende hjem til, hvor de kommer fra.

»Når man får dansk statsborgerskab, så er man pr. definition dansker. Så det er ikke noget, man ville sige til danske parlamentsmedlemmer, eller til nogen, der har opnået dansk statsborgerskab,« siger Søren Espersen (DF).

Var det racistisk?

Siden det første tweet søndag har debatten om, hvorvidt Trumps udtalelse er racistisk, kørt, og både de fire kvinder og Trump har svaret igen, når der har været noget at svare igen på.

Rosa Lund, der er stedfortrædende politisk ordfører for Enhedslisten, mener i den grad, at tweetet var racistisk.

»Jeg synes både, at det er dumt, at det er langt ude, og at det er racistisk, fordi det er en generalisering, der henviser til deres ophav. Jeg er generelt modstander af, at vi i Danmark taler meget om folks hjemlande. Ens hjemland er jo det land, man bor i. Så USA er jo de fire kvinders hjemland, hvor de ovenikøbet er demokratisk valgt til at repræsentere befolkningen,« siger hun.

Det samme mener et flertal i Repræsentanternes Hus, der med en resolution natten til onsdag fordømte præsidentens sprog i de tweets, han har rettet mod de fire kvinder, der alle er amerikanere, og alle på nær én – Ilhan Omar, der kom dertil som barn – er født i USA.

Det er første gang i 100 år, at Repræsentanternes Hus fordømmer en siddende præsident, skriver The New York Times, men det skete ikke uden kamp. For da demokraten og formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, tirsdag på talerstolen i Huset kaldte præsidentens tweets racistiske, blev debatten sat på pause i over en time.

For det måtte hun ikke, ligesom Pelle Dragsted (EL) ikke måtte, da han tilbage i februar blev irettesat af daværende formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard, for at kalde Kenneth Kristensen Berths (DF) udtalelse racistisk fra Folketingets talerstol.

Hos Dansk Folkeparti ønsker Søren Espersen ikke at kommentere, hvorvidt Trumps skriverier har været direkte racistiske, men han er ikke just begejstret for den amerikanske præsidents brug af Twitter:

»Han har tradition for at komme med mange, mange åndssvage udtalelser på Twitter, og det her er da en af dem. Der er tale om kvinder, der er medlemmer af den amerikanske kongres og dermed også er amerikanske statsborgere, så det virker helt skævt og underligt. Jeg tror dog ikke, det handler om hudfarve, men om at han bliver hidsig, når nogen udskælder hans politik. Alle amerikanere har jo udgangspunkt et andet sted, inklusive ham selv, så det giver ikke mening,« siger Søren Espersen.