Ny klimaformand tror på hurtig grøn omstilling

I en kronik fredag skriver Klimarådets formand, at man ikke bør udskyde den grønne omstilling til bedre tider.

Peter Møllgaard, formand for Klimarådet, mener, at tempoet skal holdes oppe, hvis Danmark skal nå målet om at være CO2-neutrale i 2050. Arkivfoto. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den grønne omstilling bør ikke udskydes. Sådan lyder budskabet fra Klimarådet og dets nyudpegede formand, Peter Møllgaard, i en kronik i Politiken fredag.

»Vi kan ikke udskyde den grønne omstilling til bedre tider. Der er reelt ikke mange år til 2050 set i lyset af opgavens kolossale karakter, og vi er derfor nødt til at undgå en kraftig opbremsning i omstillingen,« lyder det i kronikken.

Peter Møllgaard, som er professor og dekan ved Maastricht University School of Business and Economics, er fuldstændig enig i de konklusioner, som Klimarådets rapport kom frem til sidste år.

Her fremgik det, at man med de nuværende klimainitiativer ikke vil øge tempoet i den grønne omstilling i perioden 2021-2030, men tværtimod sænke det.

»Jeg bakker 100 procent op om Klimarådets seneste rapport, og regeringen er også enig i, at de tal og fremskrivninger, der indgik i rapporten, som viser, at den grønne omstilling vil gå ned i tempo de næste ti år, er korrekte.«

»Så for at holde tempoet oppe i den grønne omstilling og det skal vi for at blive klimaneutrale i 2050 må vi som land gøre noget mere.«

»For eksempel ved at reducere CO2-udslippet i de sektorer, hvor Danmark i dag halter bagefter. Det gælder især inden for områder som landbrug, transport og energieffektivisering af bygninger,« siger Peter Møllgaard til Politiken.

En lavthængende frugt ville ifølge den nyudpegede formand være at gøre det attraktivt for danskere at investere i en klimavenlig bil.

»Set med mine øjne kan det kun gå for langsomt med at få mange flere elbiler ud på de danske veje,« siger Peter Møllgaard til Politiken.

/ritzau/