Skal bedsteforældre passe børnebørnene? Det kommer an på ...

Det er en svær afvejning, om bedsteforældre skal passe børnebørnene, når coronafrygt har lukket daginstitutionerne, mener ekspert.

Hvis bedsteforældre er svækkede eller har symptomer på coronavirus, skal de ikke passe deres børnebørn. Men er de raske, kan de sagtens kigge forbi til en kop kaffe, mener ekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når daginstitutionerne er lukket for at bremse spredningen af coronasmitten, kan det være fristende at bede bedsteforældre passe poderne.

Men det er generelt ikke en god idé, siger myndighederne. Der er dog nuancer.

Overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg udtalte onsdag på et pressemøde, at bedsteforældre ikke bør passe børn, som er sendt hjem fra coronalukkede skoler.

»Det er helt sikkert sådan, at hvis man har behov for at få passet sine børn, der kunne have symptomer, så skal man ikke bede bedsteforældre eller ældre om at passe børnene,« sagde hun.

Tyra Grove Krause, afdelingschef på Statens Serum Institut, i Politiken

»Men de ældre må godt kigge forbi til en kop kaffe eller aftensmad.«


Det mener Tyra Grove Krause, afdelingschef på Statens Serum Institut, sådan set også. Folk over 70 og kronisk svækkede ældre bør ikke passe børnebørnene.

Men i Politiken nuancerer hun:

»Men de ældre må godt kigge forbi til en kop kaffe eller aftensmad.«

De, der skal holde sig fra børnebørnene, mens coronaen har lukket institutioner, og risikoen for smitte er høj, er specielt dem med kroniske lungesygdomme, hjerte-kar-sygdomme, type 1-diabetes  og type 2-diabetes og dem, der lider af sygdomme eller får medicin eller kemoterapi, som giver nedsat immunforsvar. For eksempel får tusindvis af gigtpatienter medicin, blandt andet binyrebarkhormon, der nedsætter immunforsvaret.

»Derfor er det en svær afvejning, som handler om, hvor svækkede de ældre i familien er,« siger Tyra Grove Krause til Politiken.

Hun understreger, at det er umuligt at give en facitliste over, hvad bedsteforældre og forældre skal gøre i en svær pasningssituation.

»Men personligt synes jeg, det er i orden at lade bedsteforældre eller kronisk syge i risikogrupperne komme på besøg til en kop kaffe eller aftensmad – eller besøge dem – medmindre de er meget svækkede. Det er nok heller ingen god idé at invitere dem med til en stor børnefødselsdag.«