Politimand fik tre måneder for at stjæle: »Det er en hård dom«

En politibetjent, der led af ludomani, har blandt andet stjålet penge fra en anholdt og dankort fra sine kollegaer.

Den dømte politibetjent var ludoman, hvilket fik ham til at begå tyverierne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag blev en politibetjent dømt for tyveri.

Det oplyser Statsadvokaten i København, der på Twitter skriver, at betjenten har stjålet dankort fra kollegaer og kontanter fra en anholdt.

Politibetjenten fik tre måneders betinget fængsel, og det er ifølge Statsadvokaten en hård dom.

»Tre-fire måneder må siges at være praksis, når der er tale om tyveri af den her karakter, hvor man stjæler fra sin arbejdsplads,« siger Jette Malmberg, specialanklager ved Statsadvokaten i København:

»Det er en hård dom i dette tilfælde. Det er skærpende, at man stjæler fra en anholdt. Derudover er der også et tillidsbrud i, at man stjæler fra kollegaer og efterfølgende misbruger deres dankort.«

Malmberg mener dog ikke, at der er tale om decideret magtmisbrug.

»Det er udnyttelse af en let adgang til noget snarere end magtmisbrug. Det er selvfølgelig skærpende, at det er en politimand. Det er ødelæggende for politiets omdømme, hvis der er en opfattelse af, at man ikke passer ordentligt på folks ting,« siger hun.

Ludomaniens glidebane

Tyverierne, som betjenten blev dømt for, foregik i 2019.

Her stjal betjenten seks dankort fra kollegaerne på politistationen. Efterfølgende misbrugte han hævekortene otte gange til at hæve småbeløb. Udover det havde betjenten stjålet 1.000 kroner fra en anholdt og 2.000 kroner kontant fra en kollega.

Tyverierne fandt sted over 11 dage. Årsagen skulle findes i en spilafhængighed. Betjenten var ludoman.

Gennem sin opvækst var han draget af spil. Han følte en rus, når han oddsede og fik ret i sine forudsigelser. Og selvom han vandt meget, tabte han altid mere. Det skriver Politiken, der talte med politibetjenten i 2020, mens han afventede tiltalen fra politiet.

Da han blev politielev, fandt han endelig et job, han havde lyst til. Han kunne lide det fysisk krævende arbejde, og styrketræningen gik han ligeså intenst ind i, som han havde gjort med spillet.

Men kort tid efter han blevet udlært og havde fået arbejde på Station Bellahøj i København, begyndte kollegaerne at mangle de dankort, som de havde haft liggende i omklædningsrummet.

Derfor gik der ikke længe, før han blev anholdt, sigtet og suspenderet for tyverierne. Og i skammen isolerede han sig fra verdenen, vennerne og familien.

»Sigtelsen fra politiet var ikke det værste. Det var alt det andet, der pressede mig. Jeg havde gravet så dybt et hul, at jeg ikke kunne se lyset. Økonomien, forliste forhold, dårlig tillid til min familie, afstand til vennerne. Der var så mange faktorer, der gjorde, at der var så langt tilbage. Selve det at stoppe med at spille var faktisk den lette del,« siger han til Politiken.

Den suspenderede betjent endte dog med at flytte hjem til sine forældre. Senere startede han i et forløb, der skulle afhjælpe hans spilafhængighed, og nu har han altså fået sin dom.