Polen planlægger at åbne atomkraftværk tæt på Danmark

Atomkraftværket skal efter planen ligge 200 kilometer fra Bornholm. Planerne er sendt i international høring.

Arkivfoto: Et polsk atomkraftværk kan potentielt blive åbnet 100 kilometer fra Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Polen har sendt planer om et nyt atomkraftværk tæt på Danmark i international høring.

Det skriver netmediet polennu.dk lørdag.

Det planlagte atomkraftværk skal opføres under 200 kilometer fra Bornholm i den nordlige region Pommern, hvor også byen Gdansk ligger. Atomkraft indgår i Polens plan for energi frem til 2040.

Polen er del af en konvention, som forpligter landet til at invitere til høringssvar, når et projekt potentielt kan medføre grænseoverskridende påvirkninger af miljøet.

Invitationen til høring betyder, at blandt andet den danske offentlighed, danske myndigheder og danske interesseorganisationer har mulighed for at blive hørt i forhold til projektet.

Det er Miljøstyrelsen, der skal stå for høringen, oplyser styrelsen.

Efter planerne skal byggeriet begynde i 2026 og værket stå færdigt i 2033.

Polens plan om atomkraft skal udfase kul. Netop kul udgjorde i 2016 51 procent af det samlede polske energiforbrug ifølge tal fra Dansk Industri.

I den forbindelse har USA tilbudt sin hjælp til Polen med at bygge i alt seks atomreaktorer, der kan producere energi fra atomkraft.

Atomkraftværker afbrænder det radioaktive stof uran.

Afbrændingen afføder radioaktivt affald, som kan ødelægge store områder, hvis kraftværket nedsmelter. Det har man blandt andet set i Tjernobyl i Ukraine i 1986.

Samtidig er atomkraft mere energidygtigt per gram end eksempelvis kul. Ifølge tal fra NRGi kan ét gram uran producere samme mængde energi som næsten tre tons kul.

Meddelelsen om invitationen til høringssvar om atomkraftværket kommer, få dage før statsminister Mette Frederiksen (S) skal rejse til Polen.

Der skal hun tirsdag deltage i åbningen af gasledningen Baltic Pipe. Den skal gøre Polen uafhængig af russisk gas.

Statsministeren deltager sammen med den polske premierminister og den norske statsminister. Også klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) deltager ved ceremonien.

/ritzau/