Regeringen kritiseres for at være lukket og egenrådig: »Der er helt sikkert ting at lære«

S anerkender kritikken, men vil ikke love her og nu at ændre den epidemilov, som har givet Magnus Heunicke ekstraordinær magt.

Jeppe Bruus, retsordfører for Socialdemokratiet, mener, at regeringen skal tage ved lære af partiets krisehåndtering de seneste måneder og hilser Justitias nye rapport velkommen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi er stadig i en ekstraordinær situation.«

Det siger den socialdemokratiske retsordfører, Jeppe Bruus, som et svar på Justitias kulegravning af regeringens håndtering af coronakrisen.

Den kritiske rapport »Retsstaten og covid-19«, som offentliggøres fredag, anbefaler hurtigst muligt at revidere den epidemilov, som har givet sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) en hidtil uset magt til blandt andet at tilsidesætte almindelige frihedsrettigheder i bestræbelserne på at bekæmpe smittespredning.

De ekstraordinære magtbeføjelser stod nok mål med situationen i marts, men har ikke gjort det siden påske, anfører Justitia. Derfor haster det med at få retstilstanden normaliseret i Danmark.

»Vi er gået i gang med at lave en ny lov, og der er en plan om, at det skal drøftes med Folketingets partier til efteråret, og der vil vi se på en række af de dilemmaer, som Justitia også peger på,« siger Jeppe Bruus.

Men der er jo tale om meget vidtgående beføjelser. Kan det virkelig vente til efteråret?

»Ja, det mener jeg. Det er jo en drøftelse, vi har haft løbende de seneste uger og måneder.«

Justitia kritiserer, at Folketinget slet ikke har været inddraget nok undervejs. En kritik, som også oppositionen har fremført. Er du enig?

»Vi aftalte jo, da epidemiloven blev lavet, at sundhedsudvalget skulle inddrages og orienteres, og det er det blevet. På retsområdet, som jeg kender bedst, har vi holdt ugentlige møder med opfølgning. Men det er også et element, som vil indgå i den ekspertundersøgelse, som Folketinget har sat i værk. Vi har hele tiden sagt, at forløbet skal evalueres, og vi skal lære af erfaringerne, så vi kan blive bedre næste gang.«

Regeringen kritiseres også for at have været for lukket over for både Folketinget og offentligheden. Er du enig i det?

»Når man står i en krisesituation, så ved man lidt i starten, og efterhånden ved man mere. Og de ting, der har været, har været lagt åbent frem, så medier og andre kunne kigge i det. Med hensyn til de konkrete kritikpunkter er det godt, at vi får en evaluering.«

Det lyder næsten som Anders Foghs ord om, at »der ikke er noget at komme efter«?

»Nej, nej. Og selvfølgelig skal forløbet evalueres. Men vi har stået i den mest ekstraordinære situation i flere generationer. Derfor er der da helt sikkert ting, som vi skal lære af, og indsparket fra Justitia er godt,« siger Jeppe Bruus.