S: »Jeg ved ikke, om man kan sige, at toppen er stukket af«

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, er ikke så sikker på, at toppen er stukket af. Det er ellers præmissen i Socialdemokratiets udspil »Økonomisk Retfærdighed«, men det handler om risikoen for, at det sker, mener finansordføreren.

(ARKIV Socialdemokraternes Benny Engelbrecht på Christiansborg, den 24. februar 2015. Socialdemokratiet undlader at stemme for udrejsecenter Lindholm, fordi beslutningsgrundlaget er ukendt. Partiet slipper dog ikke så let, siger kommentator. Det skriver Ritzau, onsdag den 19. december 2018.. (Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams

»Når få i toppen stikker af fra resten,« står der i Socialdemokratiets udspil »Økonomisk Retfærdighed«, men partiets finansordfører Benny Engelbrecht er ikke helt sikker på, om toppen nu også er stukket af.

»Jeg ved ikke, om man kan sige, at toppen er stukket af,« siger Benny Engelbrecht, som også er næstformand i Folketingets finansudvalg.

Som Berlingske fortalte mandag, viser tal fra World Inequality Database, at rigeste procent af danskerne i historisk kontekst ikke tjener en voldsom andel af den samlede indkomst i Danmark, men i løbet af de seneste 25 år er deres andel steget betragteligt. 8,7 procent af den samlede indkomst gik i 2015 til en procent af danskerne.

Betyder tallet 8,7 procent så, at toppen er stukket af, som socialdemokraterne advarer imod i deres udspil »Økonomisk Retfærdighed«?

Benny Engelbrecht bemærker, at kurven er kraftigt stigende fra 1994 og frem.

»Jeg ved ikke, om man kan sige, at toppen er stukket af, men risikoen, for at det sker, er der. Vi er bekymrede for, at Danmark udvikler sig i retning af USA, hvor der toppen virkeligt er stukket af, og hvor top og bund lever i forskellige verdener,« siger Benny Engelbrecht.

Vil fjerne fradrag på høje lønninger

Socialdemokratiet foreslog i december at fjerne virksomheders lønfradrag på lønninger over 10 mio. kr. om året.

»Det foreslår vi ikke, fordi vi tror, at virksomheder vil holde op med at give høje lønninger, men fordi vi tror, at det kan lægge en dæmper på udviklingen,« siger Benny Engelbrecht.

»Og vi lægger ikke en afgift på lønnen, men fjerner lønfradraget, for det skal ikke gå ud over lønmodtageren. Det er ikke en skat på meget høje lønninger eller rige mennesker generelt, sådan som det er blevet udlagt,« siger Benny Engelbrecht, og understreger, at Socialdemokratiet heller ikke vil straffe folk, der får en god idé, fører den ud i livet, skaber arbejdspladser og tjener mange penge i processen.

»Det er vigtigt at forstå. Vi har ikke noget imod, at folk tjener penge, men udviklingen er bekymrende, og det kan skabe polarisering i samfundet,« siger Benny Engelbrecht.

»Og vi kan se, at der kommer en større polarisering i samfundet. I hvert fald kan vi konstatere, at der - alt efter, hvordan man er placeret i samfundet - er vidt forskellige holdninger til f.eks. muligheden for at gå tidligere på pension, hvis man er nedslidt. Det er den slags polarisering, vi gerne vil undgå. Hvis afstanden mellem top og bund bliver for stor i et lille land som Danmark, så mister vi noget fælles forståelse for, hvordan vi hver især lever,« mener Benny Engelbrecht.

Finansiering af pensionsudspil

Det stod ikke klart i december, da Socialdemokratiet præsenterede idéen om at fjerne virksomheds lønfradrag på lønninger på over 10 mio. kr. om året, men pengene skal bruges på det udspil om tidlig pension til nedslidte borgere.

»Det finansierer faktisk halvdelen af vores pensionsudspil,« mener Benny Engelbrecht, og forklarer den retfærdighedsopfattelse, der ligger bag.

Der har været en udvikling de senere år, hvor vi ser, at toppen i hvert fald øger deres indtægter, og i samme periode har der været en stærk krisebevidsthed og løntilbageholdenhed blandt almindelige lønmodtagere. Mange af dem, synes vi, skal have muligheden for at gå tidligere på pension, hvis de er nedslidte,« mener Benny Engelbrecht.

Men er toppen stukket af?

»Det synes jeg er svært at sige med et tal. Vi ser nødigt, at Danmark udvikler sig i retning af USA,« siger Benny Engelbrecht.