Sådan vurderer analytikere TV-duellen mellem Lars Løkke og Mette Frederiksen

Hvem brillerede, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen var i tvekamp i 21 søndag på Danmarks Radio? Læs her en række vurderinger fra politiske analytikere.

TV-duel imellem statsministerkandidaterne Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) i 21Søndag DR-Byen i København, søndag den 31. marts 2019. Vært er Kåre Quist. "KUN TIL REDAKTIONEL ANVENDELSE I FORBINDELSE MED OMTALE AF PROGRAMMET" " DR har alle ophavsrettigheder til billederne i denne kategori. Må bruges til omtale af DR.". (Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR/Scanpix 2019) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

Duellen blev nærstuderet - ordene er blevet målt og vejet.

Statsministerkandidaterne Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) stod for første gang over for hinanden i en direkte TV-duel i DRs 21 Søndag, hvor de diskuterede især sundhed, folkepension og klima.

Og her er nogle af vurderingerne fra de politiske analytikere.

DRs egen politiske korrespondent Uffe Tang hæfter sig bl.a. ved, at Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen talte pænt til hinanden.

»Jeg tror, at de begge er meget klar over, at de ikke vil falde i den fælde at blive udskreget som den skingre politiker. Vælgerne gider ikke længere personangreb, og aftenens debat kan være med til at vise, at vi ikke får en lige så hadsk valgkamp, som vi har set tidligere,« siger Uffe Tang til DR.

Det er Jyllands-Postens politiske analytiker Marchen Neel Gjertsen tilsyneladende ikke helt enig i:

»Smagsprøven på valgkampen blev en bittersød mundfuld ultrapædagogisk girafsprog, som med få minutters mellemrum slog over i verbale øksehug på de tre centrale temaer: sundhed, pension og klima. Ikke mindst statsminister Lars Løkke Rasmussen havde - antageligt velforberedte - hug med,« skriver Marchen Neel Gjertsen i en analyse.

Her stiller hun også spørsmålet: Hvem vandt duellen? Hendes eget bud er:

»Ingen af de to faldt fuldstændig igennem, og derfor skal det være fuldstændig op til seerne - vælgerne - at udråbe en vinder, hvis man måtte ønske sig det.

Set med den politiske analytikers briller endte duellen i en slags overraskende omvendtland. Hvor Løkke var mest udfordret på sin sundhedsreform, mens Frederiksen var det på sit pensionsudspil.«

Døm ikke Løkke ude på forhånd

Politikens politiske analytiker Kristian Madsen skriver i overskriften på sin analyse, at hvis valget går som TV-duellen, så taber Lars Løkke. Han hæfter sig især ved ét emne, som de to statsministerkandidater ikke diskuterede: Udlændinge.

»Det lover i udgangspunktet ikke godt for hverken Socialdemokratiet eller Venstre. Mette Frederiksen har brug for en fremgang til sit parti, der kan lade hende postulere et folkeligt mandat til sin etpartiregering. Lars Løkke Rasmussen har brug for at bringe udlændinge langt stærkere i spil og vise sine resultater og sit internationale overblik, hvis han skal have en chance for at vinde,« skriver Kristian Madsen:

»Hvis valgets debat bliver som den frasebefængte hyggestund om temaer, der i vidt omfang er enighed om, i søndagens tv-duel, så kan Løkke næppe vende meningsmålingerne, der sender ham på politisk pension om knap 80 dage.«

Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell forklarer TV2, at Mette Frederiksen i hans øjne virkede »overraskende uforberedt og uden konkrete svar« på det centrale spørgsmål om folkepension.

»Det lykkedes ikke for Mette Frederiksen at komme ind på Løkkes terræn og afkræve ham svar på, hvad han vil gøre for de nedslidte. Han slap helt uden om at skulle gå ind i det. I stedet kunne han pille Socialdemokratiets forslag ned,« siger Hans Engell til TV2.

Heller ikke Noa Redington, som er politisk kommentator og tidligere særlig rådgiver for forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), mener, at Mette Frederiksen var i topform.

»Regeringen har hængt rigtig meget med næbet, og der er det her en saltvandsindsprøjtning at se, at deres chef godt kan,« siger Noa Redington til TV2.

Berlingskes politiske analytiker Thomas Larsen skriver i sin overskrift, at Løkke vandt den første duel mod Mette Frederiksen.

»Vil søndagens duel blive retningsgivende for, hvordan den egentlige valgkamp vil forløbe? Næppe. Men debatten viste, at man skal passe på med at dømme Lars Løkke Rasmussen helt ude på forhånd – selv om han nærmest har tabt valget, når man ser på de mange aktuelle målinger,« skriver Thomas Larsen og fortsætter:

»Derudover skal man være klar over, at der vil opstå en ny dynamik i debatterne, når andre afgørende temaer som f.eks. udlændingepolitik og økonomi for alvor kommer på dagsordenen. Her vil Løkke kunne bore i, hvordan Mette Frederiksen vil samle Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard, Pernille Skipper og Uffe Elbæk om en fælles linje – for det bliver uden tvivl hendes suverænt største udfordring, hvis hun vinder kampen om Statsministeriet.«