Regeringen siger, at den har »kærlighed til menneskerettighederne« – men topjurister advarer om det modsatte

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Jacob Mchangama, stifter af tænketanken Justitia, er en af de førende juridiske stemmer, der advarer imod politikernes indgreb i grundlæggende frihedsrettigheder: »Den nye regering virker endda til at være parat til at gå endnu længere.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Godmorgen og velkommen til en dag, der kan vise sig at blive historisk, nærmest inden den er kommet i gang.

Hvorfor kan du læse lige om lidt, men inden da et kort overblik over, hvad vi ellers skal nå forbi:

En advarsel fra eksperter om, at »klassiske samfundsværdier og retsgarantier mere og mere skydes til side«, endnu en tur forbi au pair-debatten, og så er der dårligt nyt for en af landets hæderkronede design- og teknologivirksomheder.

Men vi begynder med den nyhed fra natten, der kan få de mest vidtgående konsekvenser.

Præsident Trump stilles for rigsret for misbrug af embede

Efter måneders spekulation og politiske tovtrækkeri blev det natten til torsdag endelig besluttet, at Donald Trump skal stilles for en rigsretssag for misbrug af sit embede. Det stemte et flertal i Repræsentanternes Hus for.

Trump bliver den kun tredje præsident i USAs historie, der stilles for en rigsret, og hvis du ønsker at blive klogere på det hele – inklusive de mulige konsekvenser for såvel Trump som hele USA – så har Berlingskes korrespondent i USA Michael Bjerre forfattet en analyse, der er ganske læsværdig.

Hvis du læser helt til bunds, kan du i øvrigt blive klogere på, hvem de forrige to præsidenter, der er blevet stillet for en rigsret, er.

Er du mere til den korte nyhed, er det her, du skal læse.

Og vil du bare have overblikket i form af en tidslinje – ja, så er det her.

Men som sagt: Michael Bjerres analyse er læsværdig, og så giver den svar på, hvorfor rigsretssagen kan ende som et gigantisk selvmål for Trumps modstandere, Demokraterne. Læs, læs, læs!

Topjurister advarer om tilsidesættelse af grundlæggende frihedsrettigheder

I nærværende avis advarer tre af landets førende juridiske eksperter om, at der over de seneste år er blevet vedtaget en lang række politiske indgreb, der tilsidesætter grundlæggende frihedsrettigheder.

Jonas Christoffersen, der i ti år har været direktør i Institut for Menneskerettigheder, som overvåger og rådgiver den siddende regering i forhold til frihedsrettighederne, mener, at »det politiske system stille og roligt har fået mindre og mindre respekt for de grundlæggende rettigheder, som vi har bygget vores samfundsmodel på«.

»Der er en politisk tænding og et usundt kapløb om at vise handlekraft, som gør, at de klassiske samfundsværdier og retsgarantier mere og mere skydes til side, og man glemmer at gøre det med en forsvarlig retssikkerhed,« siger han.

Og han bakkes op af Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia, og Jens Elo Rytter, professor ved Københavns Universitet.

Konkret drejer det sig om blandt andet beslutningen om at indføre dobbeltstraf for visse kriminalitetstyper i ghettoområder og om det såkaldte burkaforbud.

Du kan læse hele historien her.

Minister om au pair-ordning: »Jeg appellerer til, at vi nu er lidt ærlige over for hinanden«

Efter de seneste dages ophedede debat om au pair-ordningen tager udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) nu bladet fra munden i Berlingske.

Det sker efter en række forskellige indlæg fra familier, der undrer sig over, at ministeren vil ændre på en ordning, der får deres hverdag til at fungere.

Til Berlingske siger ministeren blandt andet:

»Vi ser, at langt størstedelen, der kommer ind på ordningen, er unge kvinder fra Filippinerne, og de arbejder i nogle ganske få kommuner nord for København. Vi kan høre fra dem, der er en del af ordningen, at de i praksis fungerer som arbejdskraft,« konstaterer ministeren og understreger:

»Derfor synes jeg, at vi skal have en ærlig diskussion om, hvordan vi håndterer det problem, at vi har en ordning, der er tiltænkt som kulturudveksling, men som bliver brugt uden for formålet,« fastslår han.

Men hvorfor er diskussionen om au pair-ordningen egentlig så betændt? Det kan du læse om i denne analyse fra Berlingskes samfundsredaktør Bent Winther.

Her peger han blandt andet på, at diskussionen rummer så mange – og vidt forskellige – værdipolitiske lag som lighed, stress, overklassens privilegier, og så har et kendt DR-program også haft en betydning for, hvordan man ser på au pairer i Danmark.

Danskerne skal ændre mad- og transportvaner for at nå politikernes klimamålsætninger

Vi kan ikke komme uden om at ændre i vores adfærd, hvis vi skal nå i mål med det bredt politisk forankrede mål om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030.

Det påpegede Klimarådets formand Peter Møllgaard forleden i Berlingske, og nu går to forskere i klimavenlig adfærd i dybden med, hvilke dele af vores tilværelse vi skal regulere på.

Madvaner og transport er de to enkeltstående områder, hvor der er mest at hente.

