Omikronvariant nærmer sig 200 tilfælde i Danmark

»Vi ser en bekymrende stigning i antal Omikron-smittede i Danmark,« siger Henrik Ullum, direktør i SSI.

»Vi har blandt andet et smitteudbrud i Jylland efter en julefrokost med 150 mennesker,« siger Birgitte Drewes, vicedirektør i Styrelsen for Patientsikkerhed. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er i alt fundet 183 tilfælde af den nye omikronvariant af coronavirus i Danmark. Det oplyser Statens Serum Institut på sin hjemmeside søndag.

I fredags var tallet på 18, hvor der desuden var 42 andre tilfælde, som afventede yderligere undersøgelse.

»Vi ser en bekymrende stigning i antal Omikron-smittede i Danmark,« siger Henrik Ullum, administrerende direktør i Statens Serum Institut (SSI) til hjemmesiden.

»Der er nu igangværende smittekæder, hvor smitten ses blandt folk, der ikke har været ude at rejse eller har forbindelse til rejsende.«

»Vi arbejder på højtryk for at bremse udviklingen med hurtig laboratoriepåvisning af virusvarianten, så Styrelsen for Patientsikkerhed kan starte smitteopsporingen hurtigst muligt.«

»Den tid, vi vinder, skal vi bruge til at få vaccineret flest muligt. En høj immunitet giver vores samfund mere robusthed, hvis Omikron-smitten stiger yderligere,« siger han.

Birgitte Drewes, vicedirektør i Styrelsen for Patientsikkerhed, konstaterer også, at omikron er i fremmarch i Danmark. Det var også forventningen, efter at varianten først så dagens lys.

»Vi foretager intensiveret smitteopsporing af alle bekræftede eller mistænkte tilfælde af omikronvarianten,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Nu handler det om at forsinke udbredelsen, samtidig med at få flere vaccineret.

»Det er kun godt en uge siden, at vi så de første tilfælde af omikronvarianten i Danmark. Siden er det gået stærkt,« siger Drewes.

»Vi har blandt andet et smitteudbrud i Jylland efter en julefrokost med 150 mennesker.«

»Her har vi aktuelt blandt gæsterne registeret 55 smittede, hvoraf 38 er Omikron-bekræftet ved variant-PCR og 15 er bekræftet ved WGS (en såkaldt helgenomsekventering, som er en laboratorieanalyse baseret på en blod- eller vævsprøve, red.),« siger hun.

Drewes henviser til en i medierne allerede omtalt julefrokost i Viborg.

Til Ritzau uddyber hun, at den intensiverede smitteopsporing i forhold til omikronvarianten fortsætter som i den seneste tid.

»Vi fortsætter med at gå ud til tredje led. Altså vi går ud til de smittedes nære kontakter og de nære kontakters nære kontakter. Dem beder vi om at gå i isolation og blive testet.«

»Så vi kaster nettet bredere ud end ved den almindelige deltavariant. Så det er rigtig mange mennesker,« siger hun.

Drewes understreger, at det udelukkende handler om at forsinke udbredelsen af omikronvarianten.

»Hver dag, vi kan forsinke, er en dag givet god ud,« siger hun.

/ritzau/