Profiler skyder med skarpt på sociale medier: S-boligudspil vil kun gavne de store byer

En række borgerlige profiler kritiserer på de sociale medier over Socialdemokratiets nyeste udspil om almene boliger og studieboliger. Fælles for dem alle er frygten for, at udspillet kun vil gavne de store byer.

Politikere fra det borgerlige Danmark har på de sociale medier rejst kritik af Socialdemokratiets nye boligudspil. Udspillet vil udelukkende komme de større byer til gavn og skabe et skævt Danmark, lyder kritikken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Partiformand Mette Frederiksen skal ikke forvente de store klapsalver fra det borgerlige Danmark for Socialdemokratiets nye boligudspil.

En række borgerlige profiler er på de sociale medier kritiske over for Socialdemokratiets boligudspil, der vil give flere borgere med almindelige indkomster mulighed for at bo i de store byer. Udspillet er nemlig for fokuseret på de fire største byer – København, Aarhus, Odense og Aalborg, lyder kritikken.

»Hvorfor er det kun studerende i de fire store A-kommuner, I vil hjælpe med studieboliger? Og igen hvorfor kun de fire, som skal have særlige lån til boliger?« spørger Venstres borgmester i Herning Lars Krarup på Twitter.

Virker som centralisering

Ifølge udspillet vil kommunerne få mulighed for at kræve, at op til 33 pct. af nye boliger reserveres til almene boliger. Målet med udspillet er blandt andet at få bygget flere boliger og sikre et lavere prisniveau.

På Twitter har både Kristian Phil Lorentzen (V) og Erling Bonnesen (V), begge medlemmer af Folketinget, kritiseret udspillet og kaldt det en klar favorisering af de store byer. Kristian Pihl Lorentzen vil ikke kommentere sit tweet yderligere, men understreger sin bekymring for, at udspillet kan skabe en skævvridning i Danmark.

René Jørgensen (DF), der i et Facebook-opslag ligeledes har betegnet boligudspillet som for fokuseret på storbyerne, mener, at der i valgkampen mangler et fokus på de enkelte mindre kommuner, og hvordan man får flere boliger derude. Fra sin position som medlem i kommunalbestyrelsen for Faaborg-Midtfyn kredsen er han mest bekymret for, at de mindre byer på Fyn og de fjerne egne af Jylland kan blive glemt, når der diskuteres om boliger. Finansieringen skal nemlig følge med, når der gælder nye boligudspil, siger han til Berlingske.

Boligordfører for Venstre, Carsten Kissmeyer, er ligeledes bekymret for, om udspillet potentielt kan gøre mere skade end gavn.

»Jeg har ikke set udspillet i sin helhed endnu, men jeg er betænkelig ved, at det er så vidtgående, som det er. Vi har en fin balance i Danmark, og derfor skal man være meget varsom med at rykke rundt på tingene, som Socialdemokratiet vil med det her udspil.

Carsten Kissmeyer anerkender, at der er et reelt behov og efterspørgsel på almene boliger såvel som studieboliger, men han understreger samtidig, at det er forkert udelukkende at fokusere på de store byer. I stedet skal man styrke indsatsen for de små byer, der står for væksten i Danmark, tilføjer Carsten Kissmeyer.

Mangler belysning om negative sider

Curt Liliegreen, der er direktør for Boligøkonomisk Videncenter, har betegnet udspillet som et skridt i den rigtige retning, selv om det ikke er nok i sig selv. Ifølge ham er det nemlig ikke sikkert, at partiets nye boligudspil vil rette op på den opdeling af befolkningen i forskellige boligområder, der er i dag.

Spørger man den liberale tænketank Cepos, bør man dog være varsom med at være optimistisk. Ifølge cheføkonom og vicedirektør i Cepos Mads Lundby Hansen mangler der nuancer i debatten.

»Jeg savner lidt, at der i hele den her diskussion er en eller flere boligøkonomer, der kan belyse sagen for os. Indtil videre har jeg kun set ren optimisme omkring udspillet, og der kunne jeg godt tænke mig at få undersøgt, om der potentielt kunne være nogle negative sider af det,« siger Mads Lundby Hansen til Berlingske.

I et tweet istemmer finansminister Kristian Jensen (V) koret af kritikere og kalder udspillet urimeligt over for byer som Herning, Kolding og Slagelse, der nu ikke får lige så let adgang til studieboliger. Til Berlingske siger han, at diskussionen handler om at skabe adgang for studieboliger og kvalificeret uddannelse på tværs af hele landet, ikke kun for de større byer.

»Det er en god idé at have flere boliger, men jeg er altid skeptisk, når Socialdemokratiet begynder at snakke om billigere boliger. Der mener vi i Venstre, at det er forkert, hvis staten skal gøre noget for de fire største byer, som udspillet lægger op til. Lige nu er boligudspillet simpelthen for smalt fokuseret på de store byer,« siger Kristian Jensen.

Ifølge Kristian Jensen er der foreløbigt ingen planer fra regeringens side om at yderligere tiltag på boligområdet. I stedet vil regeringen fortsætte med dens nuværende initiativer, herunder at udbygge containerboliger og at sørge for lige konkurrencevilkår på boligmarkedet, siger Kristian Jensen.