QUIZ: Hvor meget ved du om klimaet?

Hvilket land udleder mest CO2? Hvor mange kilo tøj køber danskere i gennemsnit om året? Test din viden her.

FILE PHOTO: People carry their
Vidste du, at produktionen af tøj står for over ti procent af verdens samlede CO2-udledning? Fabian Bimmer/Reuters Fold sammen
Læs mere

København. Et af de højest prioriterede emner i valgkampen til Folketinget og Europa-Parlamentet er klima og miljø.

Herunder kan du teste din viden om klimadagsordenen, og hvor meget den gennemsnitlige dansker bidrager til CO2-udledningen.

1. Hvor meget CO2 udleder en dansker i gennemsnit om året?

a) 8 ton.

b) 10 ton.

c) 17 ton.

2. Hvor mange ton CO2 skal vi ned på per indbygger for at leve op til klimamålene, der blev fastsat i Parisaftalen i 2015?

a) 0,5 ton.

b) 2 ton.

c) 7 ton.

3. Produktionen af tøj står for over ti procent af verdens samlede CO2-udledning. Hvor mange kilo tøj køber danskere i gennemsnit om året?

a) Cirka 3 kilo.

b) Cirka 9 kilo.

c) Cirka 16 kilo.

4. Hvor meget stiger menneskeskabt global opvarmning i øjeblikket med per årti?

a) 0,2 grader.

b) 0,4 grader.

c) 0,8 grader.

5. Hvor mange kilo CO2 udleder en kylling?

a) 5 kilo.

b) 10 kilo.

c) 15 kilo.

6. Hvor mange liter vand kræver det for at producere 500 gram hakket oksekød?

a) 500 liter vand

b) 2500 liter vand

c) 9000 liter vand.

7. Hvor meget bør klodens skovarealer vokse med for at sikre tilstrækkelig binding af drivhusgassen?

a) Op til 10 millioner km2.

b) Op til 25 millioner km2.

c) Op til 40 millioner km2.

8. Hvilke af disse har størst effekt på det globale havniveau?

a) Smeltet is i havet.

b) Smeltet is på land.

c) Begge har den samme effekt.

9. Hvilket land udleder mest CO2 i verden?

a) Kina.

b) Indien.

c) USA.

10. Hvilket af disse tre lande producerer den største del af verdens samlede vindenergi?

a) Danmark.

b) Storbritannien.

c) Kina.

11. Hvor mange grader varmere er Jorden blevet på grund af menneskeskabt CO2?

a) 1 grad.

b) 2 grader.

c) 2,5 grader.

Svar: 1:c, 2:b, 3:c, 4:a, 5:b, 6:c, 7:a, 8:b, 9:a, 10:c, 11:a.

Kilder: Concito, The Global Resource Footprint of Nations, Greenmatch, TV 2 samt Berlingske.

/ritzau/