Rapport: Flere kvinder fik forkert brystkræftundersøgelse

Ifølge stikprøve på Ringsted Sygehus er seks kvinder, der blev tjekket for brystkræft, blevet fejlvisiteret.

Seks kvinder, som i foråret blev henvist til undersøgelse for brystkræft på Ringsted Sygehus, er blevet fejlvisiteret og har dermed fået en ringere undersøgelse, end de skulle have haft.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af en stikprøve blandt 60 patienter - mænd og kvinder - i en tre måneders periode frem til juni i år.

Her er der blevet kigget på Ringsted Sygehus' praksis og retningslinjer for at diagnosticere for brystkræft. Stikprøven er lavet af overlæger på Odense Universitetshospital.

Region Sjælland har flere gange forsikret, at undersøgelserne er foregået efter bogen siden maj 2017.

Regionen har tidligere erkendt, at der var mangelfulde undersøgelser over fire år fra 2013 til 2017. Det kan have betydet, at 304 kvinder fik overset brystkræft i første omgang på grund af en fejlfyldt undersøgelse.

Ifølge overlægerne fra Odense Universitetshospital burde fire af kvinderne have været sendt direkte i et kræftpakkeforløb med akut og grundig undersøgelse inden for få dage, fordi de havde kliniske symptomer på brystkræft. Det skete ikke.

Yderligere to kvinder burde ligeledes have haft en mere grundig og akut undersøgelse, end de fik.

Men vicedirektør på Ringsted Sygehus, Henrik Stig Jørgensen, er ikke enig i, at Ringsted Sygehus har fejlvisiteret.

»Vi mener, vi følger retningslinjerne fra Dansk Brystkræftgruppe til punkt og prikke og visiterer de henviste patienter til de rette undersøgelser,« siger han.

Henrik Stig Jørgensen mener, at problemet ligger i, at der er forskellige fortolkninger af de retningslinjer, der er for brystkræftundersøgelser i Danmark.

»Der er nogle ord og formuleringer, der kan forstås forskelligt, afhængigt af hvem der læser det. Det viser sig, at der er forskellige fortolkninger af de her retningslinjer på tværs af regionerne.«

»Derfor erkender vi også, at det kan virke som fejl, når retningslinjerne kan fortolkes forskelligt - og det ønsker vi selvfølgelig at få afklaret,« siger han.

I oktober skærpede Region Sjælland deres egen visitation midlertidigt, således at alle, der bliver henvist til en kræftpakke, også får den hurtige behandling.

Det er ifølge Henrik Stig Jørgensen midlertidigt, men for at undgå tvivl.

Ifølge Jyllands-Posten er der også problemer med at overholde tidsfristerne for at undersøge kvinder for brystkræft.

Hertil oplyser Henrik Stig Jørgensen, at hvis sygehuset ikke kan overholde behandlingsgarantien, får alle patienter mulighed for at henvende sig til et privathospital.

/ritzau/