Persson trak svensk økonomi i gang igen

Det er over 12 år siden, at Göran Persson gik af som svensk statsminister. Men mange husker ham stadig som én, der fik økonomien til at leve igen. Nu er han 70.

Göran Persson, der den 20. januar fylder 70, ses her med sin efterfølger som formand for de svenske socialdemokrater, Mona Sahlin. Billedet er fra partikongressen i 2007, da hun blev valgt. Claudio Bresciani/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

En redningsmand for Sverige. En driftssikker politiker, som fik svenskerne og deres økonomi på fode igen.

Jo, Göran Persson er en socialdemokratisk statsminister, der er gået over i historien som manden, der hjalp Sverige i gang oven på den økonomiske krise, som ramte i 1992 og 1993.

Göran Persson kunne egentlig godt være politiker endnu. Årene bider sig ind på ham - han fylder 70 den 20. januar - men mange politikere og ministre rundt om i verden er også 70 eller ældre.

Det er dog, som om at Göran Persson har været der.

Tilbage i 2014 var der før Riksdagsvalget forlydender i de svenske medier om, at Socialdemokraternas partileder, Stefan Löfven, ville gøre Persson til sin udenrigsminister, hvis han vandt magten.

Löfven vandt, men Persson kommenterede hverken før eller efter valget rygterne.

Det betyder ikke, at Persson er tavs. I november i fjor fortalte han således til avisen Expressen om sin tid på Örebro Universitet, hvor han studerede sociologi.

- Det var en sorgløs tid med en farlig holdning til alkohol, som han sagde.

- Vi drak alt for meget, og mange blev skadet af det.

Den unge studerende blev dog ikke mere skadet, end at han fik gang i en politisk karriere med afsæt hos Socialdemokraterna.

Først i kommunalpolitik, hvor han var borgmester i Katrineholm. Siden kom han i Riksdagen i Stockholm.

Hans første ministerpost var som undervisningsminister i 1989. I 1991 blev Socialdemokraterna stemt ud af ministerierne, og da hans parti kom tilbage til magten, blev han finansminister i 1994.

Og fra da af viste han, at han kan noget med nationaløkonomi. Da han blev finansminister, havde Sverige et kæmpe underskud på statsbudgettet, og arbejdsløsheden var stor.

Persson stod bag reformer og en stram finanspolitik, og gradvist kom der mere styr på situationen.

- Sverige har genvundet sin økonomiske frihed. Det er ikke længere mappedyr i bankverdenen, der bestemmer over vor velfærd, sagde han på et tidspunkt.

Alt var dog ikke bare fremgang og gode tider for Persson og Sverige.

I efteråret 2002 blev landet og Persson personligt hårdt ramt, da udenrigsminister Anna Lindh blev stukket ihjel i et varehus i Stockholm.

Göran Persson forlod politik efter valgnederlaget i 2006. Han trådte ud af Riksdagen året efter.

Siden har han blandt andet beskæftiget sig med forskelligt bestyrelsesarbejde.

/ritzau/