Omkring 200 gymnasielærere fyres

Besparelser på gymnasierne betyder nu et stort antal afskedigelser af gymnasielærere landet over.

København. Cirka 200 gymnasielærere er blevet varslet fyret, skriver Avisen.dk.

Fyringerne er løbende blevet meldt ind til Gymnasieskolernes Lærerforening over vinteren, men antallet er accelereret på det seneste.

- Tallet på omkring 200 fyringer er en sammenfatning af meddelelser fra vores medlemmer om, at de er blevet fyret, fra november måned og frem. Men det er virkelig accelereret inden for de seneste tre uger.

- Mine ansatte i vores sekretariat beskriver det som det værste, de nogensinde har oplevet, når det kommer til fyringer. Det bliver voldsomt, siger Thomas Kepler, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening til Ritzau.

De cirka 200 fyringer fordeler sig på uddannelserne stx, hhx, htx, VUC, HF og EUX, oplyser Thomas Kepler.

Besparelserne er ifølge formanden særligt knyttet til det såkaldte omprioriteringsbidrag, der blev indført i 2015 og pålægger en lang række institutioner at spare to procent om året.

Dog har mange gymnasier også oplevet faldende elevtal. I 2018 oplevede det almene gymnasium, stx, således sit laveste optag siden 2009.

Sammenlignet med år 2017, oplevede hf og hhx en mindre tilbagegang, mens det tekniske gymnasium, htx, oplevede en mindre fremgang i 2018, viser tal fra Danmarks Statistik.

Hvor stor del af afskedigelserne, der skyldes faldende elevtal, ved formanden dog ikke.

- Det er svært at sige, præcis hvor meget der skyldes faldende elevtal, og hvor meget der skyldes regeringens besparelser.

- Men ud fra de meldinger, vi har fået fra vores tillidsrepræsentanter rundt omkring på gymnasierne, er jeg overbevist om, at det primært skyldes besparelser.

- Så snart det stod klart i 2018, at omprioriteringsbidraget ville fortsætte, lød meldingen fra vores tillidsrepræsentanter, at 2019 ville blive et blodigt år. Derfor er det min opfattelse, at det primært skyldes besparelserne, men vi er selv i færd med at lave den analyse, siger Thomas Kepler.

Fyringerne vil ifølge formanden for Gymnasieskolernes Lærerforening og Jakob Thulesen Dahl, næstformand for Danske Gymnasier, der er gymnasierektorernes organisation, forringe kvaliteten af uddannelserne.

- Besparelserne er en dårlig idé, fordi vi har været rige i mange år, på grund af at vi har haft en god og gratis uddannelse, der har været for alle. Det kan ændre sig nu, siger Jakob Thulesen Dahl til Avisen.dk.

Får gymnasierne lige så dårlige ansøgertal som i 2018, forventer Thomas Kepler flere fyringer.

- Medmindre at ansøgertallene udvikler sig uventet positivt, så forventer jeg, at vi ikke har set enden på det her endnu, siger han.

/ritzau/