»Men skal vi for alvor skal flytte noget på klimaområdet, er vi nødt til at tage fat dér, hvor det bliver svært. Et område er vores diæt, hvor vi bliver nødt til at ændre sammensætningen af vores fødevarer bredt i hele befolkningen. Jeg siger ikke, at vi alle skal være veganere, men vi kommer til at skære ned på vores kødforbrug. Der begynder at ske noget, men hvis vi skal nå helt i mål, er der brug for nogle nye tiltag,« siger Lars Kjerulf Petersen, seniorforsker på Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet.

Ikonisk dansk TV-producent bløder fortsat stort

De senere år har været økonomisk rædselsfulde for TV- og elektronikproducenten Bang & Olufsen.

Tirsdag aften nedjusterede Bang & Olufsen for fjerde gang inden for samme år sine forventninger, hvilket har betydet, at den ikoniske Struer-virksomheds aktie er faldet med 16,4 procent til 32,68 kroner.

I alt har Bang & Olufsen tabt 277 millioner kroner af sin markedsværdi efter den nye nedjustering, skriver Ritzau Finans.

Ifølge Kristian Teär, administrerende direktør i Bang & Olufsen, har selskabets svigtende salg baggrund i flere faktorer.

Blandt andet har salget hos de partnere, der sælger produkter til forbrugerne, ikke været tilfredsstillende.

Fyret forsvarsdirektør fik næsten 700.000 kr. i fratrædelse og blev kort efter genansat

En af de centrale aktører i sagen om svindel i Forsvarets Ejendomsstyrelse har tjent godt på sin ansættelse i Forsvaret. Direktør Hans Høyer mistede jobbet, efter at Rigsrevisionen og statsrevisorerne rettede hård kritik mod Forsvarets Ejendomsstyrelse.

Men godt en måned forinden var Hans Høyer blevet 696.276 kroner rigere. Uden at røre en finger. Det skriver Danmarks Radio.

Det var en fratrædelsesgodtgørelse, fordi hans kontrakt udløb, og den kunne han indkassere, selvom han blev ansat igen i samme stilling, men på en ny kontrakt

»Først troede jeg, at det var en joke,« lyder reaktionen fra forsvarsminister Trine Bramsen (S).

»Jeg troede, at nogle lavede grin med mig, for jeg kan simpelthen ikke forstå, at man kan få så mange penge for at fortsætte i sit job,« siger hun også.

Berlingske har også beskæftiget sig intenst med sagen om svindel i Forsvaret. Du kan læse et par af artiklerne her og her.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) var i sidste uge kaldt i samråd på Christiansborg om indkøbs- og regnskabsforholdene i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Det sker i dag:

Rentenyt fra Sverige og Storbritannien

Den svenske nationalbank, Riksbanken, kommer klokken 09.30 med en rentemeddelse. Forventningen er en meddelelse om, at renten bliver sat op til nul pct. efter fem år med negativ rente. Klokken 13 er det så den britiske centralbank, Bank of England, der har nyt om renten. Det vil give en pejling om den britiske økonomi i fremtiden.

Første sportsgymnasium i København lanceres

Københavns åbne Gymnasium og Vesterbro- og Sydhavnsklub Ajax København lancerer i dag et samarbejde om Københavns første sportsgymnasium. Fokus vil være på ungdomshåndbold og -basket, og gymnasiet skal give gode betingelser for både uddannelse og idræt på højt niveau. Blandt de tilknyttede lærere bliver håndboldspiller Kristina »Mulle« Kristiansen, der har spillet for det danske kvindelandshold.

22 år siden, at Hongkong blev kinesisk

Storbritanniens premierminister Margaret Thatcher underskrev 18. december 1984 en aftale, der overdrager Hongkong til Kina fra 1. juli 1997. Denne dag blev Hongkong således kinesisk, men aftalen gav Hongkong ret til at beholde sin kapitalistiske økonomi, sin styreform og alle borgerrettigheder i mindst 50 år.

Dagens citat:

Christian Rasmussen, investor og ven til rigmanden Peter Warnøe

»Jeg er sgu chokeret over, at Peter Warnøes datters fødselsdag er blevet betalt af Nordic Eye og over, at vi skulle have deltaget uden at vide det. «


Rigmanden Peter Warnøe, der blev landskendt i iværksætterprogrammet »Løvens Hule«, lod ifølge et kritisk notat ventureselskabet Nordic Eye betale for sin datters fødselsdag på instedet Tilsvilde Kro i Nordsjælland.

På bagsiden af restaurationsregningen skrev Warnøe navnene på IT-rigmanden Preben Damgaard og en anden mindre kendt investor i Nordic Eye, Christian Rasmussen, som deltagere ved festen.

Men Christian Rasmussen, der er ven til Peter Warnøe, deltog slet ikke ved festen.

Dagens præsidenter

Donald Trump er altså den kun tredje præsident i USAs historie, der bliver stillet for en rigsret. Men hvem er de to første? Bill Clinton var den seneste, men det vidste du måske. Men den første? Var det mon Richard Nixon? Nej, det var Andrew Johnson i 1868. Johnson var USAs 17. præsident, og overtog embedet efter drabet på Abraham Lincoln.