PETs forstærkede bevogtning af ministre: Det ved vi – og det mangler vi at få afklaring på

Søndag eftermiddag kom det frem, at PET og politiet har højnet sikkerheden ved to ministres hjem. Siden har meget lidt set dagens lys. Her er, hvad vi ved:

Bevæbnet politi ved justitsminister Søren Pape Poulsens hjem i Viborg, søndag den 24. februar 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Det står fortsat hen i det uvisse, hvorfor bevæbnet politi fra søndag eftermiddag var at finde nær Domkirken i Viborg. Ministerier, politi og PET har siden holdt skodderne tætte – her er, hvad vi ved, og hvad vi fortsat mangler svar på.

Hvor og for hvem var der bevæbnede vagter?

Søndag eftermiddag kunne Viborg Stifts Folkeblad berette, at »kampklædte og svært bevæbnede betjente« fra Midt- og Vestjyllands Politi bevogtede justitsminister Søren Pape Poulsens (K) bolig ikke langt fra domkirken i Viborg.

Siden kunne avisen uddybe, at der også var kommet skærpet bevogtning ved udlændinge og integrationsminister Inger Støjbergs (V) hjem i Hadsund.

Hvorfor den ekstra sikkerhed?

Det har fortsat ikke været muligt at få afklaret, hvad der ligger til grund for den forhøjede sikkerhed. Søndag aften udsendte Politiets Efterretningstjeneste en pressemeddelelse om det styrkede mandskab:

»PET kan oplyse, at PET og politiet er til stede ved justitsminister Søren Pape Poulsens bopæl og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs bopæl, da sikkerheden omkring de to ministre for tiden er styrket,« lød beskeden, som uddybede, at der ikke var yderligere kommentarer.

Berlingske har siden søndag været i kontakt med PET, Statsministeriet, Justitsministeriet samt Udlændinge- og Integrationsministeriet. Ingen vil dog uddybe, hvorfor sikkerheden skulle højnes, og ingen er vendt tilbage for yderligere kommentarer.

Hvad kan være en mulig forklaring?

Det er svært at sige. Ifølge Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef ved Politiets Efterretningstjeneste, kan der være tale om en samlet vurdering af den nuværende situation eller en konkret trussel – som beskeder via telefon, internet eller brev.

Søndag aften forklarede Hans Jørgen Bonnichsen over for nyhedsbureauet Ritzau, at trusselsniveauet omkring ministre hæves oftere, »end man går og forestiller sig som almindelig borger i det her land«. Det er uvist, hvad der spiller ind i den aktuelle sag.

»For at vide det kræver det, at man sidder i maskinrummet hos PET, og det gør jeg altså ikke lige i øjeblikket,« sagde han til Ritzau.

»Men fra ni års funktion i PET har jeg set, at det som regel er summen af forskellige hændelser, der hober sig op.«