Nyborg-rektor fik pris for at hjælpe somalisk familie – så blev han meldt til Skat

Rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Stokholm, modtog i december en pris på 100.000 kroner for at have hjulpet en somalisk familie. Det fik en medarbejder i Nyborg Kommune til at indberette ham til skat.

Rektor Henrik Vestergaard Stokholm blev meldt til skat, efter han havde fået en pris på 100.000 kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Haubjerg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glæde over at modtage en pris på 100.000 kroner blev hurtigt til vantro for rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Stokholm. Han blev nemlig umiddelbart efter at have modtaget pengene indberettet til skat.

De 100.000 kroner modtog Henrik Stokholm i december fra Sportgoodsfonden for sit arbejde med at hjælpe børnene fra en somalisk asylfamilie med at få undervisning. Umiddelbart efter at han fik prisen, fortalte han i en artikel i fyens.dk, at han ville give pengene til den somaliske familie.

»I januar får jeg et brev fra skat, hvor der står, at jeg er blevet indberettet. Samme brev får familien, som jeg har givet pengene til,« fortæller Henrik Stokholm.

Han ringer til skat og får at vide, at han på baggrund af avisartiklen er blevet indberettet af en sagsbehandler fra den kommunale kontrolgruppe i Nyborg. Gruppen arbejder med at afsløre socialt bedrageri og snyd i Nyborg Kommune.

Henrik Stokholm

» Jeg har mistet nogle illusioner.«


»Så bliver jeg simpelthen så irriteret og harm. Jeg bor i Odense og ikke i Nyborg, og jeg kan godt selv finde ud af at indberette,« siger Henrik Stokholm, der har betalt 38.000 kroner til skat og givet 62.000 kroner til den somaliske familie. Han har kontaktet skat for at finde ud af, om de 62.000 kroner, som han har overført til den somaliske familie, skal beskattes en gang til.

Familien Abdisalan Hussein

Det er familien Abdisalan Hussein bestående af mor og far og otte børn, som Henrik Stokholm har hjulpet. De kom til Danmark i 2015. Børnene har gået i børnehave og skole, moderen har deltaget i et integrationsprojekt, og faderen har arbejdet med at køre ældre rundt i landet som flex-taxachauffør, indtil Udlændingestyrelsen i oktober 2018 afviste at forlænge familiens opholdstilladelse. Det betød, at familien herefter ikke måtte gå i børnehave, skole eller arbejde. Børnene søgte herefter asyl, og Henrik Stokholm lod de to ældste døtre fortsætte på Nyborg Gymnasium og lavede en »nødskole« for de andre børn, der blev undervist af frivillige. Det affødte stor debat med både bifald og kritik af Henrik Stokholm. Siden har Nyborg Kommune fundet ud af, at børnene har ret til at gå i skole.

Børnene fra den somaliske familie fik hjælp af rektor på Nyborg Gymnasium til at fortsætte med at blive undervist, selv om de havde mistet deres opholdstilladelse. Foto: Michael Bager Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bager.

Efter at have modtaget brevet om, at han var blevet indberettet til skat, kontaktede Henrik Stokholm sagsbehandleren for at få en forklaring. Men han mener ikke selv, at han har fået at vide, hvad der ligger til grund for indberetningen.

»Efterfølgende taler jeg med en advokat, der siger til mig, at det minder om chikane,« siger Henrik Stokholm og fortsætter:

»Jeg er bekymret for den retssikkerhed, der kendetegner det danske samfund. Jeg har mistet nogle illusioner.«

Beklager

Efterfølgende har Nyborgs borgmester beklaget forløbet. Han mener, at kontrolgruppen har begået en fejl ved at tippe skat om prisen.

»For mig må det være en klar fejl, for det er ikke sådan, vi skal arbejde. Jeg vil meget gerne beklage, at det er sket,« siger Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) til dr.dk.

Ifølge dr.dk har borgmesteren ringet personligt til Henrik Stokholm og beklaget forløbet.

Også kommunaldirektør i Nyborg Kommune er ked af, at Henrik Stokholm blev indberettet.

»Vi indberetter altid på en begrundet mistanke, men i dette ene tilfælde sker det desværre på baggrund af en avisartikel. Jeg kan godt forstå rektors synspunkter. Den henvendelse til skat skulle aldrig være sket,« siger kommunaldirektør Lars Svenningsen til dr.dk.