Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Med coronavirussen skal man passe på med at glæde sig for tidligt.
Men der er i de nyeste, tørre data fra Statens Serum Institut tegn på, at Danmark har fået sat en bremse på covid-19-epidemiens vækst.
I den forgangne uge, altså uge 47, steg antallet af nye covid-19-tilfælde med tre procent, og antallet af indlæggelser med 3,3 procent.
I sig selv er de to markører intet at juble over, men ugen før steg de to tal med henholdsvis 24 og 20,4 procent, og der er derfor noget, der tyder på, at danskerne med ændret opførsel, flere test og genindførte restriktioner har fået stoppet det løbske godstog, som smittespredningen var for bare en-to uger siden.
Det viser en frisk rapport fra Statens Serum Institut (SSI).
Totalt set lå incidensen på 495 tilfælde pr. 100.000 i uge 47 mod 480 tilfælde pr. 100.000 i uge 46.
Smitten er stadig mest udbredt i hovedstadsområdet, mens Region Nordjylland har formået at knække smittekurven fra uge 46 til 47.
En anden god nyhed er, at smitten blandt plejehjemsbeboere er faldende.
Det er stadig de mindste skolebørn mellem seks og 11 år, som driver smitten. Incidensen i den aldersgruppe nåede 1.675 tilfælde pr. 100.000 mod 1.562 ugen før. Det er det højeste på noget tidspunkt i pandemien, og incidensen blandt de små skolebørn er dermed tre gange højere end de 12-15-åriges – en aldersgruppe, som på dette tidspunkt allerede har fået tilbudt vaccination.
De uvaccinerede har høj risiko
Danskernes vaccinationsstatus kan i det hele taget aflæses direkte i sygdomsdataene.
Antallet af nye indlæggelser er generelt faldet fra uge 46 til 47, men den stiger blandt de yngre danskere og især blandt de uvaccinerede.
I uge 47 har Statens Serum Institut opgjort risikoen for at blive smittet til 2,6 gange større for de uvaccinerede danskere over 12 år.
Sagt på en anden måde: Blandt de vaccinerede danskere over 12 år er incidensen lige nu relativt pæn med 387 tilfælde pr. 100.000 danskere. For de uvaccinerede lyder incidensen på 1.030.
Risikoen for et alvorligt sygdomsforløb, som kræver indlæggelse, er endnu højere for de uvaccinerede. Den er nemlig 4,6 gange højere end de vaccineredes.
»Ifølge vores tal er der i øjeblikket 37 indlæggelser pr. 100.000 blandt uvaccinerede mod otte pr. 100.000 blandt vaccinerede opgjort for alle grupper fra 12 år og op,« siger Rebecca Legarth, afdelingslæge ved SSI.
Coronapas kan måske ses i tallene
Smitten ser dog ud til at have stabiliseret sig blandt de uvaccinerede i aldersgruppen 30-59 år. Det tolker SSI som et muligt tegn på, at det genindførte coronapas har haft en effekt.
Også blandt personalet i social-, sundheds- og undervisningssektoren er smitten enten stabiliseret eller faldende.
Den dårlige nyhed i ugens tendensrapport fra seruminstituttet er antallet af dødsfald. Det steg fra 38 døde i uge 46 til 73 i uge 47 – en klar spejling af det stigende smittetal ugerne før.
Mens covid-19 hærger, lever andre luftvejsinfektioner en tilforladelig skyggetilværelse. Sygdomme som influenza og RS-virus ligger på et meget lavt niveau sæsonen taget i betragtning, viser SSIs overvågning.