SF-politiker efter debat om Muhammed-tegninger. De Radikale bør vide, hvem de opstiller

Det er bekymrende, at en folkevalgt politiker fra Radikale Venstre får lov at repræsentere partiet og sige, at det ikke var en muslim, der slog en fransk lærer ihjel på grund af Muhammed-tegninger. De Radikale bør have bedre kontrol med, hvem de opstiller som kandidater for deres parti, siger SF-politikeren Halime Oguz. Kritikken er forfejlet, mener De Radikales landsformand.

Skoleelever deltog sidste efterår i en mindehøjtidelighed for gymnasielæreren Samuel Paty, der blev dræbt med en kniv og halshugget, efter at han på sociale medier var blevet angrebet for at bruge Muhammed-tegninger i undervisningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Gaillard/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Radikale Venstre burde have reageret langt hurtigere på, at et byrådsmedlem i Brøndby i en radioudsendelse på 24syv sagde, at det ikke kunne være en muslim, der slog den franske lærer Samuel Paty ihjel på grund af lærerens brug af Muhammed-tegninger i sin undervisning.

Det siger Halime Oguz, folketingsmedlem for SF. Hun siger, at hun blev både bekymret og »rystet i sin grundvold« over, at byrådspolitikeren Elif Demir Gökce kunne »benægte fakta og sprede konspirationsteorier« som repræsentant for et parti:

»Jeg undres over, at hun kan være så ignorant over for den trussel, der er mod vores lærere. Men for mig er det vigtigste i sagen, at Radikale Venstre ikke screener og tryktester deres kandidater, så de i det mindste har en idé om, hvem det er, de opstiller.«

Halime Oguz (SF) ses her til åbningsdebatten i Folketinget i oktober 2019. Hun mener, at man bør se grundigere på holdningerne hos de kandidater, som partierne opstiller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbaek Arentsen.

Berlingske har beskrevet, hvordan Gökce i radioprogrammet »Alis Fædreland« blandt andet sagde, at »det i hvert fald ikke er en muslim«, der slog Paty ihjel, for det er »umuligt i islams kontekst«.

De holdninger, som byrådspolitikeren giver udtryk for, er det nogle, du kun genkende generelt i Radikale Venstre?

»De holdninger her har jeg desværre set før blandt kandidater med minoritetsbaggrund, og jeg har også set dem på sociale medier fra radikale kandidater. Jeg mener, at det simpelt hen er en tendens, som desværre gør sig gældende blandt nogle kandidater,« siger Oguz.

Kandidater skal følge partiets linje

SF-politikeren siger, at hun i nogle minoritetsmiljøer ofte støder på konspirationsteorier med det formål at prøve at rokke ved kendsgerninger om islamistisk motiverede voldshandlinger, og som i den omtalte radiodebat fremmane et billede af, at »der i det skjulte bliver arbejdet på at tilsmudse muslimer«.

Hendes eget parti har også haft kandidater, der dyrkede lignende »antidemokratiske holdninger og konspirationsteorier«, men de er ifølge Oguz blevet »smidt ud på røv og albuer«.

Hun mener, at debatten om byrådsmedlemmet Gökces udtalelser understreger et principielt problem.

Når kandidater med minoritetsbaggrund bliver opstillet, bør partierne sikre sig, at de også er enige i den politiske linje og ikke bare stiller op for et parti, der har som »politik at beskytte minoriteter«, siger Oguz.

»De Radikale vil gerne have kandidater, der afspejler befolkningens sammensætning, men de burde vogte mere over, hvem det er, de lukker ind,« siger hun.

Elif Demir Gökce er byrådspolitiker i Brøndby for Radikale Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr.

Efter debatten er blusset op om udtalelserne i radioprogrammet, har De Radikales landsformand, Mikkel Irminger Sarbo, sagt, at han vil »tage en seriøs samtale med Gökce«. Til det siger Oguz, at hun ikke har noget imod, hvis byrådspolitikeren forklarer, at hun er blevet misforstået eller er kommet til at formulere sig forkert.

»For mig drejer det sig ikke om en enkeltsag, eller om hun får lov at blive i partiet. Men De Radikale burde selv have reageret hurtigere og gjort det klart, at det ikke er partiets politik. De har først reageret, da der blev en stor debat om det. De bør sikre sig, at deres kandidater går helhjertet ind for deres politik.«

Landsformand Mikkel Irminger Sarbo havde torsdag »en god samtale« med Elif Demir Gökce. Hun har forklaret, at der var tale om en misforståelse og har dermed fortsat landsformandens opbakning.

»Som jeg forstår Elif, prøvede hun at sige, at mord og terror ikke er foreneligt med islam, og hvis nogen begår det i islams navn, så er det under et falsk flag,« siger han.

Derudover mener han ikke, at Halime Oguzs kritik er på sin plads, da hun ikke er medlem af De Radikale.

»Det er en helt forfejlet kritik. Måske hun bare skulle koncentrere sig om sit eget partis politik,« siger han og forklarer, at han går ud og svarer med det samme, han bliver bevidst om radioudsendelsen, hvilket er, da politisk kommentator Jarl Cordua tagger ham på Facebook nogle dage efter udsendelsen.

Han understreger, at De Radikale ikke har en centralistisk screeningsmodel, men er et parti, der er bygget på autonomi og lokale foreninger. Af den grund er det den lokale forening i Brøndby, der beslutter om, Elif Demir Gökce er egnet.

Opstiller I alle, der vil i byrådene?

»Nej, det gør vi bestemt ikke. Der er kamp rundt omkring lokalt om, hvem der skal opstilles,« siger han og påpeger, at der er baggrundstjek, interviews og samtaler med lokalforeningerne, inden foreningen i den pågældende kommune opstiller en kandidat.