Velkommen til dagens overblik og ugens sidste. Desværre. Men det betyder til gengæld, at weekenden er lige om hjørnet!
Det går hurtigt fremad for et nyt politisk parti, der stadig bøvler med nye hårtotter og en hjemmeside. Samtidig ærgrer Tommy Ahlers sig over mangelen på kvindelige iværksættere, og så varsler en prognose mørke skyer over Christiansborg. Yahya Hassan udgiver ny digtsamling, ordensmagtens har svært ved at høre, og så lyder det til, at folkesundheden i Danmark måske ender med at afhænge af kinesernes humør.
1) Handelskrige kan ramme syge danskere
Derfor lægger vi hårdt ud med dagens forsidehistorie på Berlingske, hvor regeringen frygter, at handelskrige mellem Kina, USA og EU kan tømme hylderne for medicin på landets apoteker og sygehuse. Det kan få konsekvenser for syge i både Danmark og Europa, hvor manglen på medicin allerede har vist sig.
Herhjemme har skuffede danskere måttet forlade apoteket en halv million gange om året, fordi de ikke kunne få deres medicin, enten til dem selv eller børnene. På samme måde har sygehusene også problemer at anskaffe medicinen, som skal bruges til at behandle deres patienter.
For at undgå at apotekshylderne samler støv, vil sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et EU-rådsmøde i december presse på for en samlet plan, der kan sikre, at medicin i større udstrækning fremstilles i Europa.
2) Mørke skyer over borgerlig masterplan
Fjerde gang kan være lykkens gang for politikeren Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der igen har skabt et nyt politisk parti – denne gang med Christina Egelund – under navnet »Fremad«. Begge tidligere medlemmer af Liberal Alliance. Hvis det lykkes at komme på stemmesedlen, forudser eksperter, at de mange partier til højre for midten vil splitte blå blok i atomer.
»Vores analyse er, at der mangler et værdiliberalt midterparti i Danmark, og det er så dét, vi danner nu med Fremad,« siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.
Og med torsdagens store nyhed bør formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen fælde en tåre på sit kontor, lyder det fra en kommentator, der forudser mørke skyer trække ind over Venstres borgerlige masterplan.
»Jakob Ellemann-Jensen bør i hvert fald sidde og græde. Selvfølgelig kan man sige, at det politisk formentlig er et parti, der vil trække ham i en retning, han gerne vil trækkes i. Men det her er en atomisering af blå blok, hvor der er det grundlæggende problem i forvejen, at alle partier nærmest har den samme indre konflikt, altså en spænding mellem forskellige værdiafsæt,« siger Søs Marie Serup, kommentator – og tidligere personlig rådgiver for tidligere statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen.
Læs hvorfor Jakob Ellemann-Jensen og co. bør være bekymret.
3) Rigspolitiet overhørte advarsler om teledatasagen
Hos ordensmagten kunne man langt tidligere have opdaget og stoppet teledatasagen, der satte spørgsmålstegn ved, om uskyldige var dømt og skyldige gået fri. Mindst ti gange overhørte Rigspolitiet advarsler om alvorlige fejl.
Det står i et hidtil ukendt notat, Berlingske har fået fingrene i.
4) Grønne iværksættere er fremtiden
Videre til forsiden af dagens Business-sektion, hvor iværksætter og investor Tommy Ahlers, og folketingsmedlem for Venstre, peger på grønne iværksættere som fremtidens succeser.
»Hvis jeg sad i Løvens Hule nu, ville jeg stort set kun fokusere på grøn omstilling. Både fordi jeg synes, det ville være fedt at bruge min energi på det, men også fordi jeg tror, der er grundlag for nogle kæmpe erhvervssucceser i den retning,« siger han i et interview i Berlingske.
Han mener, at flere bør komme ind i kampen om den grønne omstilling, og peger på, at det ikke kun er de store etablerede virksomheder, som skal gøre en forskel.
Både her på sitet og i dagens avis kan du læse om ni grønne rollemodeller, men også hvorfor Tommy Ahlers mener, at den grønne omstilling er vejen frem.
5) Hjemmeside og hårtotter
Det er gået lidt for hurtigt (fremad) for Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Hegelunds lancering af deres hjemmeside til det nystartede parti »Fremad«. Her blev mulige vælgere præsenteret for de to politikeres hårtotter i et hidtil uset web-design for politiske partier.
»Det er måske gået lidt for stærkt, og det er tydeligt, at det er ikke nogle professionelle, der har lavet den her hjemmeside. Der er ret mange fodfejl, og især billedet af hårtotterne er noget, man lynhurtigt ville have fanget og ændret lige med det samme,« siger reklamemanden og brandingeksperten Carsten Herholdt, der har stiftet virksomheden The Branding Agency med hovedsæde i Aarhus.
Om det dukker frem på din skærm afhænger af størrelsen og derved vises »fejlen« ikke hos alle.
DET SKER IDAG:
Bjarke Ingels hædres med fransk ridderorden
Den danske arkitekt Bjarke Ingels bliver i dag klokken 16.00 i København udnævnt til ridder (den franske orden Arts et Lettres) af den franske ambassadør i Danmark, Caroline Ferrari. Arkitekten, der i forvejen er ridder af Dannebrogordenen, står bag flere bygningsværker i Frankrig, blandt andet udvidelsen af Sorbonne Universitetet i Paris, kulturhuset Méca i Bordeaux og det nye Gallerie Lafayette på Champs Elysées
USAs udenrigsminister i Berlin
Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, er på besøg i den tyske hovedstad, Berlin, for at mødes med forbundskansler Angela Merkel og flere ledende tyske ministre. Derudover skal Pompeo også deltage i nogle af markeringerne i anledning af 30-årsdagen for Berlinmurens fald. Der ventes et pressemøde med Merkel og Pompeo omkring klokken 15.00.
80-årsdagen for attentatforsøg mod Hitler
I dag er det 80 år siden, at Adolf Hitler med nød og næppe undslap at blive offer for et bombeattentat i Bürgerbräukeller i München. Bag attentatet stod tømreren og modstandsmanden Johan Georg Elser, der nøje havde planlagt attentatet mod nazisternes faste årlige 8. november-møde på restauranten. Men da Hitlers fly tilbage til Berlin samme aften var aflyst på grund af tåge, talte han tidligere end planlagt for at kunne nå nattoget. Han havde derfor forladt Bürgerbräukeller 13 minutter før bomben blev sprængt kl. 21.20. Elser blev senere anholdt af Gestapo og sendt i koncentrationslejr. Han blev skudt i Dachau den 9. april 1945.
Dagens digtsamling
Yahya Hassan udgiver ny digtsamling.
»Yahya Hassan 2« udkommer i dag i 25.000 eksemplarer på Gyldendal. Forlaget har holdt udgivelsen hemmelig helt frem til udgivelsen. Yahya Hassans første digtsamling udkom 17. oktober 2013 og anmeldere kaldte det en »decideret litterær begivenhed« og »en bog, der brænder mellem hænderne på én«, skrevet af »et talent ud over det sædvanlige«.
»Jeg er en af de største digtere, der findes, men perkeren her har fået nok«, siger Yahya Hassan til Weekendavisen gennem flere telefonsamtaler over patienttelefonen på Retspsykiatrisk Afdeling i Skejby, hvor han er indlagt. God læselyst.