Øjenvidner fortæller fra Fields: »Det her er sådan noget, der sker i USA.«

Berlingske har to reportere til stede ved storcentret Fields, hvor en 22-årig gerningsmand her til aften er blevet anholdt for at skyde flere mennesker.

Søndag aften tog folk i Fields for at shoppe og for at spise. 17.30 måtte de flygte ud af storcentret, fordi en mand begyndte at skyde løs i centret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Foran Fields, bag politiafspærringerne, opholder der sig stadig en håndfuld mennesker, der har været til stede i Field’s, og som venter på afklaring i forhold til, hvornår de kan hente deres biler, der er i parkeret i storcentret.

Samtidig venter grupper af mennesker fortsat også uden for afspærringerne. Ifølge Berlingskes reporter på stedet er der cirka 80 personer til stede.

De bliver ifølge Berlingskes reporter, fordi de ikke ved, hvor de ellers skal gå hen. En ung kvinde fortæller endvidere, at hun venter på, at hendes veninde kommer ud fra en lejlighed, hvor hun er søgt i sikkerhed. Andre igen fortæller Berlingskes reporter, at de bor i området og simpelthen ikke kan komme hjem. En mand diskuterer højlydt med politiet, fordi hans tre små børn på 2, 5 og 13 år er hjemme med konen, der nu skal til at gå for at møde på arbejde.

De første timer efter skyderiet bredte sig en stemning af uafklarethed. Hvad skulle der ske nu? Hvordan får man fat i sine pårørende. Er alle kommet ud? Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson.

Alma står sammen med sin veninde Selina. De er begge 18 år gamle og skulle have været til koncert med det britiske popidol Harry Styles her til aften.

Inden koncerten var de gået i Bilka for at købe mad, men da de nåede frem til salaterne begyndte folk at råbe:

»Løb!«

Og så bliver de to piger væk fra hinanden, mens panikken breder sig.

Gemte sig bag bleer

Selina løber ud gennem en nødudgang, og uden for Fields ringer hun febrilsk til sin far. Derefter løber hun op i en lejlighed, hvor hun kan komme i sikkerhed.

Da Selina sidder i lejligheden kommer flere og flere ind.

» Men hvad hvis der bliver lukket en forkert ind? Vi sad bare i lejligheden og ventede på at få noget at vide,« siger Selina til Berlingske.

Men Alma kommer ikke så langt.

»Jeg hørte to skud, men jeg så ikke noget. Jeg ringede bare til min far og sagde ‘Jeg vil forblive i live – har glædet mig så meget til denne dag. Til harry’«, siger hun og henviser til, at hun skulle have været til koncert med det britiske popidol Harry Styles i Royal Arena, der ligger lige ved siden af storcentret.

Imens gemmer Alma sig i Bilka. Hun er bange for at løbe med mængden og gemmer sig i stedet bag en palle fyldt med bleer.

»En ældre dame havde også gemte sig i bleerne, men jeg vidste det først efter en time, for der var så stille.«

Søren Thomassen fra Københavns Politi fortalte søndag aften, at politiet har anholdt en 22-årig mand for skyderiet i Fields Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms.

Da politiet kommer, tør Alma ikke komme frem. For det kunne jo være gerningsmanden.

»Man står i Bilka og tænker, man bare skal i Bilka. Og lige pludselig tager livet en drejning,« siger Alma til Berlingske.

De to veninder finder hinanden, da Politiet hjælper dem ud.

»Jeg kunne høre børn, der græd i Bilka. Det her er sådan noget, der sker i USA,« fortæller Alma.

»Skød ind i mængden med pistol«

Rikke Levandovski var til stede i Field’s, da angrebet fandt sted, fortæller hun til TV 2.

»Folk tror først, det er en tyv. Alle stopper op ude på gangen og står og kigger. Og så står jeg lidt og kigger og tænker »hvad sker der?« Så hører jeg pludselig skud og smider mig ned bag disken inde i butikken. Så hører vi skud nummer to, og så råber jeg bare: »Vi skal væk,« « siger Rikke Levandovski, der så gerningsmanden.

»Han er i mørkt tøj, ikke særlig høj, han er heller ikke maskeret eller noget, og det er en pistol, han har. Han skyder bare ind i mængden. Der er ikke noget med, at det er op i loftet eller i gulvet. Der bliver bare skudt.«

Ifølge et andet øjenvidne, Mahdi Al-Wazni, skød gerningsmanden med et langt våben. Sandsynligvis en riffel. Han fortæller også, at gerningsmanden på et tidspunkt havde våbnet på ryggen.

Jeg troede, der var slåskamp

William Zimmermann på 20 år fortæller Berlingskes reporter på stedet, at han kom til Fields for omkring to timer siden for at shoppe og spise. Men da han sammen med Victoria Astrup på 19 år var på vej op ad hovedtrappen ved biografen kom folk pludseligt løbende skrigende ud af butikscentret, siger Victoria Astrup:

»Nogle kom haltende. Måske de var faldet på vejen. Politiet råbte, at vi skulle løbe ad helvedes til, fordi han begyndte at skyde igen,« siger Victoria.

Rundt om hende kom folk ud af svingdørene med hænderne i vejret for at vise, at de ikke havde våben i hænderne.

»Vi har været i kontakt med vores venner derinde, men de har skrevet, at vi ikke skal ringe«, siger William Zimmermann.

Foto: Olafur Steinar Gestsson.

Lidt derfra står Grayson Javier. Han stod i Zara, da han pludselig så folk løbe rundt:

»Jeg troede der var slåskamp. Men så kom folk løbende mod Zara, og en medarbejder sagde »someone is saying someone is shooting« (Red. nogen siger, at nogen skyder).«

»Så hørte jeg et smæld, et brag«

Flere personer meldes dræbt efter et skyderi i indkøbscenteret Fields i Ørested søndag den 3. juli 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Derfor ringede Grayson Javier til politiet, som lød travl.

»Folk var paniske, skreg og græd, og jeg bad folk om at komme væk fra vinduet,« siger Grayson Javier til Berlingske

Butiksansat i Fields: »Det var vanvittigt«

Berlingskes reporter på stedet har snakket en ekspedient fra tøjbutikken ZARA i Fields.

Hun fortæller til Berlingske, at hun hørte flere skud. Efterfølgende kunne hun se, at folk begyndte at løbe.

»Det var vanvittigt,« fortæller hun.

Hun fortæller, at hun fik lukket butikken ned, inden hun forlod shoppingcentret.