Opholdsforbud på vej i stor park: »De unge spillede meget høj musik og var så påvirkede af både spiritus og stoffer, at de slet ikke var til at tale med«

Torsdag aften var ca. 250 fulde, unge mennesker samlet i Folkeparken i Roskilde. Også i Byparken har politiet haft problemer med at få unge til at forstå, at der stadig er restriktioner på socialt samvær. Nu overvejer politiet at indføre forsamlingsforbud i de to parker.

8. april gav rigspolitichef Thorkild Fogde alle politikredse mulighed for at indføre opholdsforbud på steder, hvor mennesker samles på en måde, som er risikabel i forhold til covid-19-smitte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen ved endnu med sikkerhed, om varmere vejr lægger en dæmper på covid-19s smitteevne, men der er efterhånden empiri for, at varmt vejr får danskere til søge sammen i en grad, som bekymrer politiet.

Både onsdag og torsdag aften har Midt- og Vestsjællands Politi brugt en del ressourcer på at diskutere med unge, fulde mennesker, som hævder, at de ikke er en del af grupper på mere end ti personer, selv om grupperne tilfældigvis opholder sig på et område med 250 mennesker.

8. april annoncerede rigspolitichef Thorkild Fogde, at politiet i kampen mod covid-19 ville indføre opholdsforbud, hvis folk samles på en måde, så de ikke kan finde ud af at holde afstand.

»Et opholdsforbud er en ekstra mulighed for at stoppe smittefare et sted, hvor folk bliver ved at være for tæt på hinanden. Det vil typisk være efter de situationer, hvor vi flere gange har spredt forsamlingen med et påbud. Det er et nyt redskab i værktøjskassen, som vi vil bruge, hvis folk ikke forstår at følge reglerne,« sagde rigspolitichef Thorkild Fogde, og det gælder stadig.

Politiet overvejer forsamlingsforbud

Midt- og Vestsjællands Politi overvejer nu at bruge værktøjet igen.

»Vi vil nødigt nå til et egentlig forsamlingsforbud, for vi kan jo også godt forstå, at folk, der bor i Roskilde, vil ud og bruge byen. Men vi har stadig forsamlingsforbud,« siger Martin Bjerregaard fra Midt- og Vestsjællands Politi til Sjællandske Medier.

Natten til fredag udviklede situationen i Folkeparken sig, og politiet måtte anholde syv unge mennesker. Festlighederne eskalerede til slagsmål, og politiet måtte bruge peberspray for at få situationen under kontrol. De syv anholdte er dels sigtet for forstyrrelse af den offentlige orden dels for brud på forsamlingsforbuddet.

»De unge spillede meget høj musik og var så påvirkede af både spiritus og stoffer, at de slet ikke var til at tale med,« oplyser vagtchefen for Midt- og Vestsjællands Politi til Sjællandske Medier.

»En af de unge havde vi også fat i dagen forinden for samme problematik,« tilføjer vagtchefen.

Politiet forsøger sig i første omgang med skilte omkring Byparken og Folkeparken, men hvis det ikke virker, vil man indføre et forsamlingsforbud.

Der er stadig en liste med 45 såkaldte hotspot, hvor politiet vurderer, at »der er særlig stor risiko for store forsamlinger«, og som politiet opfordrer folk til at undgå.

Folkeparken og Byparken i Roskilde er begge på listen.