SF efter Facebook-censur: Nogle klare retningslinjer vil gavne både samfundet og Facebook

Facebook censurerer højreorienteret aktivists navn gang på gang. Pernille Vermund fra Nye Borgerlige er »dødtræt af Facebook og deres politiske korrekthed«. Enhedslisten føler sig magtesløs over for det store sociale medie, og SF efterlyser klarere retningslinjer for, hvornår Facebook kan gribe ind over for brugerne.

Den højreorienterede britiske aktivist Tommy Robinson har igen været årsag til, at Facebook-brugere får lukket deres profiler. Arkivfoto: Andy Rain/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den højreorienterede aktivist Tommy Robinson har på Facebook fået en Lord Voldemort-lignende status. Skriver man hans navn, risikerer man nemlig, at ens profil bliver slettet, og det er netop, hvad der i går skete for både Trykkefrihedsselskabets formand, Aia Fog, og tidligere formand og debattør Lars Hedegaard.

Ifølge Aia Fog er det et demokratisk problem, at Facebook udelukker brugere, fordi det sociale medie er blevet så stort, at den har fået en monopollignende status, når det kommer til måden, vi kommunikerer med hinanden på. Derudover mener hun ikke, at hun har skrevet noget, »som er udemokratisk, som opfordrer til vold, som er totalitært, eller som opfordrer til racisme«.

Flere politikere på den politiske højrefløj har reageret med harme over Facebooks censurering. Blandt andet skriver Søren Espersen (DF), at han er »dødtræt af Facebook og deres politiske korrekthed«, og Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, skriver med versaler, at »man binder os på mund og hånd«.

»Det største problem her er, at et medie med monopollignende karakter på den måde begrænser den frie debat og får indflydelse på vores samfundsudvikling, samtidig med at vi ønsker en meget høj grad af ytringsfrihed i Danmark « siger Pernille Vermund til Berlingske.

Samtidig mener hun, at det lader det til, at der er forskellige vilkår for forskellige personer, når man ser på, hvor meget opbakning der har været i muslimske Facebook-grupper til diverse terrorister, »som har begået modbydeligheder i tidernes løb«. Her mener Vermund ikke, at der er blevet sanktioneret på samme måde.

Nye Borgerlige har i efteråret haft justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om Facebooks vilkår i Danmark, og efter gårsdagens hændelser vil partiet tage diskussionen op igen.

»Jeg ser allerhelst, at Facebook i Danmark opererer ud fra dansk lovgivning og at de ytringer, der er lovlige i Danmark, er lovlige på Facebook,« siger Pernille Vermund.

Samme princip gælder for digitale krænkelser

Kommunikationschef for Facebook i Norden Peter Münster har tidligere over for Berlingske forklaret, hvad Facebooks regler er, når det kommer til Tommy Robinson. Man må eksempelvis gerne skrive, at han er »en skidt fyr«, men må ikke skrive hans navn uden kontekst.

Han er »en hadfigur på linje med andre personer som Ratko Mladic (generaloberst, som stod bag Srebrenica-massakren i 1995, red.), der har brugt deres position i det offentlige rum til at opfordre til had eller vold mod etniske eller religiøse minoriteter,« sagde han i den anledning og tilføjede, at Facebooks hensyn til minoriteters sikkerhed står over ytringsfriheden.

Retsordfører for Enhedslisten Rosa Lund er med på, at Facebook qua sin størrelse og rolle i den offentlige samtale ikke blot er en almindelig stor virksomhed.

»Men jeg har svært ved at se, hvad vi kan gøre,« siger hun til Berlingske.

Går Facebook ikke ind og censurerer på bekostning af den danske ytringsfrihed? Der er vel ikke noget principielt forkert i at skrive en persons navn?

»Nej, det burde der i hvert fald ikke være, men igen har jeg svært ved at se, hvad det præcis er, vi kan gøre. Det er klart, at når man opererer i Danmark, skal man overholde dansk lov, ligesom man skal betale dansk skat. Vi har tidligere set, når det for eksempel kommer til spørgsmålet om digitale sexkrænkelser, at det har været et stort problem, at vi ikke kan gå ind at regulere Facebook. Så vi er nødt til at tage den her debat om sociale medier, for det er det samme, der gælder, når det kommer til digitale sexkrænkelser.«

Men er du enig i, at det er et problem, at de har fået slettet deres profiler, på baggrund af at de har skrevet et navn?

»Det har jeg ikke nogen kommentar til.«

Uanset holdning skal man kunne diskutere

SFs retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, mener, at det både er helt afgørende for diskussionen, om indholdet for eksempel er racistisk, og hvorvidt Facebook pr. autopilot sletter opslag, hvor Tommy Robinson omtales.

»Jeg har jo ikke en chance for at vide, hvad det er, Aia Fog og Lars Hedegaard har skrevet. Og mere generelt vil jeg sige – uden at forholde mig til deres opslag – at hvis indhold er racistisk eller opfordrer til had, så skal det fjernes, fordi det er strafbart ifølge vores lovgivning. Men hvis Facebook bare har en algoritme eller en søger, der fjerner indhold med bestemte navne, så synes jeg, det er et problem. Så sker der ikke en individuel vurdering, og så kan det være et indgreb i ytringsfriheden, for uanset hvad man har af holdninger til den pågældende person, skal der være en mulighed for at diskutere ham,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Hun mener, at nogle klare retningslinjer vil gavne både samfundet og Facebook.

»Der burde være noget gennemsigtighed i, hvad det er, der fjernes, hvorfor det fjernes, og hvordan man kan klage, hvis man mener, det er uretmæssigt. Jeg ser helst, at man får lavet nogle regler, der er så klare, at Facebook kan operere derefter, og det tror jeg egentlig også, man godt ville kunne se fornuften i hos Facebook. Det er jo heller ikke nemt for dem at sidde med vurderingerne,« siger hun.

»I den allerbedste verden lavede vi nogle regler på EU-plan, så det var ens i alle lande. Men det mest realistiske er jo nok, at vi gør noget herhjemme. Ministeren har nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på sociale mediers ansvar. Og dér vil det være oplagt at tale om rammer, som den her problemstilling også går ind under.«