S og V: Trump skal ikke skamme os til at bruge flere penge på Forsvaret

USAs præsident, Donald Trump, bebrejder direkte Danmark, at vi ikke bruger flere penge på militær. Vi har intet at skamme os over, svarer S og V.

USAs præsident Donald Trump kan ikke skamme Danmark til at bruge flere penge på Forsvaret, siger Socialdemokratiet og Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tasos Katopodis
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trump sendte onsdag danskerne en efterhånden klassisk Trump-lussing: Vi er et rigt land, men nogle fedterøve, når det handler om vores militære udgifter.

Det skete i øvrigt, efter at USAs præsident denne uge aflyste sit planlagte statsbesøg i Danmark, fordi han ikke må købe Grønland:

Nærmere bestemt bebrejder Trump Danmark, at vi bruger 1,35 procent af bruttonationalproduktet, BNP, på Forsvaret og ikke de to procent, som Danmark og de øvrige NATO-lande på et topmøde i Wales i 2014 forpligtede sig til at bevæge sig i retning af i løbet af et årti.

Trumps lussing blev langet ud på Twitter – præsidentens foretrukne slagmark. Her gik Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, også til tasterne og svarede natten til torsdag Trump:

»Og – som jeg fortalte dig på NATO-topmødet i Bruxelles sidste år – har vi (proportionelt) mistet nøjagtigt lige så mange soldater i Afghanistan som USA har. Vi står altid klar og fast – så vi vil ikke acceptere, at vores forsvarsvillighed opgøres i procenter,« skrev Løkke.

Men hvad så med målsætningen om at bruge to pct. af BNP på Forsvaret i 2024?

Forsvarsminister Trine Bramsen forklarede tirsdag i et tiltrædelsesinterview med Jyllands-Posten, at hun ikke vil udstede løfter om at hæve forsvarsbudgettet mere end det, der blev aftalt med forsvarsforliget fra 2018. Forliget øger forsvarsbudgetterne med 12,8 mia. kr. over seks år. Dertil kommer en tillægsaftale om at tilføre Forsvaret 1,5 mia. kr. ekstra i 2023.

I samme interview forklarede Trine Bramsen, at det vil koste omkring ti milliarder kroner om året at indfri Donald Trumps krav til Danmarks Forsvar.

Socialdemokratiets forsvarsordfører, Bjarne Laustsen, mener bestemt ikke, at vi i Danmark har nogen grund til at skamme os.

»Jeg kan på Socialdemokratiets vegne sige, at vi havde et niveau, inden vi lavede forsvarsforliget, og det øger vi kraftigt i perioden.«

Men vi er enige om, at det ikke kommer i nærheden af to procent af BNP i 2024?

»Vi har sagt, at vi øger forsvarsbudgetterne, og det lever vi op til.«

Kan man så egentlig ikke godt forstå, at Trump bebrejder os, at vi ikke lever op til løftet, som vi har givet?

»Det vil jeg ikke forholde mig til. Vi har altid leveret. Én ting er penge: Man kan have et dyrt, men ineffektivt militær. Vi har altid haft et effektivt militær. Samtidig har der været en stor vilje blandt danske politikere til at bruge det. Vi har betalt prisen og kan gå med rank ryg.«

Det samme mener Venstres forsvarsordfører, Karsten Lauritzen, som især betoner de store menneskelige omkostninger, som Danmark har betalt i for eksempel Afghanistan.

Men ser man alene på kroner, øre og to procent af BNP, kan man så ikke medgive præsident Trump, at vi ikke er nået så langt, som vi sagde, vi ville?

»Det er rigtigt, at der er et stykke vej til to procent af BNP. Men hvad skal man bruge et stort forsvarsbudget til, hvis man aldrig deltager i NATO-missioner? Det har Danmark i den grad gjort. Præsident Trump stiller tingene op i sort-hvid, og sådan ser virkeligheden ikke ud,« siger Karsten Lauritzen og fortsætter:

»Præsident Trump vil have, at vi bruger en større del af vores BNP på forsvarsbudgettet, men det kan man ikke skamme folk til. Det var noget af det, man kunne have diskuteret, hvis han var kommet på besøg i Danmark. Det gør han så ikke.«

Du kan i øvrigt her læse, hvad der ifølge Peter Viggo Jakobsen, forsker ved Forsvarsakademiet og Center for Krigsstudier ved Syddansk Universitet, er op og ned i forhold til Danmarks udgifter til forsvar, aftalerne i NATO-alliancen og pointen i Donald Trumps udmelding på Twitter.