Smittetallene er firedoblet på SSIs hjemmeside: Her er forklaringen

Det skyldes ikke et voldsomt smitteudbrud i samfundet, at smittetallene på SSIs dashboard er firedoblet. Nu bliver de private test talt med.

Statens Serum Institut har siden 14. december registreret data fra private testudbydere. Men hidtil har data for de private leverandører ikke været en del seruminstituttets dagligt udmeldte tal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ser voldsomt ud. Tirsdag var der 527 nye smittede ifølge Statens Serum Instituts (SSI) opgørelse på det såkaldte dashboard. I dag – onsdag – er der 2.007 nye smittetilfælde registreret på samme dashboard.

Men der er ikke tale om en voldsom smittestigning på 1.500 nye smittede, men derimod et »datahop«. Det er kommet efter, at SSI har lagt tallene fra private testudbydere sammen med de almindelige pcr-test fra det offentlige. Men der hører mere til forklaringen.

Den kommer her:

Helt op imod 50.000 test – størstedelen af dem antigentest – bliver hver dag foretaget af private leverandører. Nogle dage flere, andre dage færre.

SSI har siden 14. december registreret data fra disse private testudbydere. Men hidtil har data for de private leverandører ikke været en del SSIs dagligt udmeldte tal.

Men fra i dag bliver tallene for de private leverandører lagt sammen med de test, som SSI og regionerne foretager. Det kan ses. For SSI har tilsyneladende lagt en længere periodes testresultater fra private udbydere sammen med pcr-resultaterne fra det seneste døgn. Derfor har tallet ikke kun taget et lille hop, som man kunne forvente, men et stort et af slagsen.

SSI's pressechef, Flemming Platz, udtaler:

»Jeg ved ikke, hvor lang tid tid det dækker,« siger han til TV2.

Ti gange så mange test

Tirsdag 9. marts fremgik det af SSIs såkaldte dashboard, at der var foretaget 134.448 test det seneste døgn. Ud af dem var 6.246 danskere, som blev testet første gang. Af alle disse test havde SSI fundet 527 covid-19-positive prøver.

Onsdag 10. marts fremgår det af SSIs dashboard, at der er foretaget hele 1.128.502 test. Af dem var 124.584 førstegangstestede, og i alt beretter SSIs dashboard om 2.007 positive test.

En voldsom stigning, som skyldes, at private test fra en længere, ukendt periode  – og ikke kun det seneste døgn – tilsyneladende er blevet lagt oven i det sædvanlige daglige tal.

Ifølge SSI er det 'almindelige' smittetal 602 nye smittede. Det er det tal, man får, hvis man alene kigger på antallet af smittetilfælde registreret gennem de offentlige pcr-tests det seneste døgn.

I så fald er der tale om et om en stigning, da der var registreret 527 nye smittetilfælde i går.

Antallet af smittetilfælde stiger dog yderligere til 666, hvis man lægger de private og offentlige pcr-tests fra det seneste døgn sammen.

SSI oplyser til Berlingske, at man om 14 dage vil give mulighed for at skille de to tal fra hinanden igen, da en stor del af de private test er såkaldte antigentest, som giver en større andel falsk-positive-testresultater. Derfor kan de ikke sammenlignes direkte med de pcr-test, som SSI og regionerne udfører.

Peter Kamp Busk, som er lektor i molekylærbiologi og pcr-ekspert ved Roskilde Universitet, kan godt forstå, at SSI ikke tidligere har lagt tal fra private lyntest sammen med offentlige pcr-test.

»Vi kender ikke den nøjagtige specificitet af lyntest, men mit bud er, at der vil være cirka 500 falsk-positive pr. 100.000 lyntest. Så det kunne være en faglig grund til, at de ikke har ønsket at lægge tallene sammen,« forklarer forskeren.

Han mener til gengæld, at SSI netop lige nu har chancen for et helt unikt studie af et af de helt store spørgsmål i forbindelse med covid-19-test. Nemlig en undersøgelse af lyntest over for pcr-test.

De danske kommuner har indkøbt ti millioner lyntest ved private leverandører, og statsminister Mette Frederiksen (S) har luftet muligheden for, at skoleelever fremover skal teste hinanden. Derfor kan det være en rigtig god idé at foretage en stor og grundig undersøgelse af, hvordan lyntest klarer sig i forhold til pcr-test.

»SSI har lige nu muligheden for at samkøre offentlige og private test med cpr-numre, så dem, der er blevet lyntestet og pcr-testet samme dag ikke optræder to gange. I den proces kan man nemlig helt gratis lave et stort og grundigt studie af, hvor gode lyntest er i forhold til pcr-test. Det ved vi nemlig ikke så meget om,« siger Peter Kamp Busk.

Han vurderer, at der ud af 100.000 lyntest vil være cirka 500 falsk positive. Det drejer sig med andre ord om testpersoner, der får at vide, at de er smittede, men i virkeligheden ikke er det. Men tallet er en løs vurdering, for Peter Kamp Busk og andre forskere har ikke et stort studie at læne sig op ad. Sådan et studie kan laves nu, vurderer han.