Radikale om DA-tal: Det har været vores bekymring hele vejen igennem

Socialdemokratiets forslag til tidlig pension sender raske ud af arbejdsmarkedet, mener de Radikale, som vil kræve nye tiltag for alle de personer, som forslaget mindsker arbejdsudbuddet med.

Samira Nawa fra Radikale Venstre er skeptisk over for regeringens forslag til tidligere pension. Det skal ikke gå ud over klimaet, siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

»Det har været vores bekymring hele vejen igennem.«

Det siger den radikale beskæftigelsesordfører, Samira Nawa, som en kommentar til nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), som viser, at der ikke er forskel på sygefraværet blandt dem, der er målgruppen for regeringens udspil til tidligere pension, og dem, der ikke er det.

Den tidligere pension, som er lanceret under sloganet »Nu er det Arnes tur«, skal være en rettighed for alle, der opfylder en række betingelser om at have været på arbejdsmarkedet i 42 år eller mere, og er tænkt som en håndsrækning til »de mest nedslidte« på arbejdsmarkedet.

»Faren ved de her objektive kriterier er, at man får nogle med, som ikke burde være med, fordi de ikke har brug for det. Omvendt er der nogle af dem, som oplever reel nedslidning, man ikke får med,« siger Samira Nawa og tilføjer:

»Når man med regeringens forslag trækker 9.000-10.000 ud af arbejdsmarkedet, så er det jo ikke, fordi vi har så mange, der reelt er nedslidte på vores arbejdsmarked. Der vil også være nogle raske blandt dem, som vi sådan set har behov for bliver i job.«

De Radikale er en del af regeringens parlamentariske grundlag, men er skeptiske over for den tidligere pension. Partiet fik derfor skrevet ind i det forståelsespapir, der danner grundlag for regeringen, at nye tiltag, der nedbringer arbejdsudbuddet, skal modsvares af andre, der udvider det.

Regeringen siger, at den gerne vil tilgodese dem med lange hårde arbejdsliv, og at det er et spørgsmål om retfærdighed. Kan du følge det?

»Retfærdigheden består for mig i at vi tager hånd om dem, der er reelt er nedslidte her i landet. Og det var det, vi forsøgte at gøre med seniorpensionen, hvilket er lykkedes rigtigt godt. Vi bekymrer os om nedslidning og ikke så meget om, hvor mange år, man har været på arbejdsmarkedet,« siger Samira Nawa.

De Radikale ser de igangværende forhandlinger om finanslov, klima, den tidlige pension og andet som en del af det samme.

»Den tidlige pension er ikke groet i vores have. Og hvis vi skal lave en dårlig løsning omkring Arne mod at skære på klimaområdet, er det slet ikke optimalt. Det er ikke et isoleret forhandlingsforløb, men en del af et større, hvor vi også skal tale om klima, velfærd og antallet af hoveder på arbejdsmarkedet,« siger Samira Nawa.