Paraplyorganisation for danske moskeer fordømmer franske satiretegninger: »Det er en forbrydelse imod menneskeheden«

Det tyrkiske religionsministerium, Diyanet, der står bag cirka 30 danske moskeer, fordømmer på det kraftigste de satiretegninger, som det franske magasin Charlie Hebdo har bragt om profeten Muhammed og den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan. Magasinet er »ondt«, og tegningerne er et »angreb imod islam og muslimer«, skriver Diyanet, der opfordrer alle religiøse institutioner og personer til at reagere.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, (th.) og imam og præsident i Diyanet Ali Erbas beder ved åbning af en tyrkisk statskontrolleret moské i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Patrik Stollarz/AFP/Ritzau Scanpix

En paraplyorganisation for cirka 30 danske moskeer kaster sig nu ind i debatten om ytringsfrihed og fordømmer satiretegninger trykt i det franske magasin Charlie Hebdo.

På dagen for terrorangrebet i Nice i går, hvor en islamist dræbte tre mennesker ved en kirke, udsendte det tyrkiske religionsministerium dels en fordømmelse af angrebet, dels en fordømmelse af de satiretegninger, som Charlie Hebdo trykte onsdag.

Her er der karikaturtegninger af blandt andet Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og islams hellige profet, Muhammed.

»Som vi har udtrykt ved enhver lejlighed, er islam fredens religion og dens budbringer, profeten Muhammed, er barmhjertighedens profet. Muslimers tro omfavner menneskerettigheder, friheder, og universelle menneskelige værdier og afviser alle former for vold og ondskab. For nylig har vi imidlertid set, at fornærmelser og angreb mod islam og muslimer i Europa, særligt i Europa, har nået et alvorligt niveau. Et magasin ved navn Charlie Hebdo fører an med dets foragtelige publikationer. I den seneste udgave af dette onde magasin er der offentliggjort en modbydelig tegning af vores profet og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan,« lyder det i en skrivelse fra Diyanet fra i går.

Diyanet er arbejdsgiver for de imamer, der udsendes til de tyrkiske moskeer i Danmark og andre europæiske lande, og Diyanet sender også prædikener, som har indeholdt politiske budskaber, til moskeerne. Diyanets præsident, Ali Erbas, har sæde i bestyrelsen i Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse, der administrerer moskeerne i Danmark sammen med den tyrkiske ambassade i København.

Der er altså en klar forbindelse mellem Diyanet og de danske moskeer, og i den nye skrivelse opfordrer Diyanet til, at de enkelte landes administratorer skal leve op til deres ansvar for at beskytte muslimers hellige værdier.

Samtidig opfordrer Diyanet alle intellektuelle, akademikere, NGOer, pressemedlemmer og »fornuftige mennesker i Europa til at tage affære imod denne åbenlyse grusomhed og krænkelse af rettigheder«.

»Vi forventer, at alle religiøse organer, der værdsætter mennesker og deres tro, reagerer. Ellers vil disse mennesker, grupper og institutioner miste deres troværdighed i muslimernes øjne og forårsage dyb skuffelse,« skriver Diyanet.

Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse har i en skrivelse på sin Facebook-side fordømt terrorangrebet i Nice.

BASIN AÇIKLAMASI Fransa’nın Nice kentindeki Notre-Dame Kilisesi’nde masum insanlara karşı yapılan saldırıyı şiddetle...

Slået op af Danimarka Türk Diyanet Vakfı/Dansk Tyrkisk Islamisk StiftelseTorsdag den 29. oktober 2020

»En forbrydelse imod menneskeheden«

Diyanet skriver videre, at Charlie Hebdo har gjort sig skyldig i en »ubeskrivelig respektløshed« over for næsten to milliarder muslimer i hele verden.

»Det er en forbrydelse imod menneskeheden, imod vores hellige værdier og samvittighed. Det er udtryk for en forfærdelig dårlig moral, der tilsidesætter menneskelige værdier. Det er en stor fjendtlighed, hvor man tramper på loven. Det er en foragtelig politik, der angriber menneskelig værdighed og trosfrihed,« skriver Diyanet videre.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Tyrkiets præsident, Erdogan, har været i åben retorisk krig siden mordet på den franske lærer Samuel Paty, der i sin undervisning viste karikaturtegninger af profeten Muhammed fra Charlie Hebdo.

Emmanuel Macron har tidligere ønsket at gøre op med udenlandske imamer, der kommer fra blandt andet Tyrkiet til Frankrig, og han har talt om, at islam er i krise, ligesom karikaturtegninger fra Charlie Hebdo er blevet projiceret op på flere bygninger i Frankrig som en støtteerklæring.

Det har fået Erdogan til at reagere stærkt imod den franske kurs.

Den tyrkiske præsident har anklaget Macron for at være mentalt uligevægtig og har opfordret til boykot af franske varer.