S anklages for løftebrud: »Det er ren retorik og store slagnumre i valgkampen«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til åbent samråd i børne- og Undervisningsudvalget onsdag den 5. februar 2020. Udvalget har bedt ministeren redegøre for, hvorfor regeringen har fjernet midlerne til talentindsatsen i grundskolen og på ungdomsuddannelserne. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ellen Trane Nørby (V) og Anne Sophie Callesen (RV).. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Godmorgen og velkommen til den første rigtige vinterferiedag efter en nat i Oscaruddelingens tegn. Vi håber, at du er kommet uskadt gennem nattens stormvejr uden at have oplevet luftbårne trampoliner, tagsten eller træer.

Stormen kulminerede ganske vist søndag aften, men mandag kan fortsat byde vanskelige vejrforhold.

Ifølge DMI fortsætter stormen, som i Tyskland er blevet døbt »Sabine«, med at give en frisk vind til kuling fra vest.

Men inden du finder flyverdragten frem, skal vi nok give dig overblikket over dagens vigtigste nyheder.

Interne dokumenter afslører: Carlsbergs egen partner advarede dansk ambassadør om korruption

Berlingske har fået aktindsigt i en række dokumenter, der ifølge en ekspert, tegner et billede af store problemer for Carlsbergs indiske forretning.

I sommeren 2019 gik en helt centralt placeret figur i Carlsbergs indiske forretning nemlig til den danske ambassadør i Singapore med en advarsel om korruption og andre ulovligheder i den danske bryggerigigant.

Du kan læse hele historien her

Danske stjernearkitekter anklages for greenwashing på Amager Fælled: »De laver et fantasiscenarium«

Vi springer fluks videre til en anden af Berlingskes historier, hvor endnu et bebudet boligbyggeri på Amager Fælled får debatten til at rase.

For er det muligt at bebygge et stykke jord med cirka 2.000 boliger til op mod 5.000 beboere og samtidig skabe en rigere og mere mangfoldig natur på det samme stykke jord?

Ja, siger stjernearkitekter og deres rådgivere.

Nej, siger stjerneforsker og ekspert i biodiversitet.

Du kan læse hele historien her.

S fortsætter tilskud til muslimske friskoler trods valgløfte om stop

Jyllands-Posten kan mandag fortælle historien om at på trods af, at Socialdemokratiet tidligere har krævet statsstøtten til muslimske friskoler standset, har S-regeringen fortsat det årlige tilskud til de i alt 24 muslimske friskoler.

»Det er ren retorik og store slagnumre i valgkampen, men ingen konkret politik,« lyder kritikken fra Venstres skoleordfører Ellen Trane Nørby til Jyllands-Posten.

Læs hele historien her

Nu får de mandlige svejsere og deres kolleger i industrien otte ugers øremærket barsel

Søndag blev Dansk Industri og CO-industri enige om en ny overenskomst, der skal gælde de næste tre år. En af de mest markante nyheder er, at mænd ansat indenfor industrien fremover skal have otte ugers øremærket barsel.

»Hvis vi har nogle aftaler, som på nogle punkter er gammeldags og forhindrer, at vi får flere kvinder i lederstillingerne, så skal vi lave dem om. Jeg tror, at der er et ønske fra samfundets side om mere øremærket barsel til mændene,« lyder det fra Formanden for CO-industri Claus Jensen.

Du kan læse mere om de andre vigtige punkter i denne artikel.

Det sker i dag:

 

  • I dag er 100-året for den første afstemning om genforeningen efter første verdenskrig, hvor Sønderjylland atter blev dansk. Dagen bliver markeret flere steder i landet. Blandt andet i Aabenraa, hvor DR sender afstemningsfest fra forsamlingshuset Folkehjem. Dagen markeres også i Tøndergade i København, hvor en mindeplade for genforeningen indvies klokken 14.00.
  • Svindelssagen, hvor den tidligere leder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, er tiltalt for at have stjålet 117 millioner kroner fortsætter ved Københavns Byret, hvor der i dag er procedure. Der ventes dom i sagen 18. februar.
  • TDC præsenterer årsregnskab.

 

Dagens billede

Foto: Linda Kastrup.

Berlingskes fotograf Linda Kastrup har fået et unikt indblik i dagligdagen og medlemmerne i swingerklubben Cityswingers på Amager. Hver dag kommer over 100 medlemmer. Det er par og singler i alle aldre. Følgende er et must: Sikker sex (der bruges ca. 60.000 kondomer og 240 liter glidecreme om året), renlighed (der bliver brugt over 100.000 håndklæder), man spørger, før man rører, og hvad der sker i klubben, bliver i klubben.

Du kan læse hele historien her: Berit på 74 år savnede berøring og sex. I en swingerklub på Amager får hun det nu hele flere gange om ugen

Dagens tweet

 

 

Kritikere af Donald Trump har i weekenden haft en fest på de sociale medier med at dele særligt to billeder af den amerikanske præsident på vej ombord på Marine One, hvor præsidenten ser ud til at have en lidt ekstra særlig ansigtskulør. Billederne gik hurtigt viralt, og præsidenten endte med at gå i rette med billedet og kalde det fake news og photoshop. Tweetet, som præsidenten henviser til, er siden blevet slettet, men det stopper ikke internettet.