Seks grunde: Derfor mener anklagemyndigheden, at LTF kan opløses og forbydes

Millionbeløb indbetalt til fængslede LTF-medlemmer, nedskrevne retningslinjer og indmeldelsesblanketter med navn, tøjstørrelse og CPR-nummer. Anklagemyndigheden præsenterede i dag Loyal to Familia som en forening, der bør og kan forbydes permanent. Her er seks grunde til, at anklagemyndigheden mener, man kan forbyde LTF.

(ARKIV) Københavns Byret indledte i dag en historiske retssag om et eventuelt forbud mod Loyal to Familia. Anklagemyndigheden præsentede de overordnede grunde til, at banden bør karakteriseres som en forening, og derfor kan og bør opløses efter Grundlovens paragraf 78. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Er banden Loyal to Familia en forening?

Det var det centrale spørgsmål på den første retsdag i den historiske sag om muligheden for fortsat at forbyde banden Loyal to Familia. I retssalen præsenterede anklagemyndigheden, Lasse Biehl fra Københavns Politi og Emil Folker fra Statsadvokaten i København, en række grunde til, at LTF skal anses som værende en organiseret forening, der når sine mål ved hjælp af vold.

Derfor kan og bør den opløses og forbydes ved Grundlovens paragraf 78, mener anklagemyndigheden.

Penge til fængslede medlemmer:

Ifølge anklagemyndigheden er Loyal to Familia blandt andet at regne for en forening, fordi gruppens medlemmer indbetaler pengebeløb til fængslede LTFere. Politiet har registreret, hvem der har overført pengene, og det fremgår, at der i løbet af fem år er blevet sat penge ind på konti tilhørende fængslede medlemmer 598 gange. Beløbene, der ifølge anklagemyndigheden kommer fra LTF-medlemmer, løber samlet set op i 1.137.260 kroner.

Desuden fremgår det, at LTF har en kasserer, og at der udskrives kvitteringer for indbetalinger til fængslede medlemmer, og at LTF-medlemmer betaler et kontingent på 1.500 kroner.

Medlemsfortegnelser:

Politiet har på flere adresser siden bandens tilblivelse i 2013 fundet og beslaglagt en række dokumenter, der ifølge anklagemyndigheden peger på, at Loyal to Familia optræder som en organiseret forening. Der er tale om dokumenter, der »ligner medlemsfortegnelser« med oplysninger om medlemmernes civilstatus, trøjestørrelse, tidligere tilhørsforhold, CPR-nummer, disciplinærsager, nationalitet og familieforhold.

Politiet har fundet medlemsblanketter, cirka 50 i alt, alle med navne og nogle med billede. Her er der afkrydset, hvorvidt den pågældende er fuldgyldigt medlem, på prøve eller såkaldt »hangaround« med en løsere tilknytning til klubben.

Der er fundet værdisæt og sikkerhedsretningslinjer, som menes at kunne kædes sammen med gruppen. Her gælder blandt andet, at medlemmer ikke må indgå i unødvendige konflikter, der kan skade gruppen, ikke tale unødvendigt med politiet, og at de skal huske at bruge kuglepen og papir på klubber og cafeer grundet risiko for aflytning. Desuden må der ikke må begås kriminalitet iført LTF-tøj.

Logo på tøjet:

Det midlertidige forbud mod LTF gør det ulovligt at iklæde sig tøj med bandens navn og logo påtrykt, som man ellers har haft for vane med særligt sorte hættetrøjer. Ifølge anklagemyndigheden er gruppens ensartede påklædning et tegn på, at der er tale om en forening.

Politiet har på Silkeborg-egnen konfiskeret 109 læderveste med tilhørende »buer, bjælker og badges«, der skal påsyes. Ifølge anklagemyndigheden viser de beslaglagte veste »titel, rang og tilhørsforhold« for medlemmer af banden.

Struktur og hierarki:

Københavns Politi har lagt vægt på, at LTF er struktureret og hierarkisk med en ledelse, såkaldt »National Nomad,« der er i stand til at træffe beslutninger for alle klubbens nuværende 107 medlemmer. Den udviste Shuaib Khan menes at være bandens øverste leder. Og det mener anklagemyndigheden også at kunne aflæse ud fra et håndtegnet organisationsdiagram, som politiet har fundet hos familie til et LTF-medlem.

Tidligere sager:

Anklagemyndigheden lagde vægt på, at der »findes mange foreninger i Danmark, der spiller en stor rolle i samfunds-, kultur- og fritidslivet, men foreningslivet er ikke ubegrænset. Der er grænser for foreningsfriheden. Den gælder kun foreninger med et lovligt øjemed. Dem, der ikke har det, kan opløses ved dom.«

Anklagemyndigheden fremhæver her de to eneste foreninger, som tidligere er opløst ved hjælp af Grundlovens paragraf 78. Den Internationale Arbejderforening, der i 1874 blev opløst, fordi den angiveligt var dannet med et revolutionært sigte, samt den selskabelige forening Nekkab – Bakken stavet bagfra – der i 1924 blev opløst, fordi den fungerede som et samlingspunkt for homoseksuelle, hvilket på daværende tidspunkt var kriminelt.

Vold og manddrab:

»Vold og anden personfarlig kriminalitet er almindelig i LTF, og flere medlemmer er dømt for sådan,« lyder det fra anklagemyndigheden, som påpeger, at dommene mod LTF-medlemmer er særligt relevante for forbuddet. Blandt andet er der domme for vold, afpresning og manddrab, hvor også to uskyldige er ramt af skud.

Anklagerne mener også at kunne bevise, at LTF har deltaget i tre væbnede konflikter mod Værebros Hårde Kerne, Brothas og Brabrand-gruppen.