Skizofrent gennembrud satte spor hos Cyrus

Som sangeren Miley Cyrus synger i et af sine store hit, så kom hun som en bulldozer, da hun først forlod teenagekarrierens pæne Disney-image. Nu fylder hun 30.

Sanger Miley Cyrus fylder 23. november 30 år. Hun har i sin allerede snart 20 år lange karriere skiftet stil hundreder af gange. Her med lidt referencer til Dolly Parton, som i øvrigt er hendes gudmor. (Arkivfoto). Michael Tran/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdensberømt teenageidol, sanger, skuespiller og modeikon.

Tidligere barnestjerne Miley Cyrus, som fylder 30 år 23. november, har haft fuld knald på, siden hun som 11-årig blev castet til Disney Channel-serien »Hannah Montana«.

Her spillede hun den helt almindelige teenager Miley, der hemmeligt lever et dobbeltliv som den verdensberømte popstjerne Montana.

Serien var en enorm succes. Men den gav hende en identitetskrise. Konceptet med at hun var elsket af millioner som popstjerne men uinteressant for de fleste som Miley, bed den purunge skuespiller hårdt i selvværdet.

»Det blev boret ind i mig, at uden Hannah Montana ville folk være ligeglade med Miley,« har hun sagt.

Det blev siden afgørende for hende at bryde med seriens sukkersøde image. I 2008 skød Miley, som er datter af countryrockeren Billy Ray Cyrus, sin solokarriere i gang. Nu som fræk og fandenivoldsk.

Kostumerne blev små eller ikkeeksisterende som i hendes lidt lumre »Wrecking Ball«-video, hvor hun slikker på alt, der kommer forbi hende. Og hun skabte voldsom debat, da hun i laksefarvet lakbikini twerkede op i skidtet på sangeren Robin Thicke til MTV Music Video Awards i 2013.

Men Miley ville ikke være pæn mere. Det vakte vild debat – netop fordi hun som teenageidol havde været et forbillede for så mange småpiger.

Hendes optræden på MTV kostede hende forsiden på modemagasinet Vogue som et af verdens nye stilikoner. Nu mente Vogue, at hun var smagløs.

Siden er det gået ud over stepperne, og Cyrus har haft masser af succes og det, der hører til.

Hun mistede godt nok også en rolle i en familieanimationsfilm, fordi hun lagde billeder på sociale medier, hvor hun slikkede på en »peniskage«, hun havde købt til ekskæresten, skuespiller Liam Hemsworth. I øvrigt har hun offentligt bekendt sig som panseksuel og dermed tiltrukket af alle køn.

Hun mistede også en stor kontrakt med supermarkedsgiganten Walmart på grund af et billede, hvor hun bappede på en bong, som folk normalt fyrer hash på. Selv har hun også sagt, at der nok er flere nøgenbilleder af hende på internettet »end af nogen anden kvinde i historien«.

Men i både 2008 og i 2014 var hun på nyhedsmagasinet Times liste over de 100 mest indflydelsesrige personer i verden.

Undervejs gik det dog op for hende, at hun måske kunne mere end at provokere. Hun stiftede Happy Hippie Foundation, der støtter unge hjemløse, lgbt-personer og andre udsatte grupper.

Om hendes seneste album skrev Informations anmelder Louise Rosengreen, at Cyrus gerne vil lyde som Debbie Harry fra Blondie. Men »Cyrus er ikke frontkvinde i et rockband. I stedet har hun nogle udmærkede studiemusikere og et gigantisk pr-maskineri i ryggen«. Men det kan også bringe en langt.

/ritzau/