Omstridt byggeri af 2.000 boliger på Amager Fælled er afgjort efter hård debat

Byggeriet af boliger på Amager Fælled og i Sydhavnen skal indbringe i alt 1,6 milliarder kroner, som ifølge en aftale med regeringen skal betale den københavnske metro.

Kokken Nikolaj Kirk er en af dem der er gået forrest i protesterne mod byggeriet af boliget på Amager Fælled. Torsdag aften vedtog Borgerrepræsentationen at opføre 2.000 boliger på fælleden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en hård og lang debat i Københavns Borgerrepræsentation lykkedes det torsdag aften Københavns overborgmester, Lars Weiss (S), at få et komfortabelt flertal for opførelsen af omkring 2.000 nye boliger på Amager Fælled.

Afstemningen foregik på foranledning af Enhedslisten ved navneopråb af alle medlemmer af Borgerrepræsentationen og det endte med, at 37 stemte for og 17 imod.

Forud for kommunalvalget for fire år siden blev et tilsvarende boligbyggeri opgivet og senere flyttet omkring 500 meter længere væk til det sted, hvor det nu efter planen skal ligge.

Byggeriet har mødt hård modstand fra venstrefløjen og miljøorganisationer, som ønsker at bevare stedet som rekreativt område.

Salget af den grund, hvor der nu opføres boliger, er en del af en gammel aftale med regeringen og skal skaffe penge til at indfri en del af gælden efter opførelsen af den københavnske metro.

Lokalplanen for det omstridte byggeri endte med at blive vedtaget med et stort flertal i Borgerrepræsentationen – bestående af Socialdemokratiet og de borgerlige partier plus De Radikale og SF, som på det seneste har sået tvivl om, hvordan de ville stemme.

»Jeg går ud fra, at man stemmer, som man har forhandlet sig til, ellers holder politik jo simpelthen op,« sagde den radikale socialborgmester, Mie Nyegaard, der undrede sig over SFs tvetydige udmeldinger på det seneste.

Til det svarede SFs omsorgs- og ældreordfører Sisse Marie Welling:

»Jeg kan forstå på Mie Nyegaard, at De Radikale er villige til at lægge de stemmer, der skal til. I den situation stemmer vi for aftalen og mener, at det er bedst at blive ved forhandlingsbordet.«

Efter valget for godt tre år siden indgik S, R, SF, V, K, LA og DF en aftale om at frede det område, hvor byggeriet oprindeligt var planlagt at ligge tæt på metrostationen.

Nye lokalplaner gør det nu muligt at bygge et andet sted på Amager Fælled. På et område ved Vejlands Allé cirka 500 meter længere væk. Sammen med 920 boliger, som skal opføres i Sydhavnen, skal boligbyggerierne indbringe 1,6 milliarder kroner.

»Klima og miljøhensyn står i centrum for os,« sagde Gorm Anker Gunnarsen (EL), som derefter påpegede mulige økonomiske konsekvenser for skoler og institutioner, der skal ligge på Amager Fælled, på grund af organisk affald i undergrunden.