Problemer med produktion af vacciner presser Danmarks planer: »Sig det, som det er«

AstraZeneca kan ved de første leverancer kun levere halvdelen af de lovede vacciner. EL og DF vil stille producenter til ansvar, mens Venstre beder regeringen kommunikere klart, hvilke konsekvenser det får.

Sundhedsordfører Martin Geertsen (V) har bedt sundhedsministeren om hurtigst muligt at meddele, om vaccineplanen holder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den coronavaccine fra AstraZeneca, som Danmark regner med at få leveret 3,9 millioner doser af – svarende til 1,9 vaccinerede – bliver forsinket.

De første leverancer bliver på grund af »produktionsvanskeligheder« kun halvt så store, som først aftalt. Det oplyser direktør for Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz.

Hvad det betyder for udrulningen af det meget detaljerede vaccineprogram, der ifølge regeringen skulle være fuldt gennemført den 27. juni i år, er endnu uvist.

Men Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, opfordrer sundhedsministeren til at informere befolkningen om det, straks man ved besked.

Liselott Blixt (DF) sundhedsordfører

»Der bliver vi nødt til at komme efter virksomhederne bagefter. Vi kan ikke gøre så meget nu,«


»Myndighederne må give et bud på, om der skal ændres i vaccineplanerne. Det gælder om at kommunikere det hurtigst muligt, hvis der er ændringer i forhold til vaccineplanen. Mit indtryk fra de møder, vi har haft, er, at det ikke får nogen påvirkning samlet set over første kvartal af i år, selv om der måske inden for kvartalet bliver rykket rundt,« siger Martin Geertsen og tilføjer:

»Måske er der behov for, at man på et tidspunkt laver mere rullende planer fremfor at låse sig fast på bestemte tidspunkter, men der er vi, som jeg forstår det, ikke endnu.«

EU har bedt AstraZeneca, hvis vaccine endnu ikke er godkendt i EU, om at komme med en revideret leveringsplan. Først derefter kan myndighederne i Danmark sige, hvordan det påvirker vaccinationsplanerne.

»Jeg har hele tiden sagt, at de her planer forudsætter, at vaccinerne bliver godkendt, og at producenterne kan producere og levere. Hvad det betyder for den 27. juni, er svært at sige. Det er lidt for langt ude i fremtiden,« siger Thomas Senderovitz til DR Nyheder.

Liselott Blixt, Dansk Folkepartis sundhedsordfører, finder det »dybt bekymrende«, at AstraZeneca ikke kan leve op til aftalen.

»Vi skal i Danmark tage det op på EU-plan, fordi det er derigennem, vi har bestilt og købt vores vacciner. Og så må EU sende nogle afsted for at kontrollere, hvad det er, der sker. Der skal være en konsekvens, når man har lavet en bunden aftale og kontrakt. Der bliver vi nødt til at komme efter virksomhederne bagefter. Vi kan ikke gøre så meget nu,« siger hun til Ritzau.

Sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) mener, at forsinkelsen vil få betydning for genåbningen af Danmark og vil have kigget medicinalselskaberne efter i sømmene. Også medicinalvirksomheden Pfizer/BioNTech har varslet, at man ikke kan levere den lovede mængde vacciner til blandt andet Danmark.

Det skal have konsekvens

»Det er utilfredsstillende med den behandling, vi får fra store medicinalvirksomheder. Nu har vi oplevet problemer både med Pfizer og AstraZeneca, og derfor mener vi, at vi bør få indsigt i de kontrakter, der er indgået mellem EU og medicinalindustrien, for at se, hvilke betingelser og klausuler der ligger. Det skal have konsekvenser,«, siger Peder Hvelplund.

Venstres Martin Geertsen mener, at det på et tidspunkt bør undersøges, hvad Danmark selv har gjort i forhold til EU og vaccinerne.

»Som jeg forstår det, så har vi ikke noget juridisk at komme efter, fordi virksomhederne har overholdt deres forpligtelser. Lige nu har alle lyst til at skælde ud på dem. Men man må også kunne træde et skridt tilbage og glæde sig over, at det er gået rimeligt tjept med at udvikle vaccinen,« siger han.