Rigspolitiet efter mystisk SMS-advarsel om bandekrig i København: »Ingen skal være nervøs for at færdes i gaderne«

Rigspolitiet reagerer nu på en anonym advarsel om bandekrig i København, som fredag bredte sig i SMS-kæder og på sociale medier.

»Ingen skal være nervøs for at færdes i gaderne,« lyder det fra Rigspolitiet efter mystisk SMS, der advarer om det modsatte. Arkivfoto fra Brydes Allé i København, som politiet afspærrede 10. september 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Presse-fotos.dk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En mystisk, faretruende SMS uden afsender med en kraftig advarsel om bandekrig i København har fredag bredt sig hastigt i SMS-kæder og på sociale medier:

»Der er erklæret krig i Valby, Nørrebro, Ishøj, Vanløse og Amager. Hold dig langt væk fra de områder. Nørrebro menes der hele vejen fra Nørrebro til Brønshøj,« lyder advarslen.

Påstanden er, at der »er blevet erklæret en stor bandekrig, og der forventes meget skyderi, pas på med at tage ud om aftenen«. Beskeden slutter endnu mere dramatisk:

»De har sagt, at alle bliver skudt.«

En SMS-besked advarer om bandekrig og skyderier i København fredag aften. Beskeden får nu politiet til at reagere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto.

Noget usædvanligt reagerer Rigspolitiet nu på en SMS-besked:

»Der florerer lige nu en SMS, som også er på de sociale medier om bandekonflikt. I SMSen bliver der tegnet et særdeles voldsomt billede af situationen. Det er ikke et billede, som politiet kan genkende,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Rigspolitiet.

Man kan læse i kommentarsporet i diverse grupper på sociale medier og i interne kædebeskeder, at kæde-SMSen uden afsender vækker opstandelse, fordi der denne uge har været uroligheder i København.

Mandag meddelte Københavns Politi, at der oprettes en visitationszone på dele af indre Nørrebro og i Københavns Nordvestkvarter på grund af en aktuel konflikt mellem to bander.

»Den ene holder til omkring Indre Nørrebro og København NV., og den anden gruppering omkring Hundige i Greve, hvoraf personer med relation dertil bor i Ishøj. Vurderingen er, at konflikten har resulteret i hændelser, hvor der er anvendt skydevåben,« forklarede politidirektør i Københavns Politi, Anne Tønnes, i en pressemeddelelse.

Også Københavns Vestegns Politi indførte mandag visitationszone i dele af Ishøj, ligesom Midt- og Vestsjællands Politi samme dag indførte visitationszone i Hundige/Greve.

Konflikt mellem Brothas og NNV

Den aktuelle bandekonflikt står mellem grupperingerne kendt som henholdsvis Brothas og NNV-gruppen. NNV er en forkortelse for Nørrebro og Nordvest, men gruppen er også til stede andre steder i Storkøbenhavn, herunder området omkring Hundige.

Brothas-grupperingen, som især holder til i området ved Mjølnerparken på Nørrebro, var i 2017 og 2018 i konflikt med Loyal to Familia (LTF) med flere end 40 skyderier på åben gade og tre dødsfald til følge.

NNV-gruppen opstod i bandemiljøet i kølvandet på netop konflikten mellem LTF og Brothas.

Rigspolitiet understreger også i fredagens reaktion på SMSen, at der tages hånd om den aktuelle bandekonflikt.

»I politiet tager vi situationen yderst alvorligt og har sat kraftigt ind med øget fokus både i vores efterforskning, vores patruljering og hos nærpolitiet for at komme denne konflikt til livs, før den får lov til at udvikle sig yderligere. Ingen skal være nervøs for at færdes i gaderne,« lyder det i Rigspolitiets skriftlige kommentar.

Til Berlingske understreger vicepolitiinspektør i Nationalt Efterforskningscenter under Rigspolitiet Søren Have Enevoldsen, at politiet »sætter hårdt ind« over for den aktuelle konflikt. Hvilken rolle den mystiske SMS spiller, er for tidligt at sige.

»At nogen har valgt at sende den her SMS rundt, må stå for deres regning. Men vi kan sige, at vi var allerede i gang,« siger Søren Have Enevoldsen.