På et afgørende tidspunkt i pandemien halter udsatte boligområder i høj grad efter: »Vi har at gøre med en befolkningsgruppe, hvor rigtig mange er analfabeter«

Sogne som Tingbjerg og Vollsmose har en vaccinetilslutning, der er markant lavere, end den er i resten af landet. Den lave opbakning kan bunde i dårlig oplysning og kan udløse lokale udbrud, påpeger eksperter.

I Tingbjerg Sogn undlader 40 procent af de borgere, der bliver tilbudt en vaccination, at bestille tid. Her bliver en borger i sognet vaccineret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere end 60 procent af danskerne har fået mindst et stik med coronavaccine i overarmen, og mange andre har bestilt tid til vaccination.

I visse områder af landet reagerer en væsentlig andel af borgerne dog ikke på vaccineinvitationen, og det gælder især borgere i udsatte boligområder.

Det skriver DR.

Statens Serum Institut offentliggør løbende vaccinestatistikker, og heraf fremgår det, at beboere fra sogne som Tingbjerg i København, Gellerup i Aarhus og Vollsmose i Odense oftest undlader at besvare vaccineinvitationen.

Fælles for områderne er, at områderne figurerer på den liste, der tidligere har været omtalt som »ghettolisten«.

I Tingbjerg har 40 procent af dem, som er blevet tilbudt coronavaccination, endnu ikke bestilt tid. Det samme gælder for 39 procent af beboerne i Gellerup og 35 procent i Vollsmose.

Lavere end resten af landet

For hele Danmark gælder det, at hver ottende borger ikke har reageret på den vaccineinvitationen, som er ankommet til deres e-Boks. Til sammenligning er det i Vollsmose altså flere end hver tredje, som lader invitationen ligge.

Den lave tilslutning bunder blandt andet i manglende information, vurderer Charlotte Willemann Stecher, der er speciallæge i infektionsmedicin på indvandrermedicinsk klinik ved Hvidovre Hospital.

»Jeg ved godt, at Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en masse fine pjecer på forskellige sprog, men vi har at gøre med en befolkningsgruppe, hvor rigtig mange er analfabeter«:

»Der er også rigtig mange med en tværkulturel baggrund med adgang til nyhedsmedier fra andre lande, hvor man gør rigtig meget brug af skræmmekampagner,« siger hun til DR.

Berlingske har tidligere beskrevet, at vaccinetilslutningen er markant lavere i en række københavnske sogne på ydre Nørrebro – herunder Tingbjerg – sammen med sogne som Gellerup, Vollsmose og også Ravnsbjerg i Aarhus Kommune.

Kendetegnende for flere af de berørte sogne med lav vaccinationstilslutning er, at de har en stor andel af borgere med en anden etnisk herkomst. Eksempelvis var 79 procent af personerne bosiddende i Tingbjerg Sogn i januar 2020 indvandrere eller efterkommere. I Vollsmose var samme tal over 60 procent.

Risiko for »lokale udbrud«

Niels Sandø, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen, har tidligere oplyst til Berlingske, at myndighederne »meget gerne vil undgå den skævhed, som vi (Sundhedsstyrelsen, red.) ser konturerne af på nuværende tidspunkt«:

»Det er først og fremmest vigtigt, at vi på nationalt plan har en høj vaccinedækning, men det er bestemt også vigtigt lokalt. Hvis vaccinationstilslutningen er for lav enkelte steder, vil der fortsat være risiko for lokale udbrud,« sagde enhedschefen.

Berlingske ville gerne have interviewet Sundhedsstyrelsen om, hvad den gør for at fremme vaccinetilslutningen i de pågældende boligområder.

Styrelsen har grundet ferie ikke mulighed for at stille op til interview, men henviser til, at man tre uger i juni udførte projekt »Lighed i Vaccination« i syv kommuner.

Projektet skulle gøre det nemmere for borgere, som bor i områder med lav vaccinetilslutning, at blive vaccineret. I den forbindelse opsatte man vaccinecentre i nærområder, så borgerne kunne blive vaccineret uden at bestille tid.

3.000 personer blev vaccineret gennem indsatsen, og styrelsen oplyser, at man genoptager projektet i uge 33.