Regeringen kan imødese pres: Støttepartiers vælgere vil give flere penge til flygtninge og indvandrere

Flertallet af Socialdemokratiets støttepartiers vælgere ønsker at forbedre eller afskaffe den omstridte integrationsydelse for flygtninge og indvandrere, viser en ny rundspørge. Dermed kan Socialdemokratiet igen komme under beskydning om løftebrud fra de borgerlige partier.

Arkivfoto. Socialdemokratiet kan få svært ved at leve op til sine løfter om at videreføre den stramme udlændingepolitik, da dets støttepartiers vælgere ønsker flere penge til flygtninge- og indvandrerfamilier.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Under valgkampen sagde Mette Frederiksen (S) det igen og igen: Hun ville stå vagt om den stramme udlændingepolitik.

Med forståelsespapiret mellem den socialdemokratiske regering og dens støttepartier endte det dog blandt andet med, at børnefamilier på integrationsydelser ville få et nyt kontant tilskud. Og spørger man støttepartiernes vælgere, bør der være endnu flere penge på vej til flygtninge- og indvandrerfamilier.

Ifølge Mandag Morgen ønsker flertallet af Radikale Venstre, SF og Enhedslistens vælgere enten at afskaffe eller forbedre integrationsydelsen, så flygtninge og indvandrere i stedet tildeles almindelig kontanthjælp. Et ønske, som Radikale Venstre og Enhedslisten også har luftet fra Christiansborg. Mandag Morgen har spurgt 5.900 vælgere.

Som reglerne er i dag, kan man som enlig forsørger få 12.143 kr. om måneden på integrationsydelse og cirka 3.000 kr. mere i en tilsvarende situation på kontanthjælp.

Flest S-vælgere vil bevare eller forringe integrationsydelsen

Spørgsmålet om integrationsydelsen og kontanthjælpen bliver en del af opgaven i den ydelseskommission, som Socialdemokratiet vil nedsætte, og som efter planen skal komme med sine anbefalinger senest til juli næste år.

Men ifølge Mandag Morgens undersøgelse er Socialdemokratiets vælgere ikke umiddelbart klar til at erstatte integrationsydelsen med noget nyt. Et flertal af partiets vælgere ønsker enten at bevare eller decideret forringe integrationsydelsen.

Hos de borgerlige partiers vælgere er der stor tilslutning til integrationsydelsen og satserne, som de er i dag. Langt størstedelen vil helst bevare eller skære i ydelsen.

Venstre har siden valgkampens afslutning gang på gang kritiseret Socialdemokratiet for at hæve ydelserne til flygtninge og indvandrere.