Omdiskuteret rapport kritiseres for at være »ensidig« og »problematisk«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Udlændingecenter Ellebæk er af Europarådets Torturkomité blevet skarpt kritiseret for sine fysiske forhold. Men nu viser det sig, at komiteens rapport om centret er behæftet med alvorlige fejl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Teitur Jonasson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til en tirsdag fyldt med nyheder fra nær og fjern.

Der sker en masse i dag, så lad os komme i gang.

1) International rapport om dansk udlændingecenter får hård kritik

Ellebæk, hvor de afviste irakiske asylansøgere, der blev anholdt under rydningen af Brorsons Kirke, sidder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Juel Poulsen/Ritzau Scanpix.

Vi begynder hos Berlingske, der bringer historien om en international rapport fra Europarådets Torturkomité om Udlændingecenter Ellebæk, der kritiserer centerets fysiske rammer, forhold og personalets handlinger.

Rapporten bliver nu kritiseret af flere eksperter for at være »ensidig« og »problematisk« og for ikke at opfylde danske standarder for den slags rapporter. Den indeholder for mange deciderede fejl til, at der ud fra den kan skabes et retvisende billede af centeret, siger eksperterne.

»Det hele baserer sig på udokumenterede påstande, som vi ikke har en jordisk chance for at forsvare os imod, efter at store dele af den danske befolkning har læst anklagerne og går ud fra, at det må være sandheden, når det kommer fra et internationalt og respekteret organ,« siger Bo Yde Sørensen, formand for Fængselsforbundet.

2) Børn høres ikke før anbringelser

Anbragte børn bliver sjældent spurgt til deres personlige mening, når de går igennem en anbringelsessag, viser en undersøgelse fra fagforeningen Socialpædagogerne. Ifølge flere eksperter kan det påvirke børnene negativt – og være decideret ulovligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix.

Vi vender blikket væk fra os selv og retter opmærksomheden mod Politiken, der skriver om en ny undersøgelse fra fagforeningen Socialpædagogerne, der viser, at børn sjældent bliver hørt om deres mening af sagsbehandlere, før de fjernes fra hjemmet og anbringes i en anden familie.

Ifølge undersøgelsen, der spurgte 169 anbragte børn i alderen 11-18 år, kan kun hvert tredje barn huske, at de nogensinde blev spurgt til deres personlige holdninger i deres egen anbringelsessag. Sagsbehandlernes uvillighed til at spørge børnene kan være ulovlig og skadelig for de enkelte børn, forklarer flere eksperter til Politiken.

»Alt tyder på, at det kan påvirke trivslen negativt hos et barn, der bliver anbragt, hvis det føler sig tromlet over. Så kan det blive svært at give sig hen til det nye sted, barnet eller den unge skal bo,« siger seniorforsker Anne-Dorthe Hestbæk fra VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd til avisen.

3) Der bliver færre iværksættere

Dann Thorleifsson (blå trøje) og Arne Leivsgard vil lave urskiver af Tal R maleri til urfirmaet Lethos, her fotograferet i København, fredag den 22. november 2019. Men iværksættervirksomheder som deres er det seneste år faldet drastisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Vi hopper videre over til Jyllands-Posten, der på forsiden har historien om, at det er blevet dyrere at stifte nye virksomheder i Danmark som følge af en regelændring forrige år, der fjernede muligheden for at stifte et selskab med en kapital på blot én krone.

Det har nu fået konsekvenser for unges villighed til at kaste sig ud i iværksætteri; andelen af nyetablerede selskaber faldt således med næsten 16 pct. i december måned og ca. 26 pct. i fjerde kvartal sammenlignet med samme periode i 2018, skriver avisen.

»For os er det her en kæmpe katastrofe. Det, vi hører ude i miljøet, er, at specielt mange af de nye grønne iværksættere, som ofte er unge eller under uddannelse, undlader at komme i gang,« siger bestyrelsesformand i Dansk Iværksætter Forening, Peter Joakim Kofler, til Jyllands-Posten.

4) Højere mindsteløn rammer job til flygtninge og ufaglærte

Andelen af ufaglærte i Danmark er næsten dobbelt så stor som i vores naboland mod syd, Tyskland. Samtidig har vi dramatisk mangel på faglærte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Lad os nu kigge på Børsen, der på dagens forside skriver, at et krav om en højere mindstelønsstigning på 20-40 kr. i byggebranchen vil have en slagside. Det vil nemlig gå ud over flygtninge og ufaglærte arbejderes muligheder for at komme ind på arbejdsmarkedet.

Dette skyldes, siger flere virksomheder til avisen, at med en mindstelønsstigning vil det blive for dyrt for virksomhederne at ansætte flygtninge og andre marginaliserede på kanten af arbejdsmarkedet. Derfor kan det ikke betale sig at ansætte dem, hvis mindstelønnen stiger.

»Det kan være, at det ikke får den store konsekvens for dem, der allerede er på arbejdsmarkedet. Men mindstelønnen har stor betydning for at komme ind på arbejdsmarkedet for marginaliserede borgere som flygtninge og indvandrere,« siger Niels Westergård-Nielsen, professor ved CBS i København.

5) Sygdomsaktivister truer forskere til tavshed

Kronisk Træthedssyndrom, forkortet ME, er en lidelse, der fører til smerter, ekstrem træthed og søvnforstyrrelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kaare Smith/Ritzau Scanpix.

Nok om erhverv og arbejdsmarked, nu skal vi over til Kristeligt Dagblad, der på forsiden skriver om en ny type aktivist – sygdomsaktivisten. Ifølge avisen har debatten om kronisk træthedssyndrom på sociale medier nemlig ført til, at flere forskere er blevet chikaneret og ligefrem truet, blot fordi de fører deres forskning ud i livet.

Flere forskere er sågar blevet drevet væk fra pressen og forskningsmiljøet, fordi blot det at udtale sig om sygdommen kan medføre ubehagelige personlige beskeder på e-mail og sociale medier.

»Deres chikane er så voldsom, at vi frygter, at det bliver svært at rekruttere unge forskere til feltet, fordi de er bange for, at emnet er for besværligt at have med at gøre,« siger professor og overlæge Per Fink til Kristeligt Dagblad.

Det sker i dag

Bang & Olufsen kommer med halvårsregnskab for 2019. I december måned måtte selskabet nedjustere for fjerde gang på et år. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF/Ritzau Scanpix.

Store regnskabsdag

En række virksomheder og store internationale banker kommer med halv- og helårsregnskaber.

Den danske elektronikvirksomhed Bang & Olufsen kommer med halvårsregnskab for 2019. Selskabet nedjusterede i december, hvilket var den fjerde nedjustering på knap et år. Derudover kommer de store amerikanske bank- og finanskoncerner JPMorgan Chase, Wells Fargo og Citigroup med årsregnskaber for 2019 først eller sidst på eftermiddagen dansk tid. Hold derfor øje med aktiemarkederne.

Lykke Friis, tidligere udenrigskorrespondent for Berlingske, gæster tirsdag Det Udenrigspolitiske Selskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

Det Udenrigspolitiske Selskab holder nytårskur

Lykke Friis, tidligere udenrigskorrespondent for Berlingske, vil gæste Det Udenrigspolitiske Selskab, når det i dag holder sin nytårskur. Her vil Lykke Friis holde et oplæg om 1989 og Murens fald med udgangspunkt i sin bog »Håbets Europa i 89 billeder«.

Formand for selskabet, Ulrik Federspiel, vil i den forbindelse kigge ind i spåkuglen og komme med bud på, hvad 2020 vil bringe rent udenrigspolitisk.

Jakob Scharf, tidligere PET chef. Hans bog, »Syv år for PET – Jakob Scharfs tid«, udgør kernen i den sag mod JP/Politikens Hus, som Østre Landsret skal afgøre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.

PET fører straffesag mod Politikens chefredaktør

I morgen begynder Østre Landsret de første retsmøder om den straffesag, som PET har rejst mod JP/Politikens Hus og chefredaktør Christian Jensen på Politiken. Politiken trodsede i oktober 2016 et fogedforbud, nedlagt af retten, og udgav i et særtillæg bogen »Syv år for PET – Jakob Scharfs tid«.

Københavns Byret idømte i januar 2019 Politiken en bøde på 100.000 kroner, mens bøden til Christian Jensen var på 50.000 kroner. PET har anket til landsretten for at få en skærpet fængselsstraf til Christian Jensen.

Nancy Pelosi, formand for Repræsentanternes Hus. Det forventes, at Demokraterne vil stemme ja til at sende to lovparagraffer om en endelig rigsretssag mod præsident Donald Trump til Senatet. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/Ritzau Scanpix.

Pelosi og Demokraterne mødes for at diskutere rigsretssag

Nancy Pelosi, formand for Repræsentanternes Hus i den amerikanske kongres, mødes med sine demokratiske partifæller for at drøfte, hvornår den endelige afstemning om at sende to lovparagraffer om en rigsretssag mod præsident Donald Trump til Senatet skal finde sted. Det ventes, at der kan stemmes senere i denne uge. Chancerne for et ja er store, og rigsretssagen mod Trump vil herefter ligge i Senatet, hvor den også skal afholdes.

Venstre holder gruppemøde

Og så holder Venstre gruppe gruppemøde på Christiansborg. Måske kommer partiet til at diskutere, at formand Jakob Ellemann-Jensen strippede tidligere næstformand Kristian Jensen fra sine ordførerskaber efter et interview i Jyllands-Posten.

Dagens citat

Jens-Kristian Lütken (V), medlem af Børne- og Ungdomsudvalget

»Danmark skal leve af talent i fremtiden, og det starter i folkeskolen. Derfor er der behov for at tage hånd om de elever, der har talent.«


Den forrige regering nedsatte i 2018 en talentenhed med en talentpulje, der skulle styrke indsatsen for højt begavede unge i folkeskolen. Den nuværende regering vil dog nedlægge puljen, hvilket vækker bekymring hos Jens-Kristian Lütken, medlem i Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune for Venstre.

Derfor har han fremlagt et forslag om at styrke ekstra indsatser for at sikre, at fagligt dygtige elever fortsat vil vælge folkeskolen. Læs historien her.

Dagens hospital

Byggeriet af det nye Rigshospital. Dronningen vil indvie den nye fløj i hospitalet, Nordfløjen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

I dag indvies Rigshospitalets nye behandlingsafdeling, Nordfløjen, og Dronning Margrethe vil stå for æren. Den nye fløj på 54.700 kvadratmeter er indrettet efter patienter og pårørendes behov og indeholder blandt andet 203 enestuer og 33 moderne operationsstuer.