Nyligt boosterstik mod corona beskytter godt mod indlæggelse

De, der for nylig har fået vaccinestik mod corona, er bedre beskyttet mod indlæggelse end andre, oplyser SSI.

Alle på 50 år og opefter er i efteråret blevet tilbudt et gratis vaccinestik mod coronavirus. Det fjerde vaccinestik kaldes også et boosterstik, og har man fået det, er man bedre beskyttet mod indlæggelse med covid-19, oplyser Statens Serum Institut (SSI). – Foto: Wolfgang Kumm/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Wolfgang Kumm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom coronavirus har bedre betingelser for at smitte i de kolde måneder, daler antallet af bekræftede tilfælde af covid-19.

Det viser en ugentlig tendensrapport fra Statens Serum Institut (SSI).

I uge 46, der løber fra 14. til 20. november, fik 3781 personer påvist coronasmitte via en pcr-test. Det er et fald fra 4247 ugen forinden.

Det er samtidig mere end en halvering sammenlignet med uge 41, hvor 9015 efter en pcr-test fik besked om, at de var smittet med coronavirus.

Det hører dog med til billedet, at antallet af udførte pcr-test er faldet til 36.459 mod 39.429 ugen før.

Til gengæld er der også færre af de testede, som får at vide, at de er smittet med coronavirus. Sådan har tendensen været i mange uger.

I uge 46 var det 11,3 procent af de testede, der fik at vide, at de havde covid-19. Det er et lille fald fra 11,7 procent ugen inden.

Også hvad angår antallet af nye hospitalsindlæggelser blandt personer, der er testet positive for coronavirus, er der godt nyt.

Det er faldet fem uger i træk. I uge 46 var der 245 nye indlagte med coronavirus. Ugen inden var antallet 275.

Det er de 70-89-årige, der udgør den største gruppe af nyindlagte, og sådan har det været siden starten af året.

SSI sammenligner antallet af indlagte med udgangspunkt i hver mandag, og af den seneste rapport fremgår det, at 273 coronasmittede mandag morgen var indlagt. Heraf lå otte på intensiv. Det er lavt, skriver SSI.

Som noget nyt er SSI begyndt at se på vaccineeffektivitet i tendensrapporten.

Kort sagt er de, der for nylig har fået et nyt vaccinestik mod coronavirus, bedre beskyttet mod indlæggelse med covid-19 end dem, der ikke har fået boosterstikket.

»Vores analyser af vaccineeffektivitet viser, at personer, som har fået fjerde stik siden 15. september, er godt beskyttet mod hospitalsindlæggelse som følge af covid-19 og cirka 75 procent bedre beskyttet end personer, der kun har modtaget tre stik,« siger overlæge Bolette Søborg fra SSI på seruminstituttets hjemmeside.

Der er registreret 38 dødsfald i uge 46, hvilket er på niveau med 39 dødsfald i uge 45.

»Den overordnede dødelighed i Danmark er på et normalt niveau,« konkluderer SSI i rapporten.

/ritzau/