Partier fra højre til venstre vil sikre traumatiserede betjente bedre støtte

Flere partier ønsker at forbedre forholdene for politibetjente, der har pådraget sig PTSD eller andre alvorlige skader i tjenesten. Dansk Folkeparti vil give de traumatiserede politibetjente adgang til samme støtte og behandling som soldaterveteraner.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) iværksætter en ekstern kortlægning af problemet med PTSD-ramte betjente og en evaluering af den nuværende hjælp. Aktivfotoet viser politi i Albertslund i forbindelse med en Rasmus Paludan-demonstration i april 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Traumatiserede politibetjente skal have bedre hjælp og støtte.

Sådan lyder reaktionen fra retsordførere fra højre til venstre, efter at politiforeninger i Berlingske mandag – endnu engang – har råbt op om, at betjente, der pådrager sig PTSD eller andre alvorlige skader i tjenesten, bliver ladt i stikken.

Politiforeningerne ønsker, at politiveteraner sidestilles med soldaterveteraner, som får mere omfattende støtte på landets veterancentre. Argumentet er, at politibetjente ligesom soldater udsættes for vold, livsfarer og traumer i deres arbejde for borgernes sikkerhed.

Retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Skaarup er enig i den betragtning.

»Det er helt oplagt, at man skal have udviklet tilbud og støtte til politiveteraner helt på linje med soldaterveteraner. Og det er i øvrigt ikke nyt. Det er noget, politiveteraner har talt for i årevis. Men mig bekendt ligger sagen lidt stille,« siger han.

Inger Støjberg, Venstres retsordfører, formulerer behovet for bedre hjælp til betjentene sådan her:

»Over tid er der kommet en anerkendelse af de forhold, som vores udsendte soldater har været under. Nu er tiden kommet til, at vi hjælper og anerkender de politibetjente, som også har lidt skade,« siger hun.

Berlingske har for eksempel beskrevet, hvordan Michael Junker brugte 30 år som betjent på at hjælpe borgere på Københavns Vestegn. Efter at han selv blev ramt af PTSD efter et mareridt af en nattevagt, følte han sig netop ladt i stikken.

Politisk strandet

Det er ikke første gang, politiforeninger advarer om, at politibetjente ikke gribes af systemet, hvis de pådrager sig alvorlige skader i tjenesten. Under den tidligere regering blev der nedsat en arbejdsgruppe i Justitsministeriet, som skulle se på, hvordan forholdene for tilskadekomne politibetjente kunne forbedres. Daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sagde i et folketingssvar i november 2018, at arbejdsgruppen inden årsskiftet ville præsentere en række samlede initiativer.

Gruppens arbejde har løbende resulteret i, at myndighederne har iværksat nye tiltag, men de samlede initiativer er stadig ikke blevet fremlagt. Justitsministeriet oplyser til Berlingske, at arbejdsgruppen sidste gang mødtes i slutningen af 2018.

Peter Skaarup vil nu bede justitsminister Nick Hækkerup (S) redegøre for, hvor langt arbejdsgruppen er, og hvad ministeren forventer, der kommer til at ske på området.

»Når man har fulgt området, og der ikke har været møde siden 2018, sidder man med det indtryk, at det ikke er noget, man skynder sig med. Og der er faktisk behov for, at man skynder sig, for der er politifolk, som lider efter de prøvelser, de har været igennem,« siger Peter Skaarup.

Også Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, opfordrer Justitsministeriets arbejdsgruppe til at komme i gang.

»Det vil være rart, hvis vi snart kommer derhen, hvor vi kan diskutere ressourcer i forhold til at hjælpe betjentene. Og det er bare ét argument for, at arbejdsgruppen i Justitsministeriet bliver færdig så hurtigt som muligt,« siger Rosa Lund.

Justitsminister Nick Hækkerup skriver i en e-mail til Berlingske, at han er villig til at se nærmere på den nuværende indsats.

Socialdemokraternes nye retsordfører, Jeppe Bruus, supplerer:

»Vi skal sætte stor pris på de politifolk, vi har. De udfører en vigtig opgave, og deres vilkår er noget, som vi går meget op i. Og når betjente giver udtryk for, at de føler sig ladt i stikken, er det noget, vi lytter meget opmærksomt til,« siger Jeppe Bruus.