Restauranterne ARO, Grand Royal, Tri, Villa Vest og Domæne modtager hver deres første Michelin-stjerner ved mandagens uddeling af de eftertragtede stjerner i Finland.

Koan har for første gang skrevet sig ind i Michelinguiden med to Michelin-stjerner, mens de øvrige fem restauranter har fået én stjerne hver.

Fyn får med restauranten ARO i Odense sin første Michelin-stjerne.

Ligesom Nordjylland med restauranten Tri i Agger og restauranten Villa Vest i Lønstrup får sine første stjerner.

Derudover kan også restauranten Grand Royal med beliggenhed i Vejle og restauranten Domæne placeret i Gødstrup nær Herning bryste sig af deres første Michelin-stjerner.

Restauranten Grand Royal i Vejle slog for første gang dørene op den 14. april i år.

Bag den står restauratør-ægteparret Mette Derdau og Michael Munk.

Parret har tidligere drevet den forhenværende Michelin-restaurant MeMu på samme adresse.

Efter fem år med en Michelin-stjerne valgte de dog at lukke, »fordi de ikke havde råd til at fortsætte som Michelin-restaurant og jagte stjerne nummer to.«

Det fortalte parret til Ugeavisen Vejle i marts.

Restauranten Tri blev åbnet i 2022 af tidligere michelinkok Nicolas Min Jørgensen.

Sidste år vandt restauranten titlen som årets nye restaurant ved en prisuddeling, som den nordiske restaurantguide White Guide stod for, skriver Nordjyske.

Også restauranten Domæne slog for første gang dørene op i maj 2022 med køkkenchef Jens Vincent og restaurantchef Joakim Thomassen ved roret.

Bag ARO i Odense står de to kokke Bjørn Jacobsen og Christoffer Schärfe, der har en fortid på blandt andet Geranium, Le Sommelier og d'Angleterre.

Villa Vest ligger i Lønstrup i Thy med udsigt til Vesterhavet. Restauranten åbnede i 1979 og har i dag køkkenchef Anders Johst som styrmand i køkkenet.

Koan, der har fået to stjerner, ligger på Langelinie i København og er koreansk inspireret. Restauranten har holdt til i de nuværende lokaler siden begyndelsen af året. Inden da blev Koans mad serveret på to pop-up-restauranter og som takeaway.

Michelinguiden opstod i Frankrig i år 1900 som en anbefaling af gode spisesteder. Guiden nævner tusindvis af restauranter, hvoraf de bedste tildeles en, to eller tre stjerner.

/ritzau/