Psykiatrien: Sundhedsreformen svigter psykiatriens patienter

Der er behov for op mod 150 nye sengepladser i psykiatrien. Men sundhedsreformen afsætter kun penge til 30.

Der er behov for langt flere senge til psykiatriske patienter, end det antal som regeringen og Dansk Folkeparti lægger op til i deres sundhedsreform, lyder det fra psykiatrien. (Arkivfoto). Fotograf Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

København. Regeringens og Dansk Folkepartis sundhedsreform vil stort set ikke kunne mærkes i psykiatrien. Sådan lyder kritikken fra Landsforeningen Sind og Dansk Psykiatrisk Selskab.

Det skriver Jyllands-Posten torsdag.

Med regeringens og Dansk Folkepartis egne ord vil psykiatriske patienter "opleve markante forbedringer" med sundhedsreformen.

Men de 60 millioner kroner, der fra 2021 er afsat til nye intensive sengepladser, svarer til omkring 30 senge.

Og det er som "en dråbe i havet", mener Knud Kristensen, der er formand for Landsforeningen Sind.

- Psykiatrien er igennem en lang årrække blevet udsultet. Den udsultning kan selvfølgelig ikke trylles væk med ét slag, men vi havde håbet på en ambitiøs genopretningsplan, siger han til Jyllands-Posten.

Generalsekretær i Bedre Psykiatri Thorstein Theilgaard "savner ambitioner, som vil gøre en forskel for psykisk syge og deres pårørende".

Hos Dansk Psykiatrisk Selskab mener formand og psykiater Gitte Ahle, at de 60 millioner kroner er et helt utilstrækkeligt beløb.

Fordeles sengene ligeligt imellem landsdelene, er der råd til seks nye senge i hver region.

- Det er atter engang klatbeløb, og det forslår som en skrædder i helvede. Det er positivt, at politikerne nu er begyndt at se på psykiatrien, men de forstår slet ikke alvorligheden af det mangeårige svigt og underfinansiering af psykiatrien, siger Gitte Ahle til Jyllands-Posten.

Hun peger på at de ekstra sengepladser ikke engang kan kompensere for det antal senge, som er blevet skåret væk de seneste år.

Fra 2014 til 2017 blev der nedlagt 67 pladser. I samme periode er antallet af patienter i sygehuspsykiatrien vokset år for år.

Ifølge Danske Regioner er der et aktuelt behov for mellem 100 og 150 nye senge.

Om kritikken siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Jyllands-Posten:

- Vi har løftet psykiatrien med sundhedsreformen, men vi er ikke i mål, og der er ingen tvivl om, at psykiatrien flere steder er blevet stedmoderligt behandlet ude i regionerne.

Enhedslisten vil kalde sundhedsministeren i samråd, hvor hun skal forklare, hvordan regeringen vil give psykiatrien et løft, der han indhente det økonomiske efterslæb, der er på området.

Det oplyser Enhedslistens psykiatriordfører, Peder Hvelplund, til Ritzau tidligt torsdag morgen.

/ritzau/