Private firmaer er klar til at vaccinere danskere med AstraZeneca: »Vi har et samfundsansvar«

Sundhedsstyrelsen har taget AstraZenecas vaccine ud af vaccinationsprogrammet, men Carelink og Medflex er klar til at åbne vaccinecentre over hele landet, hvor 6-7.000 danskere hver dag kan få den omdiskuterede vaccine, hvis de ønsker det.

 
Danskerne er i fuld gang med at blive vaccineret mod coronavirus. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen, Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere

Der står flere hundrede tusinde vacciner og venter, og de to vikarbureauer for medicinsk personale Carelink og Medflex er klar til at rykke. Hvis Folketinget siger ja, vil de tre virksomheder på otte dage kunne etablere fire-fem vaccinationscentre, hvor op til 7.000 danskere hver dag kan modtage AstraZeneca-vaccinen på frivillig basis.

»Vi har både personale og det logistiske setup klar, og vi er i en situation, hvor vi rent faktisk kan påvirke situationen og få de her vacciner ud, så vi hurtigst muligt kan opnå flokimmunitet,« siger administrerende direktør i Carelink Brian Rosenberg.

»Og når vi nu kan, så mener jeg, at vi har et samfundsansvar for at tilbyde en løsning,« siger han.

Carelink driver i forvejen testcentre i Region Syddanmark, og det er den erfaring med logistik, personale og samarbejde med sundhedsmyndighederne, som Brian Rosenberg tilbyder at bringe i spil.

Sundhedsstyrelsen har taget AstraZenecas vaccine ud af vaccinationskalenderen, men private virksomheder er klar til at vaccinere de danskere, der ønsker det. Hvis Folketingets politikere altså giver lov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

»Vi har mere end 2.000 læger tilknyttet, og vi har haft et fremragende samarbejde med sundhedsmyndighederne om testcentre, så vi har alle muligheder for at få det her til at virke,« mener Brian Rosenberg.

Men hvordan skal det fungere? Jeg skal sandsynligvis først vaccineres til august, men kan jeg springe køen over og blive vaccineret hos jer?

»Det vil fungere sådan, at du kontakter os og får en tid, men jeg tænker ikke umiddelbart, at du kan springe køen over. Vi vil gerne lave et supplement til det offentlige vaccinationsprogram, og det vil selvfølgelig afhænge af sundhedsmyndighederne, men jeg forestiller mig mere, at vi følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger til, hvem der skal vaccineres først,« siger Brian Rosenberg.

Omkring 140.000 mennesker, primært det såkaldte frontpersonale, har fået første stik. Hvor i køen står de?

»De vil nok stå ret langt fremme i køen. Men som sagt vil det afhænge af samarbejdet med sundhedsmyndighederne. Vi vil ikke kannibalisere på det offentlige vaccineprogram. Vi vil gerne supplere det, så vi hurtigst muligt kan opnå flokimmunitet og få samfundet normaliseret så meget som muligt igen,« siger Biran Rosenberg.

Hvad skal det koste at blive vaccineret hos jer?

»Det ved vi ikke endnu. Det afhænger af mange ting. Skal vi for eksempel betale for vaccinerne? Det ved vi jo ikke endnu, men vi har kunnet finde en model for test, så vi kan også finde en model for vacciner. Meget af det vil afhænge af politikerne i Folketinget,« siger Brian Rosenberg.

Men I skal vel tjene penge på det. Hvor meget regner I med at tjene?

»Vi er en privat virksomhed, så ja, vi skal selvfølgelig tjene penge. Men vi har ikke lagt os fast på noget endnu. Vi siger bare, at vi har logistikken, vi har personalet, og vi har erfaringen med samarbejde med sundhedsmyndighederne, så lad os se, om vi ikke kan bidrage med noget,« siger den administrerende direktør.

»Når vi for eksempel laver test, så måler vi økonomisk risiko op imod pris. Vi har for eksempel forpligtet os på at holde en masse testcentre åbne i Region Syddanmark, også hvis efterspørgslen på test falder, og den risiko skal vi forsøge at regne ind, og når vi afleverer regnskab, skal der nok komme en diskussion af, om test koster for meget eller for lidt. Det kan godt være, at det lige nu med høj testaktivitet ser ud til, at vi har en nogenlunde fornuftig forretningsmodel, men vi skal stadig holde testcentrene åbne, hvis testaktiviteten falder, og så kan det se helt anderledes ud,« forklarer Brian Rosenberg og fortsætter:

»Så hvad skal vi tjene på vacciner? Det ved jeg ikke. For os er det vigtigt, at det her sker i samarbejde med sundhedsmyndighederne, og politikerne skal sætte rammerne. Vi går primært ind i det her for at bidrage til, at vi hurtigst muligt opnår flokimmunitet.«

Der står et par hundrede tusinde doser af AstraZeneca på lager. Hvis I kan vaccinere 6-7.000 om dagen, så skal jeres vaccinationscentre kun holde åbent i 28 dage. Kan det overhovedet betale sig?

»Testcentrene er også midlertidige. Det her handler om at få vaccinerne ud, så vi hurtigst muligt kan komme tilbage til nogenlunde normale tilstande. Vi mener, at det kan betale sig,« siger Brian Rosenberg.