Rapport: Den ekstreme højrefløjs sprogbrug siver ind i mainstreampolitik

Sociale medier promoverer og normaliserer den ekstreme, voldelige højrefløjs ideologi og tankesæt så effektivt, at sprogbrugen er gledet ind i mainstreampolitik, viser kortlægning. Herhjemme kritiseres brugen af begreber som »den store udskiftning« og »hjemsendelse«.

Medlemmer af den amerikanske nazistbevægelse heiler under en afbrænding af svastika på et hemmeligt sted i staten Georgia 21. april 2018. Den ekstreme højrefløj i verden forenes i disse år under en forfaldsfortælling; nemlig fortællingen om den påstående »store udskiftning« af den hvide befolkning i vestlige lande med bl.a. muslimer. Fold sammen
Læs mere
Foto: GO NAKAMURA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En højreekstrem terrorist åbnede ild midt i marts i to moskeer i den newzealandske by Christchurch. Hans angreb kom, mens mænd, kvinder og børn var samlet til fredagsbøn, og inden massakren var forbi, lå 51 af dem dræbt af skud.

De dødes brøde var at være muslimer og brune. Angrebsmandens motiv stod tindrende klart; det havde han selv sørget for ved at offentliggøre et 74 sider langt manifest med overskriften »The Great Replacement« (på dansk: »Den store udskiftning«).

»Det er fødselsraten, det er fødselsraten, det er fødselsraten,« lød den messende indgang til skriftet.

Som titlen antyder, kredser manifestet om en teori, som fylder stadig mere på den ekstreme højrefløj: nemlig at den vestlige verden og den kristne, vestlige kultur står midt i et white genocide (på dansk: hvidt folkemord), hvor den hvide europæiske urbefolkning i de vestlige lande udskiftes med muslimske indvandrere og efterkommere, blandt andet fordi vesteuropæiske kvinders fødselsrate falder, mens den fortsat er høj i nogle indvandrerkredse.

Massakren i Christchurch var uhyrlig, skriftet virker i lange passager rablende, og bagmandens gerninger blev naturligvis bredt fordømt.

Men det tankesæt, Christchurch-terroristen bekender sig til, bliver promoveret så effektivt og omfangsrigt online af højreorienterede kræfter – særligt på sociale medier – at begreberne er i færd med at blive normaliseret. I hvert fald har de fundet vej til mainstreampolitik i blandt andet Italien, USA, Storbritannien, Tyskland, Ungarn – og Danmark.

Blomster er lagt til ære for de 51 ofre for skudterroren mod to moskeer i Christchurch i New Zealand i marts 2019. Den 28-årige gerningsmand var australier og havde forinden forfattet et 74 sider langt manifest om årsagen til sin ugerning: Han ville bekæmpe den »muslimske udskiftning« af den hvide befolkning i de vestlige lande. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICK TSIKAS.

Det er konklusionen i en ny analyse fra Institute for Strategic Dialogue (ISD) – en London-baseret organisation, som rådgiver såvel techgiganter som regeringer om indsatsen mod global ekstremisme.

Kraftig vækst i tilstedeværelse online

Kortlægningen viser, hvordan onlinereferencer til »den store udskiftning« er mere end fordoblet i antal de sidste fire år. Også det føromtalte white genocide og konceptet »remigration« forstået som udvisning af indvandrere og efterkommere til deres oprindelseslande er i kraftig vækst online.

Teorien om »den store udskiftning« stammer fra en af den ekstreme højrefløjs favoritideologer, den franske politolog Renaud Camus. Han udgav i 2012 en bog med samme titel, på fransk »Le Grand Replacement«. Udtrykket white genocide tilskrives en nu afdød hovedfigur på den racistiske og voldelige højrefløj i USA David Lane.

Den franske forfatter og politolog Renaud Camus (tv.) er hoffilosof for den ekstreme højrefløj med sin bog »Le Grand Replacement«. Her ses han i oktober 2016 i Montpellier til en demonstration mod »invasionen« fra migranter til Frankrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: PASCAL GUYOT.

