Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det var forudsagt, at kritikken af regeringen, herunder de mest centrale embedsmænd, ville være hård. Det tenderer i øjeblikket en underdrivelse.
Ti embedsmænd anbefales at blive draget til retligt ansvar, mens statsminister Mette Frederiksen (S) vurderes at have gjort sig skyldig i grov vildledning.
Her er, hvad vi indtil videre ved om rapportens konklusioner:
Statsminister Mette Frederiksen (S)
Af kommissionens beretning fremgår det, at statsministeren vildledte groft, da hun 4. november 2020 stillede sig frem på et pressemøde og krævede alle mink aflivet. Beretningen anerkender dog samtidig, at hun ikke havde viden om den manglende hjemmel.
»Kommissionen finder således, at Mette Frederiksens udmeldinger på pressemødet den 4. november 2020 objektivt set var groft vildledende, men at Mette Frederiksen subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil. Kommissionen har herved ikke foretaget en vurdering af, om der foreligger grov uagtsomhed,« skriver Minkkommissionen.
Det sidste er forventeligt, eftersom kommissionen ikke har mandat til at vurdere, om ministrene har handlet strafbart. Det vil nu være op til Folketinget at beslutte, om uafhængige jurister skal vurdere, om en eller flere ministre kan drages til ansvar efter ministeransvarlighedsloven.
Daværende miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S)
Den tidligere miljø- og fødevareminister får knusende hård kritik af Minkkommissionen i den beretning, der netop er overdraget til Folketinget.
Kommissionen vurderer således, at Mogens Jensen ved flere lejligheder har talt usandt om, hvornår han blev opmærksom på, at der manglede hjemmel til at kræve alle mink aflivet.
»Kommissionen har lagt til grund, at Mogens Jensen fik oplysning tidligere, nemlig den 5. november 2020. Kommissionen finder således, at Mogens Jensen i hvert fald under samrådet den 11. november 2020 afgav urigtige oplysninger,« fremgår det af kommissionens beretning.
Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen
Ifølge Berlingskes oplysninger er kritikken mod blandt andre statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, meget hård, og det bør ifølge kommissionen få konsekvenser.
»Kommissionen finder samlet set, at Barbara Bertelsen har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar i anledning af hendes medvirkning til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet 4. november 2020 (her blev beslutningen om at aflive alle mink meddelt befolkningen, red.) og den efterfølgende opretholdelse heraf,« står der ifølge Berlingskes oplysninger i Minkkommissionens 1.649 sider lange rapport.
Øvrige departementschefer
Også departementscheferne i det daværende Miljø- og Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard, og Justitsministeriet, Johan Legarth, kan drages til ansvar for pligtforsømmelser og tjenesteforseelser, lyder det i Minkkommissionens beretning ifølge Berlingskes oplysninger.
Det samme gælder for rigspolitichef Thorkild Fogde.
Om departementschefen i Justitsministeriet, Johan Legarth, fremgår det, at kommissionen finder følgende:
»Johan Legarth har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage ham til ansvar i anledning af hans medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf.«