Privatskolernes formand: Vi kan nok genåbne hurtigere, end folkeskolerne lægger op til

Selv hvis folkeskolen må begynde at åbne op efter påske, vil der gå en uge før, at man kan tage mod elever, lyder det fra Kommunernes Landsforening. »Vi kan måske godt være hurtigere ude med en gradvis åbning af skolen,« siger formanden for Danmarks Private Skoler.

Regeringen vil muligvis så småt begynde at sende landets skoleelever i skole efter påske. Men derfra vil der gå yderligere en uge med planlægning og forberedelse, inden man er klar til at modtage elever, lyder det fra Kommunernes Landsforening. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Regeringen med Mette Frederiksen i spidsen har stillet danskerne i udsigt, at samfundet kan begynde at åbne igen efter påske.

Men derfra vil der gå mindst en uge mere med at »planlægge og forberede«, inden folkeskolerne er klar til elever, har formanden for Kommunernes Landsforenings Børne- og Undervisningsudvalg, Thomas Gyldal Petersen (S), sagt til Berlingske. Han henviser til, at lærerne inden påske skal bruge dage på at afvikle ferie.

Så lang tid vil det imidlertid ikke tage for de private skoler at blive klar til at tage imod elever igen, vurderer formanden for Danmarks Private Skoler, Karsten Suhr.

»I vores regi er hver skole sin egen lille enhed, der kun skal planlægge ud fra de elever og forældre, der er tilknyttet skolen. Derfor kan vi måske godt være hurtigere ude med en gradvis åbning af skolen,« siger han og understreger samtidig, at de private skoler vil rette sig »fuldstændigt« efter de retningslinjer for, hvornår og hvordan man kan begynde at åbne skolerne, der kommer fra myndighederne.

Karsten Suhr uddyber samtidig, at de private skoler har andre vilkår end folkeskolerne, fordi der er flere forskellige skoler at tage hensyn til i hver kommune. Derfor regner han med, at man her nok vil trække på en del af planlægningen i den kommunale forvaltning.

»Hos os der er det jo den enkelte skoleleder, der står for den planlægning, der skal til for, at skolen kan lukke op. Så der er nogle procedurer kommunalt, der kan tage længere tid,« siger han og forudser, at genåbningen i begyndelsen vil ske med »meget små skridt«.

Begynd med de små klasser

Den tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen Else Smith har sagt til Berlingske, at det ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv vil give bedst mening at begynde med at sende de mindste elever i skole, når samfundet efter regeringens plan skal begynde at åbne igen efter påske. Og det er ifølge Karsten Suhr også den mest oplagte løsning for privatskolerne.

»Der er rigtigt mange forældre, som i dag er hængt op på at have både institutionsbørn og små skolebørn hjemme og dermed ikke kan varetage deres daglige arbejde på samme måde, som de ellers kunne.«

Men man kan også argumentere for, at de ældste elever skal tilbage i skole, fordi de skal til eksamen, medgiver han.

»Og der ligger jo en beslutning hos ministeren om, hvorvidt eksaminerne skal gennemføres, som der står i bekendtgørelserne, eller om der kan findes en alternativ løsning,« siger han.