Ofrene for terror i Sri Lanka offentliggøres et for et i flere medier, så deres liv ikke bliver glemt

Imens Sri Lankas myndigheder og verdens efterretningstjenester efterforsker gerningsmændene bag terrorangrebet i Sri Lanka Påske Søndag, får ofrene en digital mindetavler i flere medier.

Relatives carry the coffin of a bomb blast victim during a burial ceremony at a cemetery in Colombo on April 24, 2019, three days after a series of suicide attacks targeting churches and luxury hotels in Sri Lanka. - Sri Lanka's government on April 24 acknowledged "major" lapses over its failure to prevent the horrific Easter attacks that killed more than 350 people, despite prior intelligence warnings. (Photo by Jewel SAMAD / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: JEWEL SAMAD

Der er stadig undtagelsestilstand i Sri Lanka. Efter det koordinerede terrorangreb, der Påskedag ramte tre kirker og tre hoteller, er der udgangsforbud hver aften, og myndighederne har lukket de sociale medier ned.  Oplysninger om ofre kommer derfor ofte fra officielle kilder, og medier som New York Times og The Guardian har sat sig for at samle dem.

Islamisk Stat har taget ansvaret for angrebet, og de srilankanske myndigheder har identificeret otte ud af ni gerningsmænd. Modsat det mønster, man ofte har set i Vesten, kommer gerningsmændene fra den øvre middelklasse. De 359 ofre kommer fra alle lag i samfundet.

36-årige Danadari Kuruppuachchi var f.eks.manager på en tøjfabrik. Hun døde sammen med sin mand og tre børn i Sankt Sebastian Kirke i Negombo.

38-årige K. Pirathap kørte rickshaw i Colombo og døde sammen med sin kone og to døtre under gudstjeneten i St. Anthony's Shrine. Familien fejrede før gudstjenesten, at K. Pirathap havde købt en helt ny rickshaw.

40-årige Ramesh Raju er blevet kendt som helten fra Zionkirken. Før gudstjenesten stoppede han en mand med en stor rygsæk på vej ind i Zionkirken. Så eksploderede rygsækken og rev Ramesh Raju ud af livet. Men uden for kirken, der var fyldt med mennesker.

Langt de fleste ofre er fra Sri Lanka. Kristne til gudstjeneste eller ansatte på de ramte hoteller. Men der er også mange udlændinge i blandt de døde.

Fem medlemmer af det indiske parti Janata Dal Secular blev dræbt.

Rui Lucas og Sílvia Ramos fra portugal var på bryllupsrejse og boede på Hotel Kingsbury i Colombo, hvor de Påske Søndag spiste morgenmad. Rui Lucas gik op til buffetten for at hente mere mad, da bomben sprang. Silvia Ramos blev siddende og overlevede.

Monique Allen var fra Holland og blev 54 år gammel. Hun var på ferie sammen med sin mand og tre sønner, og Påske Søndag gik hun sammen med sin søn Jason gået ned til morgenmadsbuffetten. Da selvmordsbomberen udløste sin bombe gik alt i sort. Da Jason kom til sig selv, så han sin mor ligge på gulvet med et stort sår i hovedet. Resten af familien var stadig på hotelværelset og er i god behold.

Ahmed Zain Jaafari og Hani Maged Othman arbejdede for Saudi Arabian Airlines. Det gør de ikke mere. Det er ikke klart, hvilket af de tre ramte hoteller, de dræbte saudiarabere opholdt sig på.

Både New York Times og The guardian nævner også de tre unavngivne børn af Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen.

Begge lister fortsættes og opdateres, efterhånden som flere oplysninger kommer frem.