Begge udtryk bygger på en dystopisk fortælling om, at den vestlige kultur og etnicitet er truet på sin eksistens – ikke bare af indvandring, men også af vores eget kulturelle fordærv.

Teorierne går ofte hånd i hånd med kritik af ligestilling, af kvinder, der fravælger livet som mor til fordel for karrieren, af fri abort og LGBT-rettigheder. Med til fortællingen hører ofte en konspirationsteori om, at den politiske elite, medier og techgiganter, jøder og globalismefortalere bevidst søger at ødelægge den vestlige kultur.

Glider ind i almindelig politisk tale

Analysen fra ISD viser, at højreekstreme bruger de store sociale medier som Facebook, Twitter og YouTube til at sprede deres budskab til et nyt publikum, mens allerede tilknyttede sympatisører udveksler propagandamateriale på netværk såsom 4chan og Gab. Her foregår der ifølge rapporten en foruroligende omfattende og hastig radikalisering.

»Den store udskiftning« og »remigration« er blevet definerende begreber for den højreekstreme, men ikkevoldelige bevægelse Generation Identitær. Organisationen, der herhjemme er præget af unge veluddannede højreradikale, har i de senere år gjort sig bemærket ved at hænge store bannere med ordene »Stop den store udskiftning!« og »Remigration nu!« op centrale steder i København.

Men begreberne er ikke længere blot forbeholdt den ekstreme højrefløj, som er ilde set i de traditionelle politiske sammenhænge.

Forskerne bag rapporten peger på, at politiske figurer som USAs præsident, Donald Trump, den tidligere østrigske vicekansler Heinz-Christian Strache, den italienske indenrigsminister, Matteo Salvini, og tyske Björn Höcke fra Alternative für Deutschland (AfD) har brugt begreberne eller refereret til teorierne bag, for eksempel ved at tale om »muslimsk invasion« og »etnisk udskiftning«.

Rapportens forfattere understreger, at mainstreampolitikeres brug af begreberne fra det ekstreme højres ideologi naturligvis ikke betyder, at de på nogen måde støtter højreekstrem vold som i Christchurch. Men nøglebegreberne anvendes som en slags subtil appel til den del af vælgersegmentet, som deler den højreekstreme bekymring, mener forskerne bag rapporten.

»Og det understreger, i hvilket omfang ekstreme grupperinger kan øve indflydelse på den almindelige politiske og offentlige debat om kontroversielle emner som migration,« lyder det i rapporten.

»Den store udskiftning« bruges oftere

Herhjemme har Stram Kurs-leder Rasmus Paludan henvist til begrebet »den store udskiftning« i sine YouTube-videoer, og han brugte det også i en partilederdebat i den nylige valgkamp. Han er som bekendt også tilhænger af omfattende tvungne udvisninger af folk med indvandrerbaggrund.

Også Dansk Folkepartis stifter, Pia Kjærsgaard, og næstformand, Peter Skaarup, er blevet kritiseret for at referere til begrebet »den store udskiftning«, førstnævnte på Twitter, sidstnævnte i en artikel på websitet Den Korte Avis. Her blev Peter Skaarup citeret for blandt andet at sige: »(...) vi (DF, red.) har protesteret mod den udskiftning af den danske befolkning med folk fra Mellemøsten, som Folketingets store flertal har gennemført år efter år (...)«.

»Det er chokerende at se, i hvilket omfang begreber fra det ekstreme højre er trådt ind i den almindelige politiske diskurs og nu bliver brugt af politikere, som er statsledere eller har sæde i parlamenter,« siger Julia Ebner, researcher ved ISD og en af rapportens hovedforfattere, til The Guardian.

Det er ikke lykkedes Berlingske at træffe Pia Kjærsgaard eller Peter Skaarup til en kommentar. Begge er på ferie.

Skaarup har dog tidligere forklaret, at han blot bruger udtrykket, fordi der generelt er flere personer med udenlandsk baggrund i Danmark, end da han selv var ung.

»Når (...) der også kommer mange, der skal have statsborgerskab, så kan man godt tale om, at man stille og roligt er ved at udskifte den danske befolkning,« sagde Peter Skaarup 20. juni til DR-programmet »Detektor«.

Kvinder sørger uden for Tree of Life-synagogen i Pittsburgh i Pennsylvania i USA. 11 jøder blev i oktober 2018 dræbt i synagogen af en amerikanskfødt terrorist med højreekstremistiske synspunkter. Fold sammen
Læs mere
Foto: JARED WICKERHAM.

Siver også ind på venstrefløjen

Rapporten fra ISD nævner også kortfattet Danmark som et sted, hvor højreekstrem retorik er sivet helt ind på venstrefløjen, for eksempel i forbindelse med Socialdemokratiets »hårde antiimmigrationspolitik«, som det hedder. Forfatterne giver dog ikke mere konkrete eksempler.

En, som er faldet over rapporten fra ISD, og som godt kan se ligheder, er Jan Hoby, næstformand i Landsforeningen for Socialpædagoger. På Twitter skrev han for nylig, at »VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti har med deres breve til flygtninge og indvandrere om, at de kan få penge til remigration, skrevet sig ind i normaliseringen af den globale højreekstremistiske konspirationsteori« (om den store udskiftning, red.).

»Centrum-højre og centrum-venstre overtager flere og flere politikområder, som er født på den yderste højrefløj. Alle sagde i valgkampen, at Paludans tanke om masseudvisning var skingrende skør. Men brevene med tilbud om repatriering er jo på en subtil måde en støtte til hans argument: at udlændinge ultimativt skal tilbage, hvor de kommer fra. Der er jo kun en gradsforskel i måden at formulere sig på,« siger Jan Hoby, der også kritiserer venstrefløjen for ikke at have kunnet levere troværdige svar på den »solidaritetskrise«, som han mener, verden befinder sig i på grund af blandt andet stigende ulighed.

»Højrepopulisterne har faktisk konkrete svar på den krise. Deres svar er så ikke humane eller demokratiske, men har vist sig at have en klangbund i dele af befolkningen. Nogle tror, at en hård kurs mod indvandring er svaret på alle deres problemer, og det presser højrefløjen til at rykke yderligere mod højre,« siger Jan Hoby.

Berlingske har uden held forsøgt at træffe integrationsminister Mattias Tesfaye (S) for at få et svar på kritikken.

»You will not replace us«

I rapporten fra ISD opfordrer forskerne til, at regeringer og de store techfirmaer gør mere for at stække spredningen af højreorienteret propaganda online. Præcis som man i de senere år har gjort det med islamistisk propaganda.

Et medlem af Ku Klux Klan råber ad moddemonstranter under en demonstration i Charlottesville i Virginia i USA 8. juli 2017. Demonstrationerne i Charlottesville førte til, at en højreekstrem mand påkørte en menneskemængde i høj hastighed. En yngre kvinde blev dræbt. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS.

Man har, skriver forfatterne i rapporten, klart undervurderet det voldelige potentiale i den højreekstreme propaganda. Narrativerne om white genocide og »den store udskiftning« har nemlig inspireret flere voldelige angreb de senere år. Ud over Christchurch er det blandt andet tre dødelige angreb på synagoger i USA.

Også da højreradikale marcherede i byen Charlottesville i Virginia i 2017 – en demonstration, der endte i terrorangreb og en kvindes død – skete det med en lignende fortælling som bagtæppe. De højreekstreme råbte under deres march et taktfast »You will not replace us« – »I skal ikke tage vores plads«. Netop dette udtryk håber Renaud Camus at kunne bruge som titel, hvis og når hans bog »Le Grand Replacement« i oversat form udkommer på det amerikanske marked.