Præst: Det er okay at være imod kvinder som præster

Folkekirken har valgt at leve med det problem, at kvindelige præster oplever diskrimination, mener en præst. Lektor er overrasket over, at hver fjerde kvindelige præst ifølge en rundspørge føler sig kønsdiskrimineret.

»Jeg synes ikke, at man skal have lov til at være imod kvindelige præster. Men jeg synes, at man skal have lov til at have den holdning, at kvinder ikke skal være præster,« siger Henrik Højlund, præst i Kingos kirke på Nørrebro i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvindelige præster skal lade være med at forsøge at ændre på tingenes tilstand og i stedet acceptere, at kønsdiskrimination på jobbet er et vilkår.

Det mener Henrik Højlund, der er præst i Kingos Kirke på Nørrebro i København, efter at en rundspørge foretaget af Jyllands-Posten viser, at hver fjerde kvindelige præst har følt sig diskrimineret på jobbet.

»Jeg synes ikke, at man skal have lov til at være imod kvindelige præster. Men jeg synes, at man skal have lov til at have den holdning, at kvinder ikke skal være præster. Det er ret væsentligt for mig at skelne,« siger han.

I undersøgelsen har 631 kvindelige præster deltaget. Her har 158 svaret, at de på et tidspunkt har følt sig diskrimineret af en mandlig kollega på baggrund af deres køn.

Samtidig svarer 11 procent, at de har oplevet at blive nægtet et håndtryk af en mandlig kollega.

Lektor overrasket over omfang

Det er overraskende mange kvindelige præster, der har følt sig diskrimineret af deres mandlige kolleger.

Det mener Else Marie Wiberg Pedersen, der er lektor i teologi ved Aarhus Universitet.

»Jeg bider mærke i, at tallet rent faktisk er 25 procent. Det er et meget højt tal, og samtidig har vi en formodning om, at der er nogle mørketal, hvor folk simpelthen ikke svarer ærligt,« siger hun.

»Det er især overraskende, når man tænker på, at antallet af kvindelige præster er over 50 procent, og alle ved, at kvindelige præster gør det supergodt og er meget populære. Det er meget, meget overraskende,« tilføjer Else Marie Wiberg Pedersen.

Lektoren understreger, at hun er forundret over resultatet. Hun havde selv troet, at tallet lå på 2-5 procent.

Ifølge Else Marie Wiberg Pedersen bør der kigges på, om det stadig skal være lovligt at være imod kvinder i embedet.

Men det er Henrik Højlund ikke enig i.

»Jeg mener faktisk ikke, at man kan gøre noget ved det. Folkekirken har valgt at leve med det problem, at nogle kvinder føler sig diskrimineret.«

»Men folkekirken har også valgt at leve med, at der er en række mandlige præster med mine holdninger, som også kan føle sig ret diskrimineret,« siger præsten fra Kingos kirke og forklarer, at det er, fordi holdningen er så ilde set.

»Det kan i de fleste sogne gøre det umuligt for en mand med de holdninger at få præsteembede,« tilføjer han.

Ingen opbakning fra minister

Heller ikke Præsteforeningen eller kirkeminister Mette Bock (LA) bakker op om idéen med at give afkald på rummeligheden i folkekirken.

For Henrik Højlund handler det særligt om et af Bibelens - for ham - klare budskaber - nemlig at der er forskel på mænd og kvinder. Og det bør man følge.

Det er altså ikke, fordi den ene er mindre værd end den anden, forklarer han og understreger, at det er »umuligt at svare kort på«.

»Det handler simpelthen om rollefordeling. Der er meget tydeligt i Det Nye Testamente og i hele Bibelen tale om rollefordeling mellem mand og kvinde. Ligesom at der også er biologisk forskel på mænd og kvinder,« siger han.

Sognepræst Heidi Sun fortæller til Jyllands-Posten, at hun som studerende fik at vide, at hun som kvinde og præst vil ende i helvede.

Men hun opfatter det ikke som diskrimination, uddyber hun til Ritzau.

»Jeg synes ikke, vi skal sætte regler for, hvad vi må tro som præster i folkekirken. Men jeg synes, at der bør være nogle rammer for, hvordan vi skal håndtere, at vi har forskellige holdninger.«

Hun understreger dog, at det er nogle »skræmmende høje tal« i Jyllands-Postens rundspørge.

Sognepræst Christina Wandel fra Jersie Kirke i Solrød er enig med Heidi Sun.

»Personligt har jeg aldrig følt mig diskrimineret, men måske er det, fordi jeg sidder et forstadssogn. Men tallet på 25 procent forbløffer mig. Jeg mener dog stadig, at folkekirken bør kunne rumme dem, der af bibelske årsager ikke mener, at der skal være kvindelige præster,« siger hun.

/ritzau/