Pen­sions­kæmpe satser – vil købe dan­ske vækstvirk­som­he­der for seks milliarder kroner

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Butiksdød i København og andre byer foreslås nu afværget ved at oprette testcentre i de tomme forretninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til den sidste hverdagsmorgen i ugen. Alt tyder på, at temperaturen flere steder når over de 15 grader i skyggen, hvilket må give anledning til spæde håb om sommer.

Mens vi venter på den, kan vi kaste os over dagens lune coronatal:

Således beriget går vi til nyhedsstålet.

Økonomer synes godt om Nina Smiths forslag til nye reformer

Berlingske kan i dag fortælle, at flere økonomer bakker op om budskabet fra formanden for regeringens reformkommission, Nina Smith. Lettere omskrevet handler det om, at når man vil bruge mange penge, må man også tjene mange penge.

Derfor er det vigtigt, at danske politikere bliver ved med at lave nye reformer. Det bliver dyrt og svært, men det er nødvendigt, lyder det. Både CEPOS og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er enige blot med forskellige nuancer.

Professor Nina Smith, Aarhus Universitet, får opbakning til sine forslag til fem nye reformspor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix (arkiv).

Læs historien her.

Kreativ kur mod butiksdød og testmangel

For at øge antallet af test og skabe mere liv i byen foreslår Dansk Erhverv, at man opretter coronatestcentre i gadernes tomme butikker.

Det er branchedirektør Jens Birkeholm med ansvar for detail, der efter en medlemshenvendelse delte forslaget på de sociale medier, hvorefter det vakte genklang.

»Det var et forslag, en kreativ løsning, til testvirksomhederne om at inkorporere tomme beliggenheder og bruge dem endnu mere i bycentrum. Tanken er, at de kommer tættere på borgerne og samtidig fører kundetrafik ind til butikker, cafeer og restauranter,« forklarer han til Finans.

Ifølge mediet står det værst til med tomme butikslokaler i centrum af København, hvor den såkaldte udbudsprocent i dag er fem procent, mens den blot er på 0,8 procent i Københavns omegn.

Læs historien er.

Du kan også lytte til »Morgenposten« – Berlingskes nyhedsoverblik – her:

Pen­sions­kæmpe satser – vil købe dan­ske vækstvirk­som­he­der for seks milliarder kroner

Et af Europas største pensionsselskaber og Danmarks største investor, ATP, går nu helt nye og satsede veje. Over de kommende tre år vil ATP investere op mod seks milliarder kroner i danske virksomheder i et nyt initiativ, hvor ATP åbner for et direkte ejerskab i unoterede selskaber i mere end ti år.

Selskabet kalder nyskabelsen for ATP Langsigtet Dansk Kapital.

ATP kommer således til at adskille sig fra konkurrenter som kapitalfonde og familieejede fonde som LEGO-familiens Kirkbi, mener ATP-topchef Bo Foged. Til Børsen siger han:

»Vi håber, at der er nogle virksomheder, som synes, det er attraktivt, at de ikke skal igennem mange ejerskaber, inden de måske rammer en børsnotering, men at de kan se en attraktiv investor i ATP, der har det her langsigtede ejerskab, som kan være med til at finansiere rejsen.«

Ifølge topchefen går ATP efter ejerandele på mellem 20 og 49 procent.

Læs historien her.

Socialdemokratiets plan for asylansøgere i Rwanda kan tvinge Danmark ud af EU-bolværk

Det kan få store konsekvenser for Danmarks forhold til EU på flygtninge- og asylområdet, hvis statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringen fører sin omstridte plan for behandling af asylansøgere i et afrikansk land som Rwanda ud i livet. Det skriver Berlingske.

Det er regeringens egne embedsmænd i Udlændinge- og Integrationsministeriet, der i en juridisk analyse beskriver udfordringerne ved planerne om at lægge asylbehandlingen til et tredjeland.

Regeringen er i forvejen blevet kritiseret for sine bestræbelser på at bygge en hjørnesten i udlændingepolitikken, efter at det for nylig kom frem, at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) var i Rwanda for at indgå et tæt samarbejde om asyl og migration med det centralafrikanske land.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kalder det en »hypotetisk diskussion« om, hvorvidt et dansk modtagecenter for asylansøgere i et tredjeland vil få betydning for Danmarks samarbejde med EU på asylområdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Læs hele historien her.

Bliv vaccineret og få gratis flybilletter

Australiens største flyselskab, Qantas, vil lokke vaccinerede kunder op i deres fly og ud i verden ved at tilbyde enten bonuspoint eller fribilletter. Det skriver Jyllands-Posten.

Hensigten er at speede vaccineprogrammerne op, så folk begynder at rejse igen.

»Vi er et stort selskab, som er afhængigt af rejseaktivitet for at få vores medarbejdere og fly tilbage på arbejde. Derfor er vi naturligvis motiverede for at understøtte det nationale vaccineprogram,« udtaler kundedirektør i Qantas Stephanie Tully.

Australiens største flyselskab, Qantas, vi lokke vaccinerede passagerer ombord ved at tilbyde bonuspoint eller fribilletter. Fold sammen
Læs mere
Foto: William West/Reuters/Ritzau Scanpix.

Tidligere på ugen annoncerede flyselskabet United Airlines, at passagerer, som er medlem af selskabets loyalitetsprogram og er vaccineret, kan deltage i et lotteri. Her er gevinsterne gratis flybilletter. For at deltage i lotteriet skal medlemmer af loyalitetsprogrammet inden 22. juni uploade deres vaccinationskort på selskabets hjemmeside.

De fem førstepræmier får et års gratis rejser på alle Uniteds ruter.

Læs mere her.

Det sker i dag:

  • Hirtshals holder igen i år nationalt folkemøde om naturen. Det sker 28.-30. maj. Naturmødet, som det kaldes, omdanner gennem tre dage den nordjyske by til centrum for dansk naturdebat og naturoplevelser med blandt andet naturtaler og koncerter. Mødet finder sted både online og fysisk på grund af fortsatte coronarestriktioner.
  • Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International kan i dag fejre 60-års jubilæum.
  • Tibetkommissionen fortsætter sine afhøringer og stiller i dag spørgsmål til blandt andre tidligere statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen. Tidligere har kommissionen afhørt tre andre forhenværende regeringsledere: Helle Thorning-Schmidt, Poul Nyrup Rasmussen og Anders Fogh Rasmussen.