Overlæge fra Giftlinjen slår alarm – vild tendens blandt lattergasmisbrugere

Unges forbrug af lattergas har nået nye og endnu farligere højder. I år forventer Giftlinjen, at den vil modtage flere anmeldelser om lattergasforgiftninger, end der indløb sidste år.

Misbrugere af lattergas kan få kroniske nerveskader, der kan give følelsesforstyrrelser i hænder og fødder. Misbrugere kan også få koordinationsbesvær og have svært ved at gå eller stå. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

Lattergasmisbrugere har taget rusen til nye højder.

De sølvfarvede lattergaspatroner, som i stort tal er at finde i byens gader, er ikke længere tilstrækkelige for misbrugerne, der nu griber til lattergasflasker på størrelse med en stor hårspray. I mere ekstreme tilfælde suges lattergassen direkte ud af store gasflasker, som man kender fra industrielt brug.

Det oplyser Dorte Fris Palmqvist, der er overlæge ved Bispebjerg Hospital, og ansvarlig for rusmidler ved Giftlinjen.

»Det er i år, vi første gang hører om det. Vi har haft to til tre henvendelser, hvor folk selv angiver, at de har brugt disse gasflasker. Derudover ser vi også flaskerne efterladt på gaden – blandt andet på Nørrebro,« siger hun til TV 2 Lorry.

Ved at inhalere lattergas får man en kort rus af højst et minuts varighed.

Læger og misbrugseksperter har dog længe advaret imod lattergasrusen.

Ifølge Dorte Fris Palmqvist modtog Giftlinjen sidste år knap 40 henvendelser om personer med forgiftningssymptomer fra lattergas, og meget tyder på, at tallet i år bliver højere.

»Vi ser flere, som har fået disse kroniske nerveskader, hvilket betyder, at de oplever følelsesforstyrrelser i hænder og fødder eller kan have koordinationsbesvær, så de kan have svært at gå eller stå. De kan også have begyndende hukommelsesbesvær eller være flere sekunder ekstra om at svare på spørgsmål,« fortæller Dorte Fris Palmqvist.

Roskilde Festival flød det i år med tomme lattergaspatroner. Selv om festivalen er imod misbruget, mente festivalens sikkerhedschef ikke, at det var festivalens bord at gøre noget ved det.

»Når det kommer til lattergas, er det måske en udfordring, fordi det faktisk ikke er klassificeret som, at man benytter stoffer. Og det er der jo nogle andre i samfundet, der har ansvaret for,« lød det i sommer fra festivalens sikkerhedschef, Morten Therkildsen.

Som den første festival forbød Wonderfestiwall på Bornholm i sommer brugen af lattergas.