Overlevende pirater bringer Danmark i juridisk dødvande

Danmark risikerer at hænge på overlevende pirater, som er taget til fange efter ildkamp i piratbugt.

Det store spørgsmål er nu, hvad man skal gøre med de fire overlevende pirater, som er frihedsberøvet om bord på fregatten Esbern Snare, der er udsendt til Guineabugten. De fire fremstilles torsdag eftermiddag in absentia i grundlovsforhør, sigtet for drabsforsøg. Yiannis Kourtoglou/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fregatten »Esbern Snare« tog onsdag aften fire formodede pirater til fange i Guineabugten, og det har bragt Danmark på dybt vand i juridisk forstand.

Piraterne var en del af en flok på otte, der deltog i en ildkamp mod skibet. Fire blev dræbt af danske soldater i angrebet.

Det store spørgsmål er nu, hvad man skal gøre med de fire overlevende pirater, som er frihedsberøvet om bord på fregatten »Esbern Snare«, der opererer i Guineabugten.

Torsdag eftermiddag fremstilles de fire i grundlovsforhør in absentia, sigtet for drabsforsøg.

Danmark har ikke indgået udleveringsaftaler med de lokale lande, og derfor er det uklart, hvad der skal ske med fangerne.

En mulighed kunne være at sætte dem på en båd med nok mad og vand og lade dem sejle. Men det er ikke så simpelt ifølge Kenneth Øhlenschlæger Buhl, der er orlogskaptajn og ph.d. ved Forsvarsakademiet med speciale i krigens love.

»Hvis man bare havde taget piraterne til fange, havde det nok været der, vi stod. Men i dette tilfælde er der skudt mod et dansk skib og personel, så der er begået en handling, der er strafbar efter straffeloven,« siger han.

Men det er også et problem for Danmark, at der er fire døde om bord på fregatten, mener Katja Lindskov Jacobsen. Hun er forsker i maritim sikkerhed og pirateri ved Guineabugten hos Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

»Det er en kompliceret situation, og det gør det ikke lettere, at der er fire døde ombord, da »catch and release«-strategien, hvor man sætter piraterne fri igen ikke er mulig, da det er svært at sætte personer fri som er døde.«

»Men jeg tror, der vil blive arbejdet hurtigt for at sikre, at den danske stat ikke skal retsforfølge piraterne,« siger hun.

Ifølge Forsvarsministeriet er det nu op til en tværministeriel arbejdsgruppe at vurdere, hvad der skal ske med de overlevende pirater.

Birgit Feldtmann, som er professor i havret på Aalborg Universitet, mener, at den danske stat ikke kommer til at retsforfølge piraterne, selvom Danmark fremstiller piraterne i et grundlovsforhør.

»Selvom Danmark har jurisdiktion til at retsforfølge piraterne, har man fra politisk side tidligere ikke ville retsforfølge i Danmark, blandt andet fordi det kan være en udfordring at sende piraterne hjem igen efter afsonet straf.«

»Vi må se, hvordan sagen denne gang bliver håndteret, hvis man ikke kan finde lande i regionen, som kan og vil retsforfølge de mistænkte pirater,« siger hun.

Ifølge Birgit Feldtmann risikerer piraterne lange fængselsstraffe, hvis de ender med at komme for en domstol.

/ritzau/