Om få år mangler Danmark 14.000 fuldtidspædagoger. Alligevel søger kommunerne gang på gang deltidshænder

Selvom Danmark i 2030 vil mangle 14.000 fuldtidspædagoger, arbejder kun hver anden pædagog på fuld tid. En gennemgang af stillingsopslag i hovedstaden viser ikke tegn på bedring, for kommunerne søger i høj grad medarbejdere til deltidsstillinger.

I Børnehuset Grønttorvet i Valby arbejder medarbejderne kun på fuldtid. Det betyder, at der altid er dækning i ydertimerne. Også når institutionen er ramt af sygdom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige inden for døren på Børnehuset Grønttovet i Valby ligger fire efterladte plastikmotorcykler – tre i politifarver, en rød og blå. Lyden af vuggestuebørn, der løber, snotter og leger i garderoben, kommer i møde sammen med lyden af Bo, der banker på døren til stuen.

Sammen med en pædagog fortæller han sin mor, Maria Berg Bisgaard, at han har spist stegt lever, at han har haft en dejlig dag, og at han ikke skal sove i dag, alt imens han hiver i pædagogens blå handsker.

»Det er meget tydeligt, når man henter og afleverer, at pædagogerne arbejder på fuld tid. Uanset hvornår er der et ansigt, vores barn kender,« siger Maria Berg Bisgaard, mens de andre børn leger videre med de voksne inde på stuen.

Det er langtfra alle børn, der oplever, at det er de samme pædagoger, der er på arbejde, når børnene bliver afleveret, og når de bliver hentet. Under halvdelen af de pædagoger, som er ansat i kommunerne, arbejder på fuld tid. Og kun hver femte af dem, der arbejder på deltid, ønsker at gå op i tid, viser tal fra pædagogernes fagforening, BUPL.

Nu viser en gennemgang af de seneste 2.100 opslåede stillinger i vuggestuer, børnehaver og fritidsordninger i kommunerne i hovedstaden, som Berlingske har foretaget, at cirka hver anden stilling, der bliver slået op, er en deltidsstilling.

Stillingerne er slået op i perioden fra 1. oktober til 31. december 2021. Således var 44 procent af de opslåede stillinger deltidsstillinger med 30,5 ugentlige timer i gennemsnit, mens 56 procent altså var fuldtidsstillinger.

»Der ligger et kæmpe potentiale i at få flere til at gå fra deltid til fuldtid,« forklarer arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Laust Høgedahl.

Alligevel kommer det ikke bag på ham, at kommunerne i høj grad slår deltidsstillinger op:

»Det er et problem i forhold til, hvor mange af de opslåede stillinger der er på deltid, og hvor mange af stillingerne, som pædagogerne efterspørger, der er på deltid,« siger han.

Laust Høgedahl tilføjer, at nogle af årsagerne til, at så mange arbejder på deltid er, at der i det offentlige kan være et arbejdsmiljø, som gør, at medarbejderne ikke ønsker fuldtid, ligesom flere deltidsansatte gør det mere fleksibelt, når ledelsen skal lægge vagtplaner. På den baggrund mener Høgedahl, at man bør skrue på alle knapper for at få flere i arbejde – herunder at gøre deltidsarbejde til fuldtidsarbejde.

Allerede i 2030 vil Danmark mangle 13.700 pædagoger. Det konkluderer både Kommunernes Landsforening, KL, og BUPL i analyser, og det konkluderer også analyseinstituttet Damvad i en gennemgang af velfærdsstatens behov for uddannede varme hænder – analysen er udarbejdet for Danske Professionshøjskoler.

Paradoksalt og grotesk

På den baggrund er det paradoksalt, at kommunerne ikke søger pædagoger på til fuldtidsstillinger, når der samtidig er mangel på pædagoger, mener formand for pædagogernes fagforening, BUPL, Elisa Rimpler:

»Kommunerne skal som minimum sørge for, at nye pædagogstillinger slås op på fuld tid. Også fordi kommunerne lige om lidt skal levere på loven om minimumsnormeringer,« siger hun.

Elisa Rimpler anerkender, at mange deltidsansatte, som man kan flytte rundt på hen over ugen, kan gøre det lettere at få en vagtplan til at gå op.

»Flere forsøg viser dog, at det godt lade sig gøre at få medarbejdere op på fuld tid, og at dette samtidig har en positiv indflydelse på arbejdsmiljøet og det faglige niveau.«

Dette får opbakning hos hendes formand for forhandlingsfællesskabet, Mona Striib, der også er formand for FOA:

»Kommunerne må vågne op og begynde at opslå fuldtidsstillinger. Hvis ikke vi får flere medarbejdere op i tid, har vi simpelthen ikke arbejdskraft nok i den offentlige sektor.«

Det er ikke kun pædagoger, der vil være mangel på i fremtiden. Blandt andet viser en analyse fra KL, at der i 2030 vil mangle 16.000 social- og sundhedsuddannede:

»79 procent af dem, som arbejder inden for sosu-området, er på deltid. Det er helt grotesk med den mangel på arbejdskraft, vi står i, at så mange kan være på deltid,« siger FOA-formand Mona Striib.

Færre voksne med færre timer

I Maria Berg Bisgaards søns institution, Børnehuset Grønttorvet, vil de ikke slå deltidsstillinger op. Det har lederen af institutionen, Annika Bæk Vind, besluttet.

Først og fremmest fordi hun altid har været nysgerrig på, hvad pædagoger og de enkelte dagtilbud selv kan gøre med rammerne, der er for faget.

»Børnene får mere ud af timerne, når vi er færre voksne, der har flere timer sammen med dem,« siger hun.

Men også fordi institutionen har gode erfaringer med fuldtidsarbejde. Nogle medarbejdere har endda fortalt, at det føles som om, de arbejder mindre, fordi de har tid til at forberede det pædagogiske arbejde, og fordi der er flere til stede i ydertimerne:

»Jeg har en tese om, at vi på den lange bane vil spare nogle lønkroner ved, at vi forhåbentlig ikke skal løbe så stærkt. Vi har travlt, og vi sidder bestemt ikke og keder os, men det er travlt på en anden måde.«

En brændende platform

Det er dog lettere sagt end gjort at få flere op i tid, og at få flere til at søge fuldtidsjob, forklarer arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl:

Staten, kommuner og fagforeninger har i årevis forsøgt at få ansatte til at arbejde mere – for det meste uden held:

»Hvis det skal lykkes at få flere i arbejde, må man se på alle muligheder, man har. Deltid til fuldtid kan være et af virkemidlerne, men hvis det var en lavthængende frugt, havde arbejdsgiverne nu nok plukket den.«

Borgmesteren i Høje-Taastrup Kommune, Michael Ziegler (K), som også er formand for KLs løn- og personaleudvalg, mener, at det er forenklet at udarbejde opgørelser over, hvor mange stillinger der udbydes som deltid eller fuldtid:

»Når man slår job op, så ser man ud i det arbejdsmarked, der er. Selvfølgelig hjælper det at slå stillinger op på fuld tid, men når man gør dette, er der bare mange steder, hvor man ikke får besat stillingerne – medmindre dem, der søger, kan få jobbet på deltid.«

Han mener dog ligesom sine modstandere ved forhandlingsbordet, FOA og BUPL, at flere bør arbejde på fuld tid:

»Vi har en brændende platform, og vi har brug for at gøre noget for at løse den arbejdskraftudfordring, vi står overfor,« siger Michael Ziegler.

Skal der findes en løsning, skal der dog mere til. Flere skal vælge fagene, ansatte skal blive i jobbet længere, ligesom de medarbejdere, der allerede arbejder i kommunerne, skal arbejde i længere tid:

»At flytte ansatte fra deltid til fuldtid er ikke noget quick fix, fordi deltidsansættelser er en del af en fastgroet kultur hos arbejdsgivere og arbejdstagere,« siger Ziegler.

Ikke ekstraordinær

Når leder af Børnehuset Grønttorvet Annika Bæk Vind skal rekruttere pædagoger til institutionen, sker det, at der er en pædagog, som rigtig gerne vil have jobbet – dog helst kun 32 timer om ugen.

»Man skal godt nok bidrage med noget helt ekstraordinært i den tid, man er her, hvis det skal opveje, at børn og kolleger mangler en voksen fem timer hver uge. Det har jeg endnu ikke oplevet nogen, der kan gøre det op for.«

Selv arbejder Maria Berg Bisgaard 30 timer om ugen for at give sine børn kortere dage i institutionen, så hun forstår, at mange pædagoger ikke ønsker at arbejde mere.

»Det er dejligt, hvad det betyder for mit barn, at alle i institutionen arbejder på fuld tid. For det gør, at der er færre voksne, som er der i længere tid, og derfor er der altid nogen, vi kender